Paraanaliz

Brent ham petrol fiyatları ocak ayından bu yana ilk kez 85 dolar/varilin altına geriledi

Petrol fiyatları, dünya çapında yükselen faiz oranlarının tetiklemesi beklenen küresel durgunluk nedeniyle yakıt talebinin düşeceği ve yükselen ABD dolarının küresel tüketicilerin ham petrol satın alma yeteneğini sınırlayacağı endişeleri nedeniyle Pazartesi günü düşmeye devam etti.

Kasım uzlaşması için Brent ham petrol vadeli işlem sözleşmeleri, 0640 GMT’de varil başına 1,35 dolar veya %1,57 düşüşle 84,80 dolara geriledi. Kontrat, 14 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan 84,51 dolara kadar geriledi.

Kasım ayı teslimatı için ABD Batı Teksas Orta Vadeli İşlemleri (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 1,15 dolar veya %1,46 düşerek varil başına 77,59 dolara geriledi. WTI, 6 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan 77,21 dolara kadar geriledi.

Her iki sözleşme de Cuma günü% 5 civarında düşmüştü.

Büyük para birimlerinden oluşan bir sepete karşı dolar kurunu ölçen dolar endeksi Pazartesi günü 20 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden petrole olan talebi azaltma eğiliminde, çünkü diğer para birimlerini kullanan alıcıların ham petrol satın almak için daha fazla harcama yapması gerekir.

Dünyanın en büyük ham petrol kullanıcısı olan ABD de dahil olmak üzere çok sayıda petrol tüketen ülkedeki merkez bankaları, artan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltti ve bu da sıkılaştırmanın ekonomik yavaşlamayı tetikleyebileceği endişelerine yol açtı.

Religare NSE emtia araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Sugandha Sachdeva, “Kilit merkez bankalarının yükselen enflasyonu bastırmak için küresel para politikasını sıkılaştırması ve doların yirmi yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyelere doğru muhteşem bir şekilde yükselmesi, ekonomik yavaşlama endişelerini artırdı ve ham petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor” dedi.

Sachdeva, WTI fiyatlarının varil başına 75 dolarlık bir taban bulmasını beklerken, Brent için 80 dolara kadar gerileme bekliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı petrol piyasasındaki aksaklıklar, Avrupa Birliği’nin Rus ham petrolünü yasaklayan yaptırımlarının Aralık ayında başlamasıyla birlikte, fiyatlara bir miktar destek sağladı.

Enerji tüccarı Vitol’un CEO’su Russell Hardy, yakıt sevkiyatlarının, Asya ve Orta Doğu’ya akması beklenen Rus petrol ürünlerinden etkilendiğini ve tedariklerin Avrupa’ya gittiğini söyledi.

Ek olarak, Hardy Singapur’daki bir petrol konferansında, Rus arzındaki boşluğu doldurmak için günde bir milyon varilden fazla ABD ham petrolünün (bpd) Avrupa’ya gitmesinin beklendiğini söyledi.

Kolombiya devlet enerji şirketi Ecopetrol’ün başkanı, aynı konferansta yaptığı açıklamada, Asya’da pazar payı için artan rekabet görürken, Rus arzının yerini alarak Avrupa’ya daha fazla petrol sattıklarını söyledi.

Dikkatler, Rusya’nın önderlik ettiği OPEC+ olarak da adlandırılan grubun, son toplantılarında üretimi mütevazı bir şekilde azaltmayı kabul ettikten sonra, 5 Ekim’de bir araya geldiklerinde neler yapabileceklerine çevriliyor.

OPEC+ hedeflenen çıktının çok altında üretim yaptığından, açıklanan herhangi bir kesintinin arz üzerinde fazla bir etkisi olmayabilir.

Geçen haftaki veriler, OPEC+’ın hedefini Ağustos ayında 3,58 milyon bpd ile kaçırdığını ve bunun Temmuz ayına göre daha büyük bir eksiklik olduğunu gösterdi.

Economic Times

Exit mobile version