Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Enflasyon Raporu– Merkez Bankası piyasaların gerisinde kalmaya devam ediyor…

  Merkez Bankası 2022’nin ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini 19,6yp artırarak %42,8’e, 2023 sonu tahminini 4,7yp artırarak %12.9’a…

ANALİZ:  Enflasyon Raporu– Merkez Bankası piyasaların gerisinde kalmaya devam ediyor…

 

Merkez Bankası 2022’nin ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini 19,6yp artırarak %42,8’e, 2023 sonu tahminini 4,7yp artırarak %12.9’a yükseltti. İş Yatırım olarak 2022 ve 2023 sonu için tahminlerimiz sırasıyla %53 ve %28. Rapor sonrasında tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz.

 

 

Başkan Kavcıoğlu’nun sunumundaki öngörü patikası %70-%75 bandına yükselen enflasyonun, Mayıs ayından itibaren gerileyerek %65 civarında plato yapacağına  ve yılın son iki ayından itibaren keskin bir şekilde düşeceğine  işaret ediyor. Enflasyonun yükseleceği plato konusunda Merkez Bankası ile benzer bir tahmine sahibiz. Ancak son çeyrekteki sert düşüşü ve özellikle 2023 yılındaki hızlı dezenflasyon patikasını tahminden çok temenni olarak görüyoruz.

Para politikasında anlamlı bir sıkılaşma öngörmediğimiz baz senaryoda enflasyon tahminimizi Merkez Bankası öngörüsünün çok üzerinde tutmaya devam ediyoruz. Batının Rusya’ya ilave yaptırımlar getirdiği ve genişleyici para, maliye ve gelirler politikalarıyla  seçime girildiği senaryolar özellikle 2023 enflasyon tahminimiz için yukarı yönlü risk oluşturuyor. Mayıs, Haziran gelişmeleri söz konusu risklerin gerçekleşmesi konusunda önemli ipuçları verecek.

Merkez Bankası enflasyon tahminini yaparken 2022 için ortalama varil petrol fiyatı varsayımını 80,4 dolardan 102,2 dolara, dolar cinsi ithalat fiyat artışını %8,2’den %22,2’ye, yıllık ortalama gıda enflasyonunu %24,2’den %49,0’a (cari yıllık seviye %70) güncelliyor. Emtia şoku ve finansal koşulların görece sıkılaşması nedeniyle dış talepte sınırlı bir yavaşlama öngörüyor.

 

 

Merkez Bankası 2022 yılı enflasyon tahminindeki artışın 5,5 puanı Türk lirası ithal fiyatlarındaki yükselişten, 2,1 puanı kamu kontrolünde yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamalarından, 2,8 puanı gıda enflasyonundaki artıştan, 9,3 puanı başlangıç koşullarındaki güncellemeden kaynaklanıyor. Çıktı açığı güncellemesi ise enflasyonu 0,1 puan aşağı çekiyor.

Toplantının soru-cevap bölümünde Başkan Kavcıoğlu enflasyonla mücadelede heterodoks yaklaşımı savunmaya devam etti. Ana mesajlar: (i) Uygun finansal koşullar sayesinde Türkiye yaşanan dışsal şoklara rağmen üretimini artırmaya ve istihdam yaratmaya devam edecek. (ii) İhracatçı firmaların ve turizm sektörünün uzun vadeli uygun finansal koşullarla desteklenmesi cari dengeyi iyileştirerek kur ve fiyat istikrarına katkı yapacak. (iii) Alınan makro ihtiyati tedbirler ve Kur Korumalı Mevduat sistemi liralaşmayı destekleyerek finansal ve fiyat istikrarına destek verecek.

Toparlayacak olursak yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında TCMB enflasyondaki yükselişin enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ve geçici olduğunu savunmaya devam ediyor. Makro ihtiyatı tedbirlerin ve Kur Korumalı Mevduat sisteminin fiyat ve finansal istikrarı sağlayacağına inanıyor.

Rapor sonrasında tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Para politikasında sıkılaşmayı geciktirerek, mevcut  politikalarla yüksek enflasyon beklentilerini ve bozulan fiyatlama alışkanlıklarını düzeltmenin uzun süreceğine ve son kertede daha maliyetli olacağına inanıyoruz.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

 

İş Yatırım araştırma raporu

 

Ekonomik güven endeksi Nisan’da 94,7 oldu

 

Enflasyon tahminler yükseliyor! Dolar, konut & faiz nasıl etkilenir? | Güldem Atabay

 

Alaattin Aktaş: Bunu da gördük; iç borç faizi anaparayı geçti!

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler