Sosyal Medya

Reel Sektör

Yangınlar turizmcilerin gelir beklentisini %25 düşürdü 

  TCMB açıkladığı Haziran ödemeler dengesi istatistiklerine göre “Hizmetler dengesi”  kalemi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 1.02 milyar dolar…

Yangınlar turizmcilerin gelir beklentisini %25 düşürdü 

 

TCMB açıkladığı Haziran ödemeler dengesi istatistiklerine göre “Hizmetler dengesi”  kalemi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 1.02 milyar dolar oldu.  Temmuz için henüz tahmin veya resmi hasılat rakamları yok, fakat ayın çok iyi geçtiği söyleniyor.

 

Maalesef birbiri ardına gelen doğal afetler ve İngiltere’nin ardından Almanya’nın da Türkiye’yi riskli  ülkeler listesine alması turizmcilerin ufkunu kararttı. Haziran ayında bile 22 işletme kredisini ödeyemeyip, yeniden yapılandırmaya gitmişti. Eğer Eylül’de rezervasyonlar açılmazsa, bu sayı hızla artabilir.

 

Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olan orman yangınları, Ağustos ayında turist sayısında ciddi artış bekleyen turizmcileri endişelendirdi.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olan orman yangınları, Ağustos ayında turist sayısında ciddi artış bekleyen turizmcileri endişelendirdi.

Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, “Yangınların çıkmasıyla birlikte yüzde 10 civarında iptallerimiz oldu. Bazı otellerde bu rakam yüzde 20-25’lere kadar ulaştı. Bu iptallerin çoğu yurt dışından yapılan rezervasyonlar. Ciddi ciroların yapıldığı Ağustos ayında doluluklar yüzde 50’lere kadar geriledi. Turizmcilerin Ağustos ayı gelir beklentilerinde yüzde 25-30 arasında bir daralma oldu” dedi.

Yüksek ciroların yapıldığı Ağustos ayında otellerin yüzde 10-20 civarında indirim yaparak sezonu boş geçirmemeye çalıştıklarını belirten Çakır, “Bazı otellerde doluluklar yüzde 50’lere kadar geriledi. Çok az sayıda otel yüzde 80 doluluk ile hizmet veriyor. Turizmcilerin Ağustos ayı gelir beklentilerinde yüzde 25-30 daralma oldu. Önümüzdeki birkaç gün çok önemli.

 

Ağustosun ikinci yarısından sonra toparlamaya başlayacağız. Yeni bir yangın veya olumsuz bir durum yaşanmazsa Eylül ayının güzel geçeceğini düşünüyoruz. Umarım yaşadıklarımız herkese ders olur. Küresel ısınma baz alınarak tüm tedbirler çok kıymetli. Yangının söndürülmesinde çaba gösteren tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize geçmiş olsun diliyorum” dedi.

Kaynak: Orman yangınları turizmcilerin gelir beklentisini yüzde 25 düşürdü

 

 

22 işletme borçlarda yapılandırmaya gitti

 

Gelirleri azalan sektör oyuncuları kredi borçlarında ise yapılandırmaya gitti. Türkiye Bankalar Birliği’nin Haziran 2021 tarihli raporuna göre, yapılandırılan turizm işletmelerinin sayısı 22’yi buldu. Yapılandırılan borç 10.6 milyar lira olurken, yüzde 74’ünün mayıs ayında yapılandırılan dört şirkete ait olduğu açıklandı. Sonuçları değerlendiren KPMG Türkiye Turizm Sektör Lideri Mert Öner, tam anlamıyla bir iyileşme için 2024 yılına işaret edildiğini belirterek, “Pandemi sürecinde yaşanan değişimler, insanların uluslararası seyahat iştahını ciddi oranda azaltma potansiyeli taşıyor. Bu kötü görünüm turizm ekonomilerinin yerel taleple desteklenmesi sayesinde dengelenebilir” dedi.

 

Ödemeler dengesi analizi:  Asıl iyi haber sermaye hesabında

 

Turizmde ikinci kayıp yıl kaygısı

 

Almanya Türkiye, ABD ve İsrail’i “yüksek riskli bölge” listesine aldı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler