Paraanaliz

Borsa İstanbul: I believe I can fly

Küresel mali piyasaların hafta başı Asya kaynaklı yaşadığı olumsuz havadan kısmen de olsun kurtulmaya çabaladığını görüyoruz. Dün kaydedilen olumlu eğilimin arkasında açıklanan olumlu şirket finansalları ve jeopolitik risk algısındaki azalış etkili oldu: ABD borsaları geceyi %1,25 civarında yükselişle tamamladı.

Havanın olumsuza dönmesi ve FED’den enflasyonla savaş konusunda gelen şahin açıklamalara paralel 1,02 seviyesinin diplerine kadar gevşeyen EURUSD paritesi de benzer bir şekilde bu sabah 1,03 seviyesinin üzerine yükseldi. Kıymetli metaller cephesinde altının ons fiyatı 1,735 dolar seviyesine hafif bir şekilde gerilerken risk iştahına daha hızlı tepki veren gümüşün ons fiyatı 21 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. Gümüş açısından teknik mânâda 20,80 ; altın için ise 1,685 dolar seviyeleri önemle takip edilmesi gereken seviyeler olarak ön plana çıkıyor.

Evvelki gün, OPEC+’nın üretim artışına gideceği yönünde WSJ haberi ile 82 dolar seviyesine kadar sert düşen sonra da haberin yalanlanması ile kayıplarının telafi eden brent cinsi ham petrol, dün ABD’de ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden daha keskin bir şekilde düştüğünü anlaşılması ve yaklaşan Avrupa Birliği yasağı ve Rus petrolü üzerindeki G7 fiyat tavanı öncesinde arz sıkışıklığı endişesi ile bu sabah 89 dolar seviyesine toparladı.

İçeride ise dün hareketli bir seyir yaşandı. USDTRY kuru 18,62 seviyesinin etrafında dar bir bantta dalgalanırken, Suudi Arabistan’ın TCMB’de 5 milyar dolar büyüklüğünde depo hesabı açmak için karar aşamasında olduğunu Reuters haberlerinde okuduk. Hatırlanacağı üzere, Azeri devlet petrol fonu Sofaz da sene başında TCMB’de nezdinde 1 milyar Euro mevduat yapmış; akabinde de depo hesabının vadesini uzatmıştı. Bu yönde bir adım özünde yükümlülük olduğu için TCMB’nin brüt döviz rezervlerini artacak ama net rezervlere olumlu bir etkisi olmayacaktır.

Habere USDTRY kuru pek de bir tepki gösteremez iken, enflasyondan kaçan yatırımcıların sığındığı ve her gün daha da yükselmek için âdeta bahane arayan Borsa İstanbul dün haberi büyük bir coşku ile karşılayarak günü neredeyse %5 varan bir yükselişle tamamladı. Son dönemlerin revaçta hisseleri Sasa ve Hektaş art arda 3 gün taban seviyesine kilitlenmesi ardından dün de günü taban seviyesinde karşılaması sonrası Suudi Arabistan haberleri ile yön değiştirerek günü %20’nin üzerinde artışla tamamladı!

Öte yandan, dün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) düzenlediği 2 ayrı tahvil ihracına yoğun ilgi gözlerden kaçmadı. HMB, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihracında toplam 20,5 milyar TL (ortalama yıllık bileşik %10,1) ; 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihracında ise 6,9 milyar TL eksi 3,21 spread ile borçlanıldı. 5 yıl vadeli ihraca gelen yüklü talebi, bankaların menkul kıymet yükümlülüklerini yerine getirmesinin bir sonucu olarak okumak gerekiyor. Menkul kıymet tesis edilmesi yönünde uygulama, HMB enflasyonist ortamda göreceli olarak ucuz borçlanma imkânı sağlarken, bankalar açısında ise büyük bir risk teşkil ediyor.

Taksim terör saldırısı ve akabinde Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye ve Irak’ın kuzeyine yönelik hava harekâtının kara operasyonuyla destekleneceğine işaret etmesi ardından, Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, dün akşam yaptığı açıklamada Türkiye’nin güneyinde ciddi “terör tehlikeleri” ile karşı karşıya kalmaya devam ettiğini ve kendini savunma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Çin anakarasında artan COVID-19 vakalarına ve yatırımcıları yeni salgınların dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yeniden açılmasını ne kadar yavaşlatabileceği konusunda kararsız bırakmasına rağmen bu sabah Asya borsalarında da iyimser bir hava görünüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası %0,6 yukarıda işlem görürken, risk iştahını daha bir yakından yansıtan Hong Kong borsası Hang Seng, günlerdir kaydettiği satış baskısından bu sabah kurtulmuş gibi bir görünüm sergiliyor.

ABD’de yarın başlayacak Şükran Günü tatili öncesinde bugün veri akışı oldukça yoğun. Günün ilk yarısında Almanya ve Euro bölgesinde imalat PMI verileri, ikinci yarısında ise ABD’de dayanıklı mal siparişleri, işsizlik maaş başvuruları, PMI verileri ve yeni konut satışları takip edilecek. Gece geç saatlerde ise FED’in son toplantı tutanaklarına bakacağız. Özellikle, tutanaklarda Aralık ayına yönelik faiz artırımında ‘frene basma’ yönünde bir sinyali gelmesi, küresel piyasalarda olumlu bir etki doğuracağını düşünüyoruz.

 

 

 

iktisatbank.com

Exit mobile version