Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘FED, ECB, BOE Enflasyon Geçici Dedi…’

Çarşamba günü FED’in, dün BOE’nin PPK toplantısı gerçekleşti. FED Başkanı Powell, faiz artırımı için çok erken olduğunu ve faiz konusunda oldukça sabırlı olacaklarını söyledi...

Gece Bülteni: ‘FED, ECB, BOE Enflasyon Geçici Dedi…’

Çarşamba günü FED’in, dün BOE’nin PPK toplantısı gerçekleşti. FED Başkanı Powell, faiz artırımı için çok erken olduğunu ve faiz konusunda oldukça sabırlı olacaklarını söyledi. Powell daha önceki açıklamalarında enflasyonu “geçici” olarak nitelendirirken, önceki gün enflasyonu “beklenen geçici” olarak değerlendirdi.

BOE’nin dünkü toplantısında 10 baz puan olan politika faizinin 10 ya da 15 baz  puan artırması bekleniyordu. BOE ne faiz artırdı, ne varlık alımını azalttı. BOE Başkanı Bailey, yüksek enflasyonun geçici olması büyük bir olasılık dedi. BOE’nin para politikasını sıkılaştırmamasının diğer nedeni, gelecek yıla ait büyüme beklentilerinin aşağı yönde revize etmesiydi. Çarşamba günü ECB Başkanı Lagarde yaptığı açıklamada 2022’de bir faiz artırımının öngörülmediğini belirtti. Kısa vadeli enflasyonun yüksek olduğunu ama orta vadeli enflasyon bekleyişlerinin halen düşük olduğunu söyledi. Piyasalar devlet tahvillerin verim eğrilerinin yatıklaşması nedeniyle; BOE’den bu yıl, FED ve ECB’den gelecek sene faiz artırımlarına başlamasını bekleniyordu. AB ve ABD’de enflasyon son 13 yılın en yükseğinde, İngiltere’de enflasyon 2022 Nisan’da 30 yılın en yükseğine çıkacak. Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmaya uzak olmaları risk alma iştahını artıracaktır. Fakat, büyümeyi destekleyici adımların devam ediyor olması gelecek dönemde global büyüme endişelerini artırabileceği unutulmamalıdır.

Dolar/TL’ye tarım dışı yön verecek. ABD’de güçlü ADP istihdam verileri, hizmet PMI verisinin rekor kırması ve işsizlik başvurularının düşmesiyle bugün 450.000 tarım dışı istihdam artışı bekleniyor. Dolar endeksi dün 2021 zirvesine yöneldi. 9.66 desteğinin üzerinde, günlük ara destek 9.77 ve ana direnç 9.82 olmak üzere yükselişin devamını bekliyoruz.

BIST30 tüm zamanların en yükseğinde. BIST30 , dün tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı. BIST100’de 1589’ü geçtiği taktirde tüm zamanların en yüksek seviyesini kırmış olacak. Mevcut momentumla 1589 zirvesinin test edilmesini bekliyoruz. Kar realizasyonlarında; dünkü gapli yüksek açılış sonrasında 1560 destek noktamız, 1546 ise günlük ana desteğimizdir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Dün, “1678-1739 aralığında trend içerisinde 1739 kanal direnci test edilebilir.’’ demiştik. Dün en yüksek 1740.75 gördükten sonra 1737 seviyelerinden kapattık. Bugün yükselen kanal desteğimiz  1700,  fiyata yakın ortalamamız 1725’den yükselmektedir. 1751 yükselen kanalımızın direnç noktasıdır.

Aralık vadeli Dolar/TL. Kısa vadeli ortalamalar 9.9331’e yükselerek, önceki gün kırdığımız 9.9331 seviyesini güçlendirdi. Trend göstergeleri ortalamalarını üzerine geçerek yeni bir yükseliş dalgası olduğunu teyit etti. 9.9331 desteğinin üzerinde 10.14’de bulunan direnç noktasına doğru yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler