Sosyal Medya

Gündem

Meral Akşener: “Ben Cumhurbaşkanı değil başbakan adayıyım”

KARAR TV’de konuşan İYİ Parti lideri Akşener “Mevcut sistemi değiştirmek için yola çıktık. Ben de net bir şekilde Cumhurbaşkanı değil…

Meral Akşener: “Ben Cumhurbaşkanı değil başbakan adayıyım”

KARAR TV’de konuşan İYİ Parti lideri Akşener “Mevcut sistemi değiştirmek için yola çıktık. Ben de net bir şekilde Cumhurbaşkanı değil başbakan adayıyım” vurgusu yaptı. Altı partinin parlamenter sistem masası çalışırken ortak adayın altını çizdi: Muhalif seçmenin isimler üzerinden taraftarlaştırılması yanlış. Bu nedenle tek ve ortak adayla gidilmesini öneriyorum.

Ekrem İmamoğlu da Mansur Yavaş da Millet İttifakı’nın belediye başkanları. Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği hâlde biz hayır demeyiz.

BAŞKAN YARDIMCISI BAŞBAKAN GİBİ ÇALIŞABİLİR

Parlamenter sisteme hızlı bir şekilde geçilecek. Sistemde bir Cumhurbaşkanı olacak. Bir başkan yardımcısı olabilir, o da başbakan gibi çalışabilir.

150 YILDIR İZLENEN AKILCI DIŞ POLİTİKA TERK EDİLDİ

(Büyükelçi krizi) 150 yıldır izlenen akılcı yol bırakıldı. Erdoğan ülkenin şahsi malı olduğuna inanıyor. Gerçeklikten uzak, bipolar bir politika anlayış var.

2.5 MİLYAR DOLARLIK S-400’LE PUTİN’E HARAÇ ÖDEDİK

S-400’leri dekoratif malzeme olarak aldık. Muhtemelen Putin’e haraç ödedik. Hangi müzede sergileneceğine Erdoğan karar verecek.

EKONOMİ İÇİN ÖNCE KURUMLARI DÜZELTECEKSİNİZ

Demokrasi ve hukuk güveni sağlar. Güven de ekonominin patronudur. Ekonomiyi sonsuz yetkilerle düzeltemezsiniz. Önce kurumlarınızı düzelteceksiniz.

KARAR TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sorularını yanıtlayan Akşener “Biz makulün partisiyiz” dedi.

Hedeflerinin mevcut sistemi değiştirmek olduğunu vurgulayan Akşener, aday olmayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın Başbakanlık görevi yapabileceğine yönelik öneride bulundu. 10 büyükelçi krizi konusunda muhalefetin bilgilendirilmediğini ifade eden İYİ Parti lideri “Akıldan, gerçeklikten uzak, kişisel, bipolar bir dış politika anlayışı var. Hem iç hem de dışta ciddi bir devlet krizi var” dedi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu işaret edip “Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterirse hayır demeyiz” ifadesini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener KARAR TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sorularını yanıtladı. Gündemi değerlendiren Akşener, Türkiye’nin dış politikasından, Cumhurbaşkanlığı seçime kadar önemli konularda görüşlerini paylaştı. Yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın fiilen Başbakanlık yapabileceğini’ söyledi.

BİPOLAR BİR DIŞ POLİTİKA ANLAYIŞI VAR:

İYİ Parti lideri ‘Türkiye’de dış politikanın 150 yıldır akılcı bir şekilde ilerlediğini ancak şimdi akıldan uzak, şahsi anlayışlarla karşı karşıya kalındığını’ söyledi.

“Türkiye’de ciddi bir devlet krizi olduğuna inanıyorum” diyen Akşener “Türkiye’de görev yapan bir büyükelçinin, Türkiye’nin iç işlerine karışır gibi eylemlerden uzak durması gerekir. Osman Kavala gibi üzerinden yürüyen bir tartışma oldu. AİHM’nin kararlarına uyacağınıza dair bir imza atmışsınız. Erdoğan dedi ki “Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdim istenmeyen insan ilan edeceğiz” dedi. Bu arada bizim muhalefet olarak hiçbir şeyden haberimiz yok. ABD Büyükelçiliği’nin başlattığı arkasından diğer büyükelçilerin de katıldığı 41. maddeye vurgu süreci başladı. Kendi üzerimden bir örnek vereyim. Ekim 2016’dan bu yana hakkımda bir mahkeme var. Benim ifadem alınmadı. Kendilerine göre kafamın üzerinde bir kılıç sallıyorlar. 6 senedir bir soruşturma devam eder mi? Hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına bu sığar mı? Dış politikada bir ciddiyet olur. Akıldan uzak, gerçeklikten uzak, şahsi, kişisel, bipolar bir dış politika anlayışı var. Hem iç hem de ciddi bir devlet krizi olduğuna inanıyorum.

MERTLİĞE VE ADALETE İHTİYAÇ VAR:

Akşener, partisinin 4. yılı kutlamalarındaki yaptığı konuşmada Hz. Ömer söylemi ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Hz. Ömer adaletti temsil eder, Hz. Ali mertliği temsil eder, dolayısyla Türkiye’de iki şey çok eksik biri mertlik ve cesaret diğeri de adalet ben Hz. Ali’yi de her konuşmamda anarım bugün ikisine de (mertlik- adalet) ihtiyacımız var. Ömer adaletin temsilcisidir, hem kendimize hem yönetenlere hatırlatmak amaçlıydı” diye konuştu.

ADAYIMIZ YENİ TAYYİP ERDOĞAN OLMAYACAK:

Meral Akşener, gündemden düşmeyen Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak, aday olmayacağı yönündeki açıklamaları da hatırlatılınca “Ben cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakan adayıyım” dedi. “Biz Cumhurbaşkanlığı sisteminin, bu ucube sistemi değiştirmek için yola çıktık” diyen Akşener “Ben Tayyip Bey’in şahsına bir düşmanlık beslemiyorum” diye ekledi. Akşener “Kesinlikle cumhurbaşkanlığına dair bir çalışma yapmadım yapmayacağım. Bizim adayımız 13. Cumhurbaşkanı olacak ama yeni bir Tayyip Erdoğan olmayacak. Seçilecek yeni Cumhurbaşkanının Yardımcısı fiilen Başbakanlık yapabilecek” bilgisini paylaştı.

YAVAŞ ADAYLIĞINDA GAYRETİMİZ VAR:

Cumhurbaşkanı adayı belirlenirken İYİ Parti’nin hassasiyetleri dikkate alınır mı sorusunu ise Akşener “Belediye seçimlerinden daha fazla burada dikkate alınır” diyerek cevapladı.

Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan birinin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi durumunda bu isimlerin adaylıklarına karşı çıkmayacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerimde aday olma konusunda ismi geçen iki başkan ile ilgili olarak Akşener “Ekrem İmamoğlu da Mansur Yavaş da Millet İttifakı’nın belediye başkanları. İki ismin de seçilmesi için gayret gösterdim. Sayın Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği halde biz ‘hayır’ demeyiz. 63 ilin ilçelerinde insanlarla görüşüyorum. Muhalif seçmeni iki arkadaşımız üzerinden taraftarlaştırmaya döndü bu iş. Bunu yanlış buluyorum. Taraftarlaşan insanlar ‘o insanların arkasında yürüyecek mi yürümeyecek mi?’ diye bir endişem var. Tek ve ortak adayla gidilmesini de öneriyorum. Sayın Kılıçdaroğlu döner de iki arkadaştan birini aday gösterirse hayır demeyiz.” diye konuştu. Aklın, gerçekliğin önde olmasını gerektiği düşündüğünü CHP’ye yönelik ön yargıları düzeltmek için Kılıçdaroğlu’nun çok gayret gösterdiğini de söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİK KRİZ:

“Öncelikli sorun ekonomik kriz mi Başkanlık sistemi mi?” şeklindeki soruyu İYİ Parti Genel Başkanı “Elbette en önemli sorun ekonomik kriz” diye yanıtlarken ‘hukukla, adaletle, korkusuz, tarafsız yargı ile sorunların çözüleceği’ değerlendirmesinde bulundu. İktidarı israf ve likayatsizlik konusunda eleştirdi: “27 yıllık siyasi hayatımda böylesini görmedim.” Yolsuzluk vurgusu yaparken “Bugün çökülmedik kurum yok, yolsuzluk yapılmaya müsait neresi varsa oraya çöküyorlar, vakıflar kirlendi, neler kirlendi…” dedi.

EKONOMİNİN PATRONU GÜVENDİR:

Demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet güveni sağlar. Güven de ekonominin patronudur. Yerli yatırımcı için de yabancı yatırımcı için de bu lazım. Dakikada bir kafanıza göre vergi sistemi değiştirirseniz yatırım yapamazsınız. Ekonominin bu derece dibe vurmasının sebebi bu ucube sistem. Türkiye’de israf, yolsuzluk, rüşvet, kayırmaca ve liyakatsizliğin getirdiği bir durum var. Kurumların çöktüğü bir durum var. Kurumları biz dışlayıcı kurumlar hâline döndürdük. Ekonomiyi sonsuz yetkilerle düzeltemezsiniz. Önce kurumlarınızı düzelteceksiniz. Bunların tamamını hukukla, adaletle, demokrasiyle yapacaksınız. Siz aklı başında insansınız. Bu yetkilerle sizi oraya oturtalım. Siz bile kafayı yersiniz. Biz aynı manyaklığı yapamayız.

BİZ MAKULÜN PARTİSİYİZ

Ülkenin adalete ihtiyacı olduğunu sıkça dile getiren Akşener, Hz. Ömer söylemlerinin islami bir gönderme olmadığını hem dindarlara hem sekülerlere adalet vurgusu yaptığını belirtti.

Taha Akyol’un İYİ Parti’nin 4. yıl konuşmasındaki ismi anılan liderler ile ilgili sorduğu ‘Adnan Menderes’in isminin olmamasını konusuna da cevap veren Akşener “Menderes, Bayar ve İnönü bir devrin insanları o insanlara oy veren kimse kalmaması sebebiyle o gelenekleri temsil eden insanları söyledim. Böyle bir itirazla karşılaşacağımı düşünmemiştim olabilirdi ama Menderes’i koyunca Bayar’ı da, İnönü’yü de koymam gerekiyordu ben oy vereni kalmadığı için yeni dönem versiyonu olan isimleri söyledim” diyerek cevap verdi.

Merkez Partisi misiniz? sorusunu ise İYİ Parti lideri “Makulün partisiyiz” diyerek yanıtladı ve ekledi: İYİ Parti, CHP’nin seçmenine odaklı değil. Cumhur İttifakı’ndan kopan bir seçmen kitlesi var. Bu seçmen kitlesine biz yöneldik. Bu seçmenin bizi tercih etmesini sağlamaya çalışıyoruz.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

  • Bill Gates servetinin %99’unu bağışlıyor: “Zengin ölmeyeceğim!”

    Microsoft’un kurucusu Bill Gates, servetinin %99’unu önümüzdeki 20 yıl içinde bağışlamayı planladığını açıkladı. Gates Vakfı 2045’te faaliyetlerini sonlandıracak.

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

Benzer Haberler