Sosyal Medya

Borsa

Merkez Bankaları haftası başlıyor; Piyasaların rengi yine kıpkırmızı!

Küresel mali piyasalar, geride bıraktığımız hafta genelinde tatsız bir seyir izledi. ABD’de açıklanan Ağustos enflasyon rakamları, FED’in almış olduğu bunca…

Merkez Bankaları haftası başlıyor; Piyasaların rengi yine kıpkırmızı!

Küresel mali piyasalar, geride bıraktığımız hafta genelinde tatsız bir seyir izledi. ABD’de açıklanan Ağustos enflasyon rakamları, FED’in almış olduğu bunca önleme rağmen ekonominin soğuduğuna işaret etmemesi ve bünyenin toparlanması için daha fazla ‘antibiyotik’ tedavisine ihtiyaç olduğunun anlaşılması, doları daha da güçlenirken, dünyada egemen olan resesyon fiyatlamasına paralel, risk iştahı oldukça düşük seyretti.

Risk iştahının göstergesi konumunda Nasdaq endeksi, haftayı yaklaşık %6 düşüşle tamamlarken, hisse senedi piyasalarında benzer eğilim hemen hemen her yerde hissedildi. Para birimleri bazında doların 1984 yılından bu yana en iyi koşusunu yapmasına paralel, EURUSD ‘parite’ seviyesinin üzerinde tutunmakta zorlandı. Haftanın son iş günü, Sterlin dolar karşısında 37 yılın en düşük seviyesi olan 1,1410’nun da altına sarkarak, 1985 yılından bu yana yeni en düşük seviye olan 1,1348’e kadar geriledi. Ukrayna savaşının negatif etkilerini kıta Avrupasını her geçen gün daha da zorluyor. Bir tarafta enerji darboğazı, diğer tarafta tırmanan enflasyona karşı faiz artırımları, büyüme üzerinde ilave baskı kurarken, doların da süper döngüsünü daha da kuvvetlendirdi.

Doların piyasa kuru olan DXY, Cuma günü teknik mânâda önemsediğimiz 109,2 seviyesinin üzerine iyice yerleşirken, doların piyasa faizi 2 ve 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi sırası ile %3,90 (son 15 yılın zirvesi) ve %3,50 seviyesine dayandı. Güçlü dolar faizi ile negatif korelasyona sahip kıymetli madenler için de geçen hafa pek de iyimser tamamlanmadı. Altın neredeyse pandemi döneminin başından bu yana önemli bir destek görevi üstlenen 1,685 usd/ons seviyesinin altında ilk kez haftalık kapanış yaparak riskin aşağı yönlü olduğuna işaret etti. Teknik bir bakış açısıyla, daha da aşağıda 1,600 dolar seviyesinin radar menzilinde olduğunu düşünüyoruz. Gümüşün altına göre son haftalarda daha dirençli bir seyir izlediğini görüyoruz. Göz ucuyla da olsa altın gümüş rasyosu takip edilmeli. Kripto paralar cephesinde ise amiral gemi Bitcoin neredeyse son 3 aydır psikolojik 20bin dolar seviyesini civarındaki hareketini koruyarak önemli bir değişim kaydetmedi. Bitcoin’de 23bin dolar seviyesi geçilmeden önemli beklenti içine girmeyeceğiz.

İçeride ise gözler Borsa İstanbul Bankacılık endeksinde olmaya devam ediyor. Son günlerde hâkim olan aşırı volatilite cuma günü de korundu. XBANK endeksinde haftanın son ise düşüş ivme kaybederek %4 seviyesinde olsa da, geride bıraktığımız hafta (tepe ile dip arasında) düşüş %34 seviyesinde gerçekleşti. Teknik mânâda, Temmuz başında başlayan ve 5,100 endeks seviyesine kadar devam 46 günlük %170 oranında müthiş rallinin %50 düzeltme seviyesi Cuma günü tamamlandı. Düşüş ivmesi devam ederse, bir sonraki düzeltme seviyesinin (%61,8) 3,145 puan civarında olduğunu hatırlatalım.

USDTRY kuru, haftanın son iş gününü 18,30 seviyesine dayanarak Aralık 2021’de yaşanan büyük çaplı hareketin kıyısına kadar geldi. Tüm zamanların zirvesinin 18,40 seviyesinde olduğunu not edelim. Türkiye’nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 740 baz puana kadar yeniden yükseldi. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ndeki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Türkiye’nin Rus doğalgazı için ödemelerin %25’ini Ruble ile yapmasında anlaşma sağlandı. Putin, Rus şirketlerinin ürünleri Türkiye üzerinden ihraç edebilecekleri yönünde sinyaller aldığını kaydetti. Özellikle, Türkiye’ye yönelik yaptırım sinyallerinin bu denli arttığı bir zaman diliminde, bu açıklamayı dikkatlice düşünmek gerektiğinin altını çizelim. Öte yandan, BM Genel Kurulu için ABD’de bulunan Sn. Cumhurbaşkanı, Özbekistan temasları ile ilgili olarak “Hedefimiz Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik” dedi. NATO üyesi olan Türkiye açısından bu açıklamayı da tam olarak yorumlayamadık.

TCMB, piyasa katılımcıları anketinin Eylül ayı sonuçlarını 40 kişinin katılımı ile açıkladı. Verilerin detaylarında boğulmadan, yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %70,60’dan %67,73’e; 12 ay sonrasına ilişkin beklenti %41,99’dan %36,74’e; 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi ise %24,35’ten %20,63’e seviyesine gerilediğini gördük. Öngörülerde anlamlı düzeyde bir iyileşmenin olduğuna dikkat çekmekte fayda görüyoruz! Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi ise 19,65’ten 19,51 seviyesine geriledi.

Yeni haftanın gündemi ise oldukça hareketli görünüyor. ABD’den Japonya’ya, İngiltere’den İsviçre’ye ve Brezilya’dan Güney Afrika’ya nefes kesen merkez bankası kararları önümüzdeki günlerde piyasaların yakın merceğinde olacak. Beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verilerinin, politika yapıcıların tüketici fiyatlarını dizginlemek için ne kadar daha agresif olmaları gerektiğine dair beklentileri artırmasının ardından, Çarşamba günü sonuçlanacak FED toplantısı önem arz ediyor. 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılırken, tam bir puanlık artışa ise verilen ihtimal bir nebze de olsun düşerek %19 seviyesine geriledi. FED’in politika faizinin %2,25-2,50 bandında olduğunu hatırlatalım. Toplantı ardından mikrofon karşısına geçecek FED Başkanı Powell, parasal sıkılaştırma hızı, ekonomik dayanıklılık ve enflasyonun sürdürülebilirliği konusundaki tutumu, bilançonun nasıl gevşediğine dair işaretler ve üyelerin tahminleri gibi önemli konular kelime kelime satır satır irdelenecek.

Perşembe günkü Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararı da, YEN’in son 24 yılın en değersiz seviyesine gerilediği bir ortamda önemle takip edilecek. ABD ile Japonya arasında açılan faiz makasının daha da açılacak olması, YEN için iyi bir haber olarak görülmezken, BoJ’un arzu edilmeyen YEN değer kaybı ile nasıl başa çıkacağı da (müdahale?) büyük bir merak konusu. İsviçre Merkez Bankası’nın da faiz toplantısı Perşembe günü sonuçlanacak. Bankanın faiz oranın bir kez daha artırarak sekiz yıldan sonra ilk kez pozitife seviyeye çıkarması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) enflasyonla mücadele kapsamında Perşembe günü politika faizini 50 baz puan artırmasına (hatta belki 75 baz puan) kesin gözüyle bakılıyor. Perşembe günü sonuçlanacak TCMB olağan Para Politikası Kurulu toplantısı ise tam anlamıyla kapalı bir kutu. Mevcut ekosistemde makro ekonomik görünüm çok ama çok daha yüksek bir politika faizine işaret etse de, TCMB’nin faiz indirimine gitme ihtimalinin küçümsenmeyecek kadar yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında havanın yine kıpkırmızı olduğunu görüyoruz. Şanghay hariç bölge genelinde %1’in üzerinde düşüşler görülüyor. ABD borsalarının vadeli işlemleri de haftaya düşüşle başladı. DXY güçlü görünümünü korurken, risk iştahı oldukça düşük seyrediyor. Bugünün veri takviminde önemli bir veri görülmezken, Merkez Bankalarının haftasının oldukça hareketli geçeceğine yönelik uyarımızı bir kez daha yaparak bültenimizi tamamlayalım.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler