Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ:  Powell açıklamaları  piyasalarda panik yarattı

Çarşamba gecesi açıklanan Fed FOMC toplantı tutanakları “malumun ilanıydı”.  Fakat, basın toplantısında başkan Powell defalarca piyasaları rahatlatacak sorulara şahince cevaplar…

ANALİZ:  Powell açıklamaları  piyasalarda panik yarattı

Çarşamba gecesi açıklanan Fed FOMC toplantı tutanakları “malumun ilanıydı”.  Fakat, basın toplantısında başkan Powell defalarca piyasaları rahatlatacak sorulara şahince cevaplar verdi. Bloomberg Powell’in konuşmasını “Piyasalar artık kendi başlarına” yorumuyla değerlendirdi.

Powell’in açıklamaları Asya borsalarında çok sert bir paniği tetikledi, satışlar gün boyunca sürebilir. Riskli varlıkların tek problemi Fed değil. Rusya-Ukrayna krizine bir türlü çözüm bulunamadı. NATO Rusya’nın taleplerini resmen geri çevirerek, Putin’e Ukrayna’ya saldırı kozu verdi. Brent ham petrol kısa bir süre $90/varili aşarak 2014’ten bu yana en yüksek düzeyini sınadı. Halen $90’ın bir tık altında. Uzmanlar ham petrolün $100/varile yükselebileceği uyarısını yaptı.

 

Wall Street endekslerinin Powell’e tepkisi sınırlı oldu. Altın ve ekonomik büyümeye hassas emtialarda  da sınırlı satışlar var. Dolar Endeksi yeniden yükselişe geçerken, tüm dünya için gösterge teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %1.87’yle yeni yılda tam 36 baz puan sıçradı.

Dün akşam, Latin Amerika’da Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi %0.89 prim yaprak Fed’den çok güçlü emtia fiyatlarını iskonto etti. Velakin, LatAm para birimlerinden Brezilya reali ve Meksiko pezosu dolara karşı %0.3  ve %0.6 değer yitirdi.

 

Bu sabah Asya’da dolar 3 haftalık zirvesine tırmanırken, Euro/dolar 1.1221’e kadar geriledi. Nikkei225’te kayıp %2.64. Güney Kore KOSPI  %3’ten fazla gerileyerek ayı pazarına girdi.

Halihazırda DJ30, S&P500 ve NASADQ endeks vadeli sözleşmeleri sırasıyla %1, %1.15 ve %1.46 değer yitiriyor.

Asya’da dolar/TL yine aşırı sakin. Parite mucizevi şekilde 13.60’ın bir tık altında tutunuyor.

 

Powell riskli varlıklar için Pandora’nın Kutusunu açtı. Yıl boyunca 4 değil, belki Mart ve sonrasında  her FOMC toplantısında faiz artırımı yapılabileceği tartışılıyor. Fed’in yıl ortasında bilanço daraltma sürecine başlaması da yüksek olasılık. Bunlara rağmen bazı uzmanların Fed’i yeterince cesur davranmamakla eleştirmesi, ilerleyen günlerde Fed fiyatlamasının daha karamsara dönüşebileceğinin bir işareti.

 

Avrupa borsaları Euro/dolar’ın değer kaybetmesi ve Lagarde’ın faiz artırımına direnmesinden destek alacak. Genel dünya trendinden ayrışabilir. Öte yanda, Asya ve Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) Dolar Endeksi ve ABD tahvil getirilerini çok yakından takip edecek. Bu iki göstergenin yükselişini sürdürmesi, GOP’ta satışların derinleşmesi sonucunu getirebilir.

 

Türkiye açısından dolar/TL’nin bir kez daha kamu eliyle savunulduğu görüşünü koruyoruz. Dolar Endeksi düşerken, bu savunma oldukça kolaydı. Fakat, Dolar Endeksi 96’dan 100’e doğru hareket ederse, TL’yi savunmak zorlaşır.  Yükselen ABD faizleri ise dış borçlanmada sıkıntı yaratır. Kısa vadede en büyük şok ise yükselen enerji fiyatları. Zaten doğal gaz stokları tükenmeye yakın olan Türkiye, fiyat artışlarını sanayi ve vatandaşa yansıtmak zorunda kalacak.

 

FÖŞ Baba anlattı:  Dünya Borsaları NİYE Çöktü? Ne Zaman Toparlanır?

 

ECB, Rusya’ya yaptırımlar uygulanması riski konusunda Avrupalı bankaları uyardı

 

Fed şahinleşiyor: Faiz artırımı beklentisi 4’ü aştı, bilanço küçültme bu sene

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler