Sosyal Medya

Ekonomi

Kaya Özyürek: Altın’da Yön Nereye?

Son FOMC toplantısında Fed, hedef faiz aralığını değiştirmedi ama rezerv paraya ödediği faiz olan IOER’yi ve ters repo faizi RRP’yi…

Kaya Özyürek: Altın’da Yön Nereye?

Son FOMC toplantısında Fed, hedef faiz aralığını değiştirmedi ama rezerv paraya ödediği faiz olan IOER’yi ve ters repo faizi RRP’yi 0.05% arttırdı. Bu artış sıkılaşmadan ziyade kısa vadeli para piyasalarındaki faiz oranlarının 0% bandının üzerinde kalmasını sağlamaya yönelik bir adımdı, bu yüzden yalnızca bu hamleye bakarak Fed’in para politikası duruşunda bir değişikliğe gittiğini söyleyemeyiz.

Ancak…Fed başkanı Jerome Powell, son basın toplantısına kadar tahvil alımları konusunda “konuşmayı konuşmanın” doğru zaman olmadığını ifade ederken, son toplantıda artık bu noktayı geçtiklerini belirtti. Yani Fed, tahvil alım miktarını azaltma operasyonu olan “taper”ı artık gündemine almış durumda, bu kapsamda da istihdamdaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Powell’a göre bir ilerleme olmakta ama bu ilerleme henüz “kayda değer” nitelikte değil, yani taper’ın açıklanmasına bir süre daha var. Yine de şunu söyleyebiliriz:”geliyor gelmekte olan”.

Açıklanan faiz kararıyla beraber SEP (Summary of Economic Projections), yani ekonomik projeksiyonlar özeti, de paylaşıldı. Fed, bu sene de dahil olmak üzere 2022 ve 2023 için gerçekleşecek çekirdek enflasyon oranlarının 2%’nin üzerinde gerçekleşeceğini öngörmekte. Bu durum bundan bir önceki SEP için geçerli değildi. Ortalama enflasyon hedeflemesi kapsamında Fed, bir süre enflasyon oranının yıllık 2%’nin üzerinde seyretmesini istemekteydi ve bu yıl için bu olgu çoğunlukla gerçekleşmiş gözüküyor. Her ne kadar FOMC üyeleri bu durumu ekonominin açılmasına bağlasalar dahi bu yıl için enflasyon dinamikleri üzerindeki riskler mevcut. Powell, birkaç gün önce Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada yıllık 5%’in üzerinde seyreden enflasyon oranını her ne kadar geçici unsurlardan kaynaklansa dahi kabul edilebilir bir oran olarak görmediğini belirtti. Öyle ki bu yılın enflasyon dinamikleri ücret ve kira gibi endeksleme içeren kalemleri de etkilediğinden dolayı gelecek 2 yılın enflasyon tahminlerini de yukarı çekmiş durumda. Bundan dolayı 2021 sonrası dönem için artık Fed’in gerçekleşmiş enflasyondan ziyade gerçekleşmesi öngörülen enflasyon oranlarını dikkate alacağını düşünüyorum.

SEP’de yayınlanan bir bölüm de her zamanki gibi FOMC üyelerinin faiz oranları üzerine olan tahminlerinin bulunduğu nokta grafiğiydi. Bu grafiğe göre 13 üye 2023 için faizlerin 0.00%-0.25% bandının üzerinde seyredeceğini öngörmekte; bu rakam Mart ayında yayınlanan SEP’de 7 idi. 2022 için dahi ilk faiz arttırımın gerçekleşeceğini düşünen üyelerin sayısı artmış durumda.

Faiz tahminlerini en çok etkileyecek unsur, daha önce de belirttiğim üzere, istihdamdaki gelişmeler olacaktır. SEP’de faiz artışını öngören üye sayısının artması ve Powell’ın sözü artık taper’ı konuşmaya başladıklarına getirmesi Altın/Gümüş gibi kıymetli metallerin fiyatlarını sarsmış durumda. Altın’da şu anki seviyelerden 1800’ün üzerine hafif bir düzeltmenin gerçekleşmesi ihtimaller dahilinde çünkü reel faizler bu gelişmeler üzerine pek de oynamış gözükmüyor-TIPS getirileri (reel 10 yıllık faizler) -0.84%’de. Görülen o ki bu gelişmeler faiz piyasalarında öncedendir fiyatlanmış durumda. Reel faizleri yukarı taşıyacak en önemli unsur istihdam, bunu etkileyecek olan ana faktörler de kısıtlamaların gevşetilme seviyesi, aşılanmanın boyutu ve pandemiye adapte olan insanların harcama planları. Bu unsurların özellikle yaz boyunca güç kazanmasıyla bence ilk faiz arttırımının 2022’nin sonunda gerçekleşebileceğine yönelik olan ihtimaller güç kazanacaktır. Henüz böyle bir şeyin fiyatlandığını görmüş değiliz. Bu nedenle, istihdamda beklenenden çok yüksek artışların gerçekleşmesi bu kanal aracılığıyla Dolar endeksi, global borsalar ve altın fiyatları açısından aşağı yönlü bir risk unsuru teşkil edebilir. Reel faizlerin 0%’a doğru tırmanmasıyla altın fiyatlarının şu anki seviyelerin de yılın sonuna doğru aşağısına gelme ihtimali güçlü durmakta. Ek olarak şunu da belirtmek isterim; reel faizler ve altın arasındaki korelasyon doğal olarak 1’e 1 değil, altın fiyatlarını gün içinde etkileyebilecek birçok gelişme mevcut. Ancak, özellikle son 2 yıldır altın ve uzun vadeli ABD reel faizleri arasında güçlü bir korelasyon gözlenmektedir. Altın üzerine olan tahminlerim de bu doğrultudadır.

Kaya Özyürek

Twitter: @financeplumber

Not: Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, sadece kendi görüşlerimdir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler