Sosyal Medya

Döviz

Dolar Kral oldu!

Asya borsalarında bu sabah Çin’den gelen GSYH verileri fiyatlanıyor. Manşet 1Ç büyüme verisi beklentiyi aşarak Y/Y %4.8 olarak gerçekleşse de,…

Dolar Kral oldu!

Asya borsalarında bu sabah Çin’den gelen GSYH verileri fiyatlanıyor. Manşet 1Ç büyüme verisi beklentiyi aşarak Y/Y %4.8 olarak gerçekleşse de, Mart verileri çok zayıf. Konut satışlarında sert bir düşüş de  nakit akımı zayıf seyreden inşaat şirketleri açısından kötü haber. Döviz pazarında ise Bank of Japan dolar/JYen’in yükselişinden çok rahatsız.  Haftanın en büyük riski Rus FX devlet tahvilleri ve kurumsal Eurobond’larda zorunlu temerrüt ilan edilmesi.

Asya’da Nikkei225 öncülüğünde önde gelen borsa endeksleri geriliyor. S&P500 endeksi  vadeli işlemlerde %0.5  düştü. DJ30’da kayıp %0.2, fakat yüksek teknoloji ağırlıklı NASDAQ %1’e yakın değer yitiriyor. Riskten kaçış ve Fed’den bu hafta gelmesi beklenen şahince açıklamalar eşliğinde Dolar yeniden KRAL oldu.

 

Şenay Şereoğlu/Investing:  Dolar Karşısında Euro 2 Yılın, Japon Yeni 20 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

 

Merkez bankaları arasındaki ayrışma bu ayki toplantılarla beraber giderek belirginleşti. Enflasyon malum dünyanın sorunu ve her ülkede enflasyon uzun zamandır görülmemiş yüksek seviyede. Bu noktada bazı gelişen ülke merkez bankaları geçen yıl itibarıyla faiz artışına başladı. Bazıları ise bu yıl uzun süre sonra ilk faiz artışını gerçekleştirdiler.

 

Majör tarafta ise İngiltere faiz artışına önce geç kaldı sonra devam etti. 2021’in son çeyreğindeki faiz artışı iki ay gecikmeli olarak geldi ve bu yılın ilk çeyreğinde de aynı politika devam ediyor.

 

Fed, geçen ay faiz artışına başladı, ama oran son derece düşüktü. Mart’ta enflasyon %8,5’e çıkınca Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı da neredeyse tam olarak fiyatlandı. Bunu destekleyen açıklamalar gelmeye de devam ediyor. Bu noktada gözler bir diğer önemli merkez bankası olan ECB’ye çevrildi.

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB), son toplantılarında çelişkili davranıyor. 2021’in son çeyreğinde 2022’de faiz artışının mümkün olmayacağı belirtildi. Ardından hiç beklenmedik bir şekilde şahin bir toplantı yapıldı ve faiz artışına kapı aralandı. Ardından savaşın maliyeti de göz önüne alındığında bankanın bu yıl iki faiz artışına gitmesi bekleniyordu. Dünkü toplantı bu beklentileri zayıflattı. Çünkü banka, varlık alım sınırlamasına 3. çeyrek gibi başlanacağını, bunun ardından da kademeli bir faiz artışı olabileceğini belirtti. Böyle olunca son çeyrekte iki faiz artışı olasılığı pek mümkün görünmediği için fiyatlama da euro negatif oldu.

 

Bir de Japonya var. 90’lardan beri zayıf enflasyon ve büyüme sorunu yaşayan ülkede, pandemi sonrası değişim diğer ülkeler kadar keskin olmadı. Japonya Merkez Bankası (BoJ), yıllardır devam eden para politikasını bu süreçte değiştirmeye gönüllü değil. Her ne kadar yendeki düşüş ve kurdaki yükseliş rahatsız edici olsa da bunu dengelemek için diğer müdahalelerin kullanılacağı belirtildi.

 

BloombergHT:  Fed Başkanından şahin mesaj beklentisi

 

Fed Başkanı Powell IMF’nin düzenlediği ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ile diğer politika yapıcıların da katılacağı bir panelde konuşacak.

 

Powell daha önceki konuşmasında gelecek toplantıda 50 baz puanlık faiz artışının ihtimal dahilinde olduğu mesajı vermişti. Enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyretmesi nedeniyle Fed yetkilileri arasında da daha hızlı faiz artışı olabileceği söylemleri arttı.

 

Fed’in Mart ayı toplantı tutanakları, çoğu üyenin 50 baz puanlık artıştan yana olduğunu ancak Ukrayna belirsizliği nedeniyle 25 puanlık ‘temkinli’ indirimi tercih ettiğini gösterdi.

 

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong, Eliza Winger ve Andrew Husby Fed’in bu sene her toplantıda faiz artıracağını, sadece Mayıs ayında 50 baz puan artış beklediklerini bildirdi.

 

 

BoJ/Kuroda: Son yen hareketleri oldukça keskin, işletmelere zarar verebilir

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, yenin son hareketlerinin oldukça keskin olduğunu ve işletme planlarına zarar verebileceği uyarısında bulundu. Kuroda, kurun değer kaybının zararları konusunda bugüne kadarki en güçlü uyarısını yaptı.

 

Genel olarak değerlendirmede bir değişiklik olmadığını belirten Kuroda, zayıf yenin Japon şirketlerin yurt dışı kazançlarının kar değerlerinde artıştan beri ekonomi için iyi olduğu değerlendirmesini yeniledi.

Ancak Kuroda, dolar karşısında yenin bir ay içinde 115-116 seviyesinden 125-126 seviyesine düşmesinin şirketlere zarar vermesi için yeterli dalgalanma olduğuna vurgu yaptı—Foreks Haber

 

TSİ 07:30’da Asya piyasalarında dolar Japon  Yeni’ne karşı 20 yıllık zirvede. Parite 126.40. Euro/dolar 1.08’de tutunmaya çalışıyor.

 

Tüm  çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler için kritik önem taşıyan Dolar Endeksi ise 100.48’le 3 yıllık zirvede. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %2.88’le 3 yıllık zirve yapıyor. Avrupa’nın Rus doğalgazı için ruble’yle ödeme  yapamayacağı duyumu ile ABD doğal gaz fiyatları $7/bmc’yi aştı.  Petrolde ise Rus yaptırımları yanında Libya’da yeniden başlayan çatışmaların sevkiyata olumsuz etkisi fiyatlanıyor. Brent $113/varil eşiğinde.

 

Dolar/TL’ye gelince?  Tahmin ettiniz, yaprak kıpırdamıyor.

 

FÖŞ Semineri: Ekonominin 3 öldürücü hastalığı ve tedavileri

 

Devrim Akyıl:  Dolar & Altın’da Yaz Sıcağı Hazırlığı!

 

Bedava kredi ile DÖVİZ, ENFLASYON ve CARİ AÇIK yükselecek & Bu gidişle bu yıl bitmez! | Erdal Sağlam

 

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler