Sosyal Medya

Döviz

İş Yatırım: Türk hazine Eurotahvilleri hafta ortasına kadar pozitifteydi, kapanış öncesinde kazanımları geri verdi

Merkez Bankaları’nın gündemi belirlemeye devam ettiği haftada, jeopolitik risklerin biraz daha geri planda kalmasına rağmen, getiriler ve bilanço açıklamalarının yarattığı…

İş Yatırım: Türk hazine Eurotahvilleri hafta ortasına kadar pozitifteydi, kapanış öncesinde kazanımları geri verdi

Merkez Bankaları’nın gündemi belirlemeye devam ettiği haftada, jeopolitik risklerin biraz daha geri planda kalmasına rağmen, getiriler ve bilanço açıklamalarının yarattığı oynaklık, piyasaların karışık seyir izlemesinde etkili oldu. Fed üyelerinin son toplantıda izlediği daha şahin tutum, BOE ve ECB toplantılarına da yansıyarak, enflasyonla mücadele konusunda yine daha şahin yaklaşımları beraberinde getirdi. Türk hazine eurotahvilleri hafta ortasına kadar daha pozitif işlem görse de, hafta kapanışı öncesinde kazanımları geri verdi. Ülke risk primi 545 baz puana yükselerek kapanış öncesi en yüksek seviyelerde işlem gördü.

Türk hazine eurotahvilleri hafta başında yatay işlem gördükten sonra, kurda görülen düşük oynaklık ve risk algısının daha iyi tonda olması ile alım gördü. Hafta ortasına kadar daha kuvvetli işlem gören kıymetler, haftanın ikinci yarısında ise, hem lokal hem yabancı satışları ile değer kaybetti. Tahviller, tarım dışı istihdam verisi öncesine kadar, orta ve uzun vadede haftalık bazda 8-10 baz puan genişlerken, yakın vade yatay işlem gördü. Lokallerin kısa tarafta alım yönünde olmasına karşılık, orta vade kıymetlerde satıcı olması on yıl bölgesini 7,80% seviyelerine genişletti. Şirket tarafında yine kısa taraf düşük likidite ile işlem görürken, lokal talebi geçtiğimiz haftalara göre kısmen daha zayıf kaldı. 2024-25 vadeli banka kıymetlerinde ise, lokal ilgisine karşılık, arz yine sıfıra yakın oldu.

ABD hazine tahvilleri hafta genelinde yön konusunda daha kararsız seyir izlerken, BOE ve ECB toplantıları sonrası Avrupa bölgesinde genişleyen getiriler ABD tahvillerini de etkiledi. On yıllıklar tarım dışı istihdam verisi öncesi 1,84% seviyesine kadar genişlerken, kısa tarafta getiri 1,23% bölgesine yükseldi. Kısa tarafta faiz artış beklentilerinin güçlü kalmaya devam etmesi, getiri eğrisinde yataylaşmanın da devam etmesini sağlayarak 5-30 yıl getiri farkını 50 baz puanın altına çekti. Hafta başında eksi getiriden artı getiriye geçen Alman on yıllıkları ECB sonrası satışların devamı ile 0,15-0,20% bölgesine genişlerken, geçtiğimiz hafta 180 baz puana kadar genişleyen ABD-Alman iki yıl vadeli tahvil makası yaklaşık 25 baz puan aşağı geldi.

 

Euro/dolar paritesi Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl varlık alımlarını sona erdireceği ve faiz artıracağı beklentisiyle bu sabah itibariyle 1.1460 civarına yükselmiş durumda. Avrupa Merkez Bankası bu yıl para politikasını sıkılaştırabilecek olsa da mevcut durumda bu yıl beş faiz artışı (125 baz puan) yapması beklenen Fed kadar faiz artışı yapması beklenmiyor. Piyasalar yıl sonuna kadar Avrupa Merkez Bankası’nın 40 baz puan faiz artışı yapacağını fiyatlıyor. Para politikası görünüm farkı Avrupa Merkez Bankası’nın tavır değişikliğe rağmen halen doların Euro karşısında favori olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, Euro/dolar paritesinde 1.15 üzerine hareket görülebileceğini kabul etmekle beraber bu yükselişin kalıcı olmayacağını değerlendiriyoruz.

 

HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy ABD tarım dışı istihdam öncesi dövizde gelişmeleri şöyle özetledi:   3-aylık dolar/TL opsiyon oynaklığı ise sınırlı da olsa düşüşünü sürdürdü (%25.03  %24.95). Aralık ve Ocak’ta cari açıkta görülmesini beklediğimiz yükselişin trende dönüp dönmemesi ve gelişmiş piyasa merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırma adımlarının Türkiye’ye gelecek yabancı finansal sermaye tutarına olası etkileri, kur korumalı TL mevduat ürünüyle birlikte yılın kalanında Türk Lirası açısından birinci derece önemde olacak görünüyor.

 

 

ABD tarım dışı istihdam  beklentiyi aştı, tahvil faizleri yükselişte

 

S&P’den yeni Türkiye ekonomisi tahminleri geldi

 

Yabancı satışları sürüyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler