Paraanaliz

FÖŞ yazdı: Dünya dört nala distopyaya koşuyor

Sevgili Nebati Abim, dün  “Bir uyuyun 6 ay sonra uyanın. Çok farklı noktalara gidecek enflasyon” demiş.  Valla, Nebati Abi öylesine bilge vecizeler yumurtluyor ki yatak odamdaki Berat Albayrak posterini kaldırıp, onunkini asabilirim.  Hakkaten altı ay değil, altı yıl uyuyup sonra dünyaya geri dönmek isterim—dünya kalırsa tabii. Çünkü dünya habis bir distopyaya koşuyor. Ben bilim-kurgu hastasıyım, hem de Sirkeci’de satılan sokak lahmacunları kadar kalitesizini severim. Bilim-kurgu oburuyum. Distopya post-apokaliptik bir dünyayı tasvir eder. Yani, George Orwell’in 1984’nden çok, Walking Dead’den bahsediyoruz burada.

Bu sabah uyandım, şimdi  de ABD ve Avrupa’da maymun çiçeği vakaları pıtırak gibi çoğalmış. Ulan, daha Covid-19’un yasını tam tutamadık, gidişini sağlam bir partiyle kutlayamadık, bir pandemi daha mı yiyeceğiz kafamıza?

Dünyayı tehdit eden 4 büyük bela var. Üstelik, bunların hepsi uzun soluklu tehditler. Eğer bu tehditleri teker teker incelersek, hepsinin çözümü var deriz. Ama, dördünün birden dört nala üstümüze at koşturduğu bir dünya Walking Dead’i mumla aratır.

Pazartesi günü özel müşterilerime yolladığım raporda bu dünyayı şöyle tarif ettim:

“Ukrayna Savaşı’nın global yansımaları, Çin’de Covid-19 salgını ve global parasal sıkılaştırma evresi yanında, artık açlık da siyasi istikrarı sarsacak riskler arasında.  Bu kadar karmaşık bir dünyada geleceği net olarak gördüğümüzü iddia etmek, Nurettin Nebatilik olur. Fakat görebildiğimiz kadarıyla, yalnız 2022 değil, onu takip eden birkaç yılın bir “distopya”ya dönüşmesi riski var.

Bu distopya henüz temel senaryo değil, fakat Ukrayna Savaşı’nın dört başı mamur bir Doğu-Batı çatışması, ya da sık kullandığımız deyimle “Medeniyetler Çatışmasına” dönüşmesi ve Covid-19’un kış aylarında yeniden Çin’in başına bela olması halinde, bu kötümser senaryoyu benimseriz. 2023 yılında Gelişmekte Olan Ülkelerde (GOÜ, Piyasalar = GOP) borç krizi en korkutucu olasılık. Emtia fiyatlarında normale dönüş de en erken 2023 yılına kalırken, global riskli varlıklarda ralli kesinlikle sona erdi”.

 

Şimdi bu dört tehdidin dünya ekonomisi ve siyasetine yansımaları çözümleyeyim.  Gıda krizi kısa vadede en büyük risk. Bu konuda

The Economist:  Global gıda krizi yola çıktı

Başlıklı haberi ParaAnaliz’de tercüme ettim. Okuyun da niye bu yaz, ya da gelecek yaz Türkiye’de gıda fiyatları düşmez anlayın. Şimdi gıda krizinin global yankılarına geçelim. Yine özel raporumdan alıntı yapıyorum:

Ukrayna Savaşı da uzun soluklu bir risk. Savaşın askeri boyutu bitse de, Ukrayna ve Rusya; ve Rusya ve Batı dünyası arasında kan davası bitmez. Sonuçlarına bakalım:

 

Çin Omicron’la başa çıkamıyor. ABD veya İsveç de çıkamazdı zaten. Yazın vakalar yatışır, ama kışın yine hortlar.  Hatta, daha beter bir alt-tür de vurabilir çoğu aşısız Çinli kardeşmi. Çin’de en az 2yıl sürecek bir pandeminin sonuçlarını şöyle özetledim:

 

Artık yalnız Fed değil, AMB da hızla faiz artıracak. Resesyon, stagflasyon filan durdurmaz Merkez Bankalarını. 2023 sonuna kadar sürecek bir yükselen faiz ortamına girdik. 2024’de faiz indirimleri başlamaz. Belki de on yıl sürecek bir yüksek enflasyon şokunun pençesindeyiz. Gelelim bu senaryonun sonuçlarına:

 

Hadi Nebati Abi; biz yatalım en iyisi. 2025’te uyanırız.

 

 

Websitemde yenilemeler burada

 

 

Exit mobile version