Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Sanayi üretimi ve 2022 GSYH büyümesi

Aralık ayında sanayi üretimi, takvim etkisinden arındırılmış bazda yıllık %14.4 ile %10.9 olan beklentinin üstünde arttı. 3 aylık dönemde kasım…

ANALİZ:  Sanayi üretimi ve 2022 GSYH büyümesi

Aralık ayında sanayi üretimi, takvim etkisinden arındırılmış bazda yıllık %14.4 ile %10.9 olan beklentinin üstünde arttı. 3 aylık dönemde kasım ayında yıllık %9.6 olan sanayi üretim artışı, aralık ayında hızlanarak %11.5 oldu. Aylık bazda sanayi üretimi %1.6 büyüyerek, 3 aylık eğilimde ivmelenmeye işaret etti. Veriler, sanayi üretiminde güçlü eğilimin 2021’nin son ayında devam ettiğini gösterdi. 2021 yılında sanayi üretimi (ortalama) %17.5 büyüdü.

Aralık ayında sanayi üretimi genelinde eğilim önceki aya göre hızlandı. Ana gruplar içinde sermaye malında daha belirgin olmak üzere dayanıklı tüketim malı grubu dışında eğilimde kuvvetlenme var. Ana gruplar içinde en zayıf  eğilim, enerji grubunda olurken, hem dayanıklı hem de dayanıksız tüketim malı gruplarında eğilim diğer gruplardan daha güçlü. Önceki aya göre eğilimin zayıfladığı tek ana sektör madencilik oldu. Tekstil, plastik, diğer mineraller (cam, çimento vs.), makine&teçhizat ve otomotiv sektörlerinde ise eğilim ivmelendi. Aralık itibarıyla sanayi üretimi altında madencilik, elektrik&gaz üretimi, ana metal, metal ürünleri, elektrikli makine ile otomotiv sektörleri genele göre zayıf olan sektörler olarak dikkat çekti.

IMF, ocak ayında yayınladığı güncelleme ile 2022 küresel büyüme tahminini %4.9’dan %4.4’e düşürdü. 2022 büyüme tahmini ABD için %5.2’den %4.0’e, Euro Bölgesi için %4.3’ten %3.9’a, Çin için %5.6’dan %4.8’e indirildi.

Türkiye için büyüme tahmini ise %3.3 ile değiştirilmedi. 2022 için küresel ticaret hacmi büyüme tahmini %6.7’den %6.0’ya düşürüldü. Küresel ticaret hacmindeki artışın sınırlı kalması, Türkiye GSYH büyümesinde dış ticaret katkısı üstünde risk yaratabilir.

Yatırım eğilimine ilişkin sinyaller karışık. Sanayi üretiminde son aylarda oynaklığın yüksek olması nedeniyle eğilim net değil. Kapasite kullanım oranında ise dengeli bir seyir var. Yatırım eğilimi orta-uzun vadeli görünüm için önemli.

 

2021 yılı GSYH büyüme verisi 28 Şubat’ta açıklanacak. Mevcut veriler, 2021 yılında GSYH yıllık büyümesinin %10-11 seviyelerinde gerçekleştiğine işaret ediyor. Ocak ayındaki enerji kısıtlamalarının kısa süreli kalması nedeniyle orta vadede üretim eğiliminde belirgin bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Ancak 2022’de iç talepte normalleşme ile birlikte büyüme eğiliminin yavaşlayacağını tahmin ediyoruz. 2022 yılı GSYH büyüme tahminimiz %3-4 seviyesinde.

 

Kaynak:  Garanti BBVA Yatırım,   “Sanayi Üretimi”, alıntı

 

FÖŞ anlattı:  Döviz Açığının Enflasyon, Büyüme ve Kura Etkisi

 

Fitch’ten gece yarısı darbesi:  Not bir basamak düştü, görünüm negatif

 

2021 cari açık 14,9 milyar dolar: Sermaye kaçışı dikkat çekici

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler