Paraanaliz

FÖŞ yazdı:  Dünya yangın yerine döndü, bizim ekonomide gözler parıl parıl

Her sabah kafamda düzinelerce makale için çılgın fikirler, yataktan  “Eureka”  diye fırlayarak kalkıyorum. Bilgisayarın başına geçip, makaleyi toparlayacak veri ve referanslara bakarken, birden gündem değişiyor. Gündemi takip etmekten körpe dimağım  yorgun düştü, ama son bir ayda tek bir satır yazamadım. Ben Büyük Resim fetişistiyim. Büyük resmi görmeden pikseller hakkında yazmak adeta kabir işkencesi.

Sonunda kendime iki tokat atıp, bildiklerimi ve öngörebildiklerimi kağıda döktüm, yani PC’nin ana belleğinde bitlere naklettim. 011111011100001010101111101

 

Acaba diyorum, Milenyallarin çocukları  okuma-yazma öğrenmeye gerek duyacaklar mı,  yoksa emojilerle yazışıp, düşüncelerini birbirlerine upload mı edecekler?  Ama o günleri görmeden, acı gerçeği koklayıp dilimizin ucuyla tadalım.

 

 

İşte global jeo-politik ve dünya ekonomisinin ritim ve melodisini belirleyen parametreler bunlar. Peki, sonuçları neler olur?

 

Gelelim piyasalara

 

Türkiye ekonomisi 2016’dan bu yana sürekli yapısal olarak kırılganlaştırıldı. Pandemi döneminde konjünktürel ekonomi politikası da raydan çıktı. Dikkat edin, ekonomi tam bir yap-boz tahtası. Her gün yeni bir genelge ya da kararname ile ticaret ve finans dünyasının oyun kuralları yeniden yazılıyor. Bu kaosun üstüne dışsal şokları da eklersek, resesyon kaçınılmaz. Ama, ödemeler dengesi krizi yok. Onun yerine 1970’lerde yaşandığı gibi “kapalı kambiyo rejimine” döneceğiz. Yani tüm döviz işlemlerine kısıtlama ve denetleme gelecek.

 

FÖŞ

 

FÖŞ’ün bireysel websitesi hasretle ziyaretinizi bekliyor.

 

Bir de ekonomi-politika içerikleri yayınlayan İngilizce YouTube kanalımız var, Real Turkey Channel, bir göz atın.

 

Exit mobile version