Sosyal Medya

Ekonomi

Babacan: “Yapmışlar, tutmamış işte”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV’de Çalar Saat programında konuşuyor. Babacan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle: “Döviz kurunun buralarda…

Babacan: “Yapmışlar, tutmamış işte”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV’de Çalar Saat programında konuşuyor.

Babacan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Döviz kurunun buralarda durabilmesi için Merkez Bankası’nın bağımsız olması lazım. MB şuan bağımsız değil, Cumhurbaşkanının talimatıyla bir sürü hata yapıyor. Cumhurbaşkanı akıl dışı hareket ettiği için zaten dikkat ederseniz nas kelimesini kullanıyor devamlı. Çünkü rasyonel bir açıklama getiremiyor. Şimdi Merkez Bankası’nın faizi düştü, peki esnafın faizi ne oldu? Bakın sadece ticari kredi faizi yüzde 18’den 24’e çıktı, sadece aralıkta. Cumhurbaşkanı Merkez Bankası dışında hiçbir faizden bahsetmiyor.

Tarımsal kredilerin tamamı ne kadar dersiniz 2022’nin bütçesinde? 25 milyar. Peki faize ne kadar ödeniyor? Tam 240 milyar.

Merkez Bankası yanlış planlar yapıyor. Bakın Erdoğan’ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ tezi kesinlikle yanlış, belli zaten, işlemiyor. Son 20 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıyayız, her şey ispatlı. Bu millet şu an çok büyük bir bedel ödüyor. Ve bu TÜİK’in makyajlanmış rakamları, ona rağmen böyle. Gerçekte çok daha fazla.

Bakın benim AK Parti’yle çalıştığım dönem Merkez Bankası bağımsızdı, Cumhurbaşkanı hükmedemedi. MB ne zaman ne doğruysa onu yaptı. Artı, dürüst ve işini bilen bir ekip kurduk. Şu an bunların hiçbiri yok, düzgün işini yapan insan kalmadı, herkes tek bir kişinin dediğini yapıyor.

Sayın Erdoğan ne diyor sürekli, ben faize karşıyım diyor. Peki şu an kendisinin meclisten geçirdiği faiz 240 milyar. Buna ne diyecek kendisi?

Bu ülke düzgün yönetilirse düzlüğe çıkar bu durum. Faiz anca güvenle iner. Bakın nas dedi, MB’nin faizini indirdi, diğer tüm faizler arttı. İnsanlar isyan ediyor sokakta, maaşımız yetmiyor diyorlar. Çünkü maaşlar enflasyona endekslendi ama gerçek enflasyon bunun çok üstünde. Bağımsız çalışan kuruluşlar zaten yüzde 80 diyor TÜİK’in yüzde 30 açıkladığı enflasyona ve bu doğru. Her şey pahalanmış. Bunun tek sebebi kötü yönetim ve de.

Bakın gelmiş tutsun diyo dua edelim diyor. E tutmamış işte, Özal uyarmış, ülke borçlanmış görmüyor musunuz?

Bakanların hiçbirine cevap vermiyorum çünkü bir hükmü yok onların .Kararları ülkede şu an bir kişi veriyor ve yanlış veriyor. Zaten bakanın açıklamalarından da belli, 20 Aralık’ta yaşanan hiçbir şeye hakim değil, kendi bilgisi dahilinde olmamış.

Cumhurbaşkanı 20 Aralık yeni mevduat sistemi açıklaması yaptı ve döviz kurunda gerileme oldu. O yüzden sanki bu modelle bu düşüş oldu gibi lanse edildi. Ama biz sonraki günlerde gördük ki, MB arkadan dolar satmış o gece, bakın bu nettir. Ortaya çıkıyor işte. Bakan yok diyor ama MB’nin rezervi niye düşmüş o günden sonra. Açıklasın o zaman bu 17 milyar dolar nerede? Cumhurbaşkanı, yerinde duruyor dedi önce. Sonra pandemi için harcadık dedi. Bunların hepsinin videosunu gösterdim ben. MB’nin bugün sattığı döviz bile kendisinin değil, borç aldığını satıyor.

Eksi rezerv şu demek; Merkez Bankası’nı açtığınız zaman kabaca 114 milyar dolar var, afaki konuşuyorum. Ama 178 milyar dolarlık borcu var, afaki olarak söylüyorum. Bundan hiç bahsetmiyor. Bakın başka ülkelerle Swap anlaşması yaparsanız o ülke karşısında artık güçlü olamazsınız. Borç alan emir alır.”

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler