Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Irwin: Rusya işgali küresel tahıl piyasalarında gördüğümüz en büyük arz şokuna neden olabilir

Illinois Üniversitesi’nde görev yapan tarım ekonomisti Scott Irwin’e göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel tahıl piyasalarını o kadar derinden mahvedebilir ki,…

Irwin: Rusya işgali küresel tahıl piyasalarında gördüğümüz en büyük arz şokuna neden olabilir

Illinois Üniversitesi’nde görev yapan tarım ekonomisti Scott Irwin’e göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel tahıl piyasalarını o kadar derinden mahvedebilir ki, hayatımızda gördüğümüz en büyük arz şokuna tanık olabiliriz. Ekonomist çarşamba günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, savaş yüzünden on milyonlarca dönümlük tahıl üretiminin tehlikede olduğunu belirtti.

Irwin, “Rusya Ukrayna savaşının küresel tahıl piyasalarında görüp görebileceğimiz en büyük arz şoku olacağına ikna oldum” dedi.

2022 yılında dünya genelinde çiftçiler tarafından daha fazla dönüm tarım arazisinin ekilip biçilmesine ihtiyacımız olduğunu belirten Irwin, “Kısa vadede arz talep dengesini sağlamak için tahıl fiyatını yükseltmek dışında hiçbir şey yapılamaz” dedi.

Ukrayna ve Rusya birlikte, küresel buğday ticaretinin dörtte birinden fazlasını, küresel mısır satışlarının ise beşte birini oluşturuyor. Bu temel mahsullerin fiyatları, küresel gıda fiyatlarının zaten rekor seviyelere ulaştığı bir zamanda arz kesintilerine ilişkin endişeler nedeniyle yükseliyor.

Rusya’nın Ukrayna ile savaşından önce bile, gıda enflasyonu zaten küresel bazda tüketicileri rahatsız ediyordu. Aşırı iklim koşulları mahsul yetiştirmeyi zorlaştırırken, işçi sıkıntısı ve yüksek nakliye maliyetleri tedarik zincirlerini epey hırpaladı. Dünyanın tahıl stokları da yeterli değil, bu nedenle Rusya veya Ukrayna’dan tedarikte uzun süreli kesintiler, önümüzdeki yıllarda piyasaları yerinden oynatma potansiyeline sahip.

 

finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler