Paraanaliz

Emre Şirin: BORSA İSTANBUL’DA NELER OLUYOR?

Sermaye piyasalarının gelişimi reel ekonominin gelişimi açısından da son derece önemlidir. Şirketlerin halka açılması; sermayenin tabana yayılması, şirketlerin finansman ihtiyacını faizli finansmana ihtiyaç duymadan sağlayabilmesi, bu sayede yeni yatırımlar yapabilmesi, büyüme ve karlılık açısından daha sağlıklı adımlar atabilmesi açısından oldukça kritik.

Bu, şirketler açısından olduğu kadar bireyler açısından da önemsenmesi gereken bir durum elbette. Çünkü birikimlerin hisse senedi piyasasında doğru bir şekilde değerlendirilmesi aynı zamanda ciddi bir getiri potansiyelini ve belki uzun vadeli düşünülürse emeklilik döneminin çok daha rahat geçirilmesini ortaya koyabilir.

Borsa İstanbul’da işlem gören, çok kıymetli, büyüyen, karlılığın sürekli artıran ve hatta kendi alanında küresel çapta söz sahibi olan şirketlerimiz var.

Ekonomi yönetimi, Borsa İstanbul, SPK gibi kurumlar her fırsatta bireyleri şirketlerimizi desteklemeye davet ediyor ve bunun önemine dikkat çekiyor.

Yukarıda ifade ettiklerimize bakılınca gerçekten pozitif bir tablo var gibi görünüyor. Ama gerçekte durum böyle mi?

Özellikle son bir yılda yaşananları şöyle bir hatırlayalım;

Görüldüğü üzere say say bitmiyor. Peki bu şartlarda, bu hareket tarzı ile bireyler nasıl borsada işlem gören şirketlerimize güvenip de yatırım yapacak?

Evet enflasyon çok yüksek, makro görünüme bakıldığında dolar/TL’de yön net bir şekilde yukarı, evet tarihsel olarak baktığımızda borsamız ve birçok güçlü şirketimiz hala dolar bazında çok ucuz. Ama yaşananlar belirli kişileri zengin ederken bireyleri strese sokmaya ve kaybettirmeye devam ederse bu piyasa nasıl gelişir? SPK’nın görevi öncelikle bireysel yatırımcıyı korumak değil midir?

Netice itibariyle tuz kokarsa… Gerisi malum…

 

Exit mobile version