Paraanaliz

Fed faiz artırınca, hisse senetleri ne yöne gidiyor?

Yahoo Finans’ın baş yazarı Brian Sozzi’ye göre, Fed’in faiz artırımlarının hisse senetleri üzerinde  yankısı tartışmaya mahal bırakmayacak ölçüde olumsuz. Ama, ne kadar olumsuz?  Finansal panikten mi bahsediliyor?  Uzun bir ayı pazarı?  Faiz artırımlarına rağmen S&P500, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi gibi hisse endekslerinin prim yapmasına imkan var mı?

 

“What happens to the stock market when interest rates rise?” başlıklı haberde ilkin Goldman Sachs’tan Wall Strret hisse stratejisti  David Kostin’in görüşlerine yer veriliyor:  “Fed parasal sıkılaştırma döngülerinin başında S&P500 geçmişte oldukça dirençli görünüm sergiledi”..

 

İyi de “dirençli” ne demek? Fed’in ilk faiz artırımını takip eden 3 ay içinde S&P500 ortalama %6 değer kaybetmiş. Öte yanda, düzeltme kısa sürmüş. Altı ay zarfında S&P500’ün kümülatif prim %5’e yükselmiş.

Goldman Sachs analizine göre, 2025 yılına kadar 10 faiz artırımı gerçekleşecek. JP Morgan CEO’su Jamie Diamond’a göre Fed bu yıl YEDİ KEZ faiz yükseltebilir.  21ci Yüzyılda  bu denli çok faiz artırımı ve uzun zaman dilimini kapsayan bir parasal sıkılaştırma döngüsüne rastlamadık.

Ek olarak, henüz Fed’in bilanço küçültme evresinin tahvil ve hisseler üzerinde olumsuz yönde seyretmesi beklenen etkisi hakkında da yeterli analiz yok. Fakat, sıklaşan faiz  artırımları, 2021’e göre yavaşlaması çok olası global ekonomi ve Fed’in bilanço daraltarak likiditeyi kısmasının riskli varlıklar için iyimser bir gelişme olduğunu iddia edene rastlamadık. Yazarın da değindiği gibi, kötü “bir şeyler” olabilir, fakat ne zaman ve ne kadar kötü henüz kestirilemiyor.

Yine Kostin’e göre, Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsü ekonominin güçlü performansıyla at başı gittiği için,  “döngüsel sektörler” olarak  adlandırılan materyaller (malzemeler), sanayi ve enerji hisseleri ortalamanın üstünde prim yapıyor. Öte yanda, yeni teknoloji gibi büyümeye çıpalı hisseler geri düşüyor.  En iyi tercih yüksek kar marjlı ve bilançosunda az kaldıraç taşıyan hisseler.

Yıl başından bu yana S&P500, DJ30 ve NASDAQ sırasıyla %3, %1.84 ve %5.93 değer yitirdiler. Bu performans Kostin’in analizine destek verir nitelikte.

Yüksek teknoloji hisseleri endekslerin çok üstünde değer yitirirken, S&P500’deki hisselerin üçte bir 52 haftalık hareketli ortalama fiyatlarının eşiğinde ya da altında seyrediyor.

Yahoo Finans’tan Anastasia Amoroso  oynaklığın kısa sürede bitmeyeceğini öne sürüyor. Fed’in açıklamaları S&P500 içinde ve mali varlık grupları arasında yeni bir devinim başlattı. Kazanan ve kaybedenler ancak masadaki bahisler yeni karelere yerleştirilince belli olacak. Not olarak, anketlerde S&P500’ün bu sene %9 prim yapması bekleniyor. MSCI GOÜ Hisse Endeksi için JP Morgan %18 getiri öngördü.

 

Rusya-Ukrayna ve Batı gerginliği Borsa İstanbul’u devirdi

 

Küresel tahvil piyasasında satış baskısı artıyor

 

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada:  Baraj 14, yıkılırsa fena!

Exit mobile version