Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM: ABD’de emek pazarı güçlü, ama yatırımcı mesajı almamakta israrlı

ABD ekonomisi güçlü, Fed yolundan dönmez

YORUM: ABD’de emek pazarı güçlü, ama yatırımcı mesajı almamakta israrlı

ABD Ağustos tarım-dışı istihdam aylık 315 bin artışla konsensus doğrultusunda geldi. Fakat raporda bir kaç sürpriz de vardı. İlkin, işgücüne katılımda güçlü bir yükseliş gözlendi. İkinci olarak, aylık ücret artışları beklentinin biraz altında kaldı. Veri, yılın ilk yarısını teknik resesyonda geçiren ve Ağustos  PMI’lara  göre gittikçe güç irtifa kaybeden ABD ekonomisinin  nabzının hala hızlı attığı gösterdi. Ironiktir, Fed’in uzun süre parasal sıkılaştırmadan geri adım atmayacağı gerçeğini perçinleyen veri, yatırımcılarda yeni bir coşkuya neden oldu. Niye?

 

Investing’in öncü notuna göre, ABD’de tarım dışı istihdam 315 bin kişi ile beklentilerin üzerinde arttı. Beklenti 300 bin kişi artış idi.

İşsizlik oranı %3,5’ten %3,7’ye yükseldi.

Saatlik kazançlar aylık %0,3 arttı ve yıllık %5,2 oldu.

Veri setinde istihdam rakamları ve ücretler olumlu olurken işsizlik oranındaki artış setin negatif kalemi oldu.

Toplam tarım dışı istihdam geçen yıla göre 5,8 milyon arttı.

ABD Çalışma İstatistikleri ofisinin hazırladığı rapora göre, Ağustos ayında profesyonel ve ticari hizmetlerde, sağlık hizmetlerinde ve perakende ticarette kayda değer iş kazanımları görüldü.

 

Ağustos ayında tüm gruplarda yükseliş yaşanırken profesyonel iş grubuna bağlı yasal hizmetler ile perakende satışa bağlı mobilya-ev eşyası mağazalarında azalma oldu.

Geniş kapsamlı işsizlik %6.7’den %7’ye yükselirken, artışın tamamen hiç beklenmedik şekilde emek pazarına geri dönenlerden kaynaklandığını kaydedelim. ABD ve bir çok gelişmiş ülkede pandemiden bu yan çalışma yaşında olanların gönüllü olarak istihdama katılmaktan vazgeçtiği gözlenmiş, hatta buna “Büyük (Toplu) İstifa” gibi bir isim de takılmıştı. Ancak, tırmanan enflasyonla serveti eriyenlerin ve yüksek ücretlerin cazibesine kapılanların zorunlu veya gönüllü olarak işgücü piyasasına geri dönüşünü izliyoruz.

Veri ABD ekonomisinin işsizliğe de yansıyacak gerçek bir durgunluktan uzakta seyrettiğinin ifadesi. Bu veri Fed’i parasal sıkılaştırmada sebat etme konusunda cesaretlendirir. Hafat içinde Cleveland guvernörü Loretta Mesters CNBC’ye politika faizinin en az %4 olması gerektiğini ve 2023 yılı boyunca faiz indirimi beklenmemesini salık verdi.

Fakat , Wall Street’in veriye tepkisi bu açıklamaya tezattı. Bu haber yazılırken, ABD 2 ve 10 yıllık DİBS getirileri hızla gerilemiş, Dolar Endeksi de tüm majör para birimlerine karşı değer kaybediyordu. S&P500  ve NASDAQ %0.85 ve %0.72 yukarda. Swap piyasalarında Fed’in Eylül’de 75 değil 50 baz puan faiz artırımı yapacağı fiyatlanırken, 2023 vadeli işlemleri hala en az 1 faiz indirimine işaret ediyor.

Yatırımcıların davranışı kapıldığı tatlı hayallerden bir türlü vazgeçemeyen romantik insanları andırıyor. Hisse senetlerinin ne olursa olsun ralli yapacağı 20 yıldır hafızalara kazınıp, değişmesi zor bir fikir sabit haline geldi. Halbuki, bir çok kanaat önderi niteliğindeki fon yöneticisi S&P500’ün tarihi bir ayı pazarının eşiğinde olduğunu uyarıyor. Bu haberlerden Jeremy Grantham’a  ait olanını linklerde bulabilirsiniz.

ABD Ağustos tarım-dışı istihdam verisine iyimser tepkinin uzun sürmeyeceği düşüncesindeyiz. Gelecek hafta Fed guvernörleri yeniden Wall Street’e ayar vermeye başlayacak.   Riskli varlıklarda belki de bir yıl sürecek ve sayısız cüretkar fonun iflasına neden olacak kış başladı.

 

Grantham: Hisse senetlerinde ‘süper balon’ daha patlamadı

 

UBS: Fed, enflasyon düşene kadar sert konuşacak

 

Jackson Hole toplantısı ardından tahvil piyasalarında deprem

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler