Sosyal Medya

Borsa

Fed 25 baz puan faiz artırdı ancak beklenenden çok daha şahin: Bilanço küçültme ilanı “Mayıs toplantısında”

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Bilanço daralmada anlaşma sağlandı, 3-4 Mayıs…

Fed 25 baz puan faiz artırdı ancak beklenenden çok daha şahin: Bilanço küçültme ilanı “Mayıs toplantısında”

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Bilanço daralmada anlaşma sağlandı, 3-4 Mayıs FOMC toplantısında açıklanacak.  Uygulamaya geçiş yaz başına beklenmeli.

Faiz kararı, 8’e karşı 1 oyla alındı. Faiz oranlarını 25 baz puan artırma kararı neredeyse oybirliğiyle alındı ancak St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 50 baz puan artış önererek karşı çıktı.

Fed en son faiz artırımını, Kasım 2018’de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla gerçekleştirmişti.

Fed, Ukrayna’daki savaş karşısında ekonomik görünümün “son derece belirsiz” olmaya devam ettiğini de kaydetti.

Fed, faizleri yükselterek, fiyatları daha yükseğe itebilecek talebi bastırma umuduyla borçlanma maliyetlerini artırma sürecini başlatmış oldu.

Politika belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından yayınlanan tahminler, Fed’in bu yıl altı faiz artışı daha yapma olasılığını işaret ediyor (bu da bu yılın sonunda %1,75 faiz anlamına geliyor).

Bu patika, Fed’in 2022’de sadece üç toplam faiz artışı öngördüğü aralık ayındaki son tahmin turundan daha agresif.

Enflasyonu %2 hedefine geri çekmek için (Kişisel Tüketim Harcamalarında ölçüldüğü gibi) daha fazla faiz artışına yapılmasına ihtiyaç duyulacak. PCE Şubat ayında %6,1 ile 1982’den bu yana görülen en hızlı yıllık tempoya ulaştı.

Ancak Fed, ilk faiz artışlarının ardından enflasyonun hemen azalmayacağı konusunda uyarıyor. Merkez bankası şimdi TÜFE’yi 2022 yılı boyunca %4,3 oranında beklerken aralık ayında öngördüğü %2,6’lık hızın çok üzerinde bir artış öngörmekte. 2023’te Fed bu enflasyonu %2,7’ye, ardından 2024’te %2,3’e düşürmeyi umuyor. Fed 2022 enflasyon beklentisini %2,6’dan %4,3’e çekerken, 2022 büyüme beklentisini de %4’ten %2,8% e düşürdü.

FOMC açıklamasında, “Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, daha yüksek enerji fiyatlarını ve daha geniş çaplı fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor” ifadesi yer alıyor.

FOMC’nin tahmini, Fed’in 2024 sonuna kadar kısa vadeli faiz oranının %2,5 ila %3 arasında olma olasılığını projelendirmekte.

Fed Başkanı Powell, gelecekteki toplantılarda daha büyük oranlı faiz artışlarına kapıyı açık bıraktı. Son yirmi yılda faiz oranlarını bir seferde sadece %0,25’lik artışlarla yükseltmek standart olmasına rağmen, enflasyonun hızı bazı politika yapıcıları %0,50’lik “çifte” oran faiz artışı fikrine ısıttı.

Ancak Fed Ukrayna’dan gelen jeopolitik endişelere dikkat çekerek belirsizlik devam ediyor.

“Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali muazzam insani ve ekonomik sıkıntılara neden oluyor. ABD ekonomisi için etkileri oldukça belirsiz, ancak yakın vadede istila ve ilgili olayların enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yaratması ve ekonomik aktivite üzerinde ağırlık oluşturması muhtemeldir” dedi.

Fed’in yakında kullanacağı bir başka araç da 9 trilyon dolarlık devasa bilançosunda bir azalma.

Salgının derinliklerinden bu yana, Fed piyasalara desteğinin sinyalini vermek için trilyonlarca dolarlık ABD Hazineleri ve ipotek destekli menkul kıymetleri kapıyordu. Bu alımlar bu ay sona ererek, merkez bankasının ne zaman bilanço küçülteceği sorusunu gündeme taşıdı.

Fed bu haftaki toplantıda bu tartışmaları derinleştirdi. Hemen bir duyuru yapılmamasına rağmen, FOMC “yaklaşan bir toplantıda” bir bilanço küçültme adımlarının başlamasını bekliyor.

Bir sonraki FOMC toplantısı 3-4 Mayıs’ta yapılacak.

Yahoo Finance, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler