Sosyal Medya

Ekonomi

S&P’den yeni Türkiye ekonomisi tahminleri geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için dün bir makroekonomik güncelleme yayınladı. Ocak ayı enflasyon rakamları gelmeden önce hazırlandığı…

S&P’den yeni Türkiye ekonomisi tahminleri geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için dün bir makroekonomik güncelleme yayınladı. Ocak ayı enflasyon rakamları gelmeden önce hazırlandığı anlaşılan bu güncellemede de S&P, 2022 ve 2023 için ortalama enflasyon beklentilerini yükseltti.  (Foreks Haber)

 

S&P raporunda, “Aralık 2021’de yaşanan enflasyon artışın ardından, yıllık enflasyonun bu yılın büyük bölümünde yüzde 50’yi aşmasını bekliyoruz. Aralık ayında baz etkisi ile düşecek, ancak yüzde 30’un üzerinde kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin genel makroekonomik yörüngesinnin de oldukça belirsiz olmaya devam ettiğini savunan S&P, “2022 için yıllık ortalama enflasyon tahminimize yüzde 49,5’e ve 2023 tahminimizi yüzde 14,5’e çıkardık. Buna ek olarak, 2022 yılı için GSYH büyüme projeksiyonumuzu yüzde 3,7 olarak devam ettirdik. Bu tahmin için hem yukarı hem de aşağı yönlü riskler görüyoruz” dedi.

 

Raporunda Fed’in faiz artırımlarılarının gelişmekte olan piyasaları da etkileyeceği değerlendirmesi çerçevesinde Türkiye için etkileri de öngörmeye çalışan S&P Global, Fed’in Mart ayında başlaması beklenen faiz artırımlarının ana kanal olarak dış dengesizlikler yolu ile Türkiye’ye aktarılacağını savundu.  S&P, “Bu aktarım beklenmizin nedeni, cari işlemlerin durumu Fed’in önceki sıkıaştırma döngüsünden daha güçlü bir durumda olsa bile, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yüksek seviyedeki dış borcu nedeniyle büyük olmaya devam etmesi” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

JP Morgan da enflasyon görüşünü revize etti

 

BloombergHT haberine göre, JP Morgan, Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yaparak, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalacağını ve 2022’nin sonunda yüzde 35’e düşebileceğini öngördü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından, Amerikalı yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’de 2022 yılı için enflasyon tahminlerini paylaştı.

 

Yayımlanan araştırma raporunda, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Ocak’ta aylık bazda yüzde 11,10 artış gösterdiğini kaydeden JP Morgan, giyim ve eğitim fiyatlarındaki mevsimsel istikrarın yanı sıra, kategoriler arasında aylık fiyat artışlarının oldukça yüksek olmasının enflasyonist baskıların ne kadar geniş tabanlı olduğunu gösterdiğini belirtti.

 

JP Morgan yayımladığı raporda, Türkiye’de Ocak ayında doğalgaz, elektrik, alkol ve tütünde vergilerde önemli artışlar yaşandığının da altını çizdi.

 

Raporda, enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıklayan JP Morgan, Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yapacağını, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalabileceğini ve 2022 sonunda yüzde 35’e düşebileceğini öngördü.

 

 

FÖŞ uyardı:  Ekonomiye Pusu Kuran 3 Büyük Tehlike: FED, Tedarik Sorunları ve Küresel Kuraklık

 

Goldman Sachs: Türkiye’de enflasyon şubat ayında yüzde 50’yi aşacak!

 

 

Kaya Özyürek: Kur Korumalı Mevduata Geçişi Etkileyebilecek Faktörler

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler