Sosyal Medya

Politika

Kılıçdaroğlu: “İlk 4 maddeye kimse dokunamaz”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesine ilişkin, “Tartışmaların tamamı yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. İlk…

Kılıçdaroğlu: “İlk 4 maddeye kimse dokunamaz”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesine ilişkin, “Tartışmaların tamamı yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. İlk dört maddenin teminatı Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli vatandaşlarıdır. Bunu herkesin bilmesini isterim” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümü dolayısıyla Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi’nde, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada dindar anayasa’ çağrısı yapmış ve “Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır” demişti.

Siyaset gündeminde anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi tartışmaları sürerken CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamayla son noktayı koydu. ‘İlk dört madde zaten, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeler’ diyen Kılıçdaroğlu, ”Tartışmaların tamamı yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. İlk dört maddenin teminatı Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli vatandaşlarıdır. Bunu herkesin bilmesini isterim.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ AYDINLIĞA ÇIKARMAMIZ LAZIM’

Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz. El birliği ile Türkiye’yi aydınlığa çıkarmamız lazım. Barış ve huzur ortamının olması lazım. Siyaset kurumunun topluma güven vermesi lazım. Devleti devlet yapan; tasada, kıvançta bir arada olmaktır. Elbette ki farklı siyasi görüşlere saygı duymak zorundayız. Beraber, önce milli değerlerimizi bir arada tutmak zorundayız. Siyasetin de asıl amacının bu olması lazım.

‘O TARTIŞMALARIN TAMAMI YAPAY’

Şimdi devletin organlarını nedir? Devletin organlarını bu anayasa belirler. Referanduma sunulmuş ve vatandaşlar da kabul etmişler. Diyorlar ki devletin organları burada var. İlk dört madde zaten, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeler. Bunlar da tartışılıyor son günlerde ama, o tartışmaların tamamı yapay. Hiç kimse ilk dört maddeye dokunamaz. İlk dört maddenin teminatı Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli vatandaşlarıdır. Bunu herkesin bilmesini isterim.

‘TÜRKİYE, ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Şu anda Türkiye çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya. Neyi kastediyoruz? Var olan hükümet, çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya. Milli egemenlik dediğimiz bir kavram var. Bütün anayasalarda yer alan bir hüküm var. ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ der. Cumhuriyetin kuruluşunda 1921 Anayasası’nda, ‘hakimiyet bila kaydü şart milletindir’ diye ifade eder. Millet, egemenliğini nasıl kullanacak. Organları aracılığıyla kullanılır. Yetki bir kişiye verilmez. Diyar ki anayasa 3 organ var. Yasama, TBMM; yürütme, cumhurbaşkanlığı ve bakanlar kurulu; yargı, yani hakimler. Üç organ aracılığıyla millet egemenliğini kullanır.

‘SİZİN SEÇTİĞİNİZ MİLLETVEKİLLERİ MİLLETİ TEMSİL EDİYORLAR MI?’

Bunlardan birincisi TBMM. Sizin seçtiğinizi sandığınız milletvekilleri gerçekten de TBMM’de milleti temsil ediyorlar mı? Önemli bir soru. Sizin önünüze gelen ve sizin altına mühür bastığınız listeler, sizin seçtiğini milletvekilleri mi, başkanlarının seçtiği milletvekilleri mi? Siz aslında sandığa gittiğinizde milletvekili seçmiyorsunuz, bir partiye oy veriyorsunuz. Öyle olunca ne oluyor? TBMM’de görev yapan milletvekilleri kendisini seçen organa bağlı oluyor, millete değil. Genel başkanlar ne derse aynısını yapıyorlar. Çoklu organ yetmezliğinden iktidarı kurtarmanın yolu milletin kendi vekilini seçmesidir.

‘TEMELİ ATAN FİRMAYA İHALEYİ VERİYORSUNUZ, OLACAK ŞEY Mİ?’

İkinci konumuz. Yürütme. Bakanlar, cumhurbaşkanı. Bunlar yine anayasanın öngördüğü kurallara göre görevlerini yaparlar. Devleti saydam kılarlar. Sizin verdiğiniz her kuruşun hesabı millete verirler. TBMM’nin çıkardığı kanunların gereğini yaparlar. İhale nasıl yapılacaktır kanun belirler, ihaleyi yapan ilgili bakanlıktır. Bu kurumlarda ve ilgili bakanlıkta sorun varsa. O zaman kurumlar görevini yapamaz. Bugün geldiğimiz nokta. Dün önemli bir belge ulaştı. Arkadaşlara söyledim, kamuoyu ile paylaşın diye. Gidiyorsunuz, temel atıyorsunuz. Temel attıktan bir sürer sonra ihale yapıyorsunuz, temeli atan firmaya ihaleyi veriyorsunuz. Olacak şey mi?

‘ADALET DEĞİL ADALETSİZLİK DAĞITIYOR’

Üçüncüsü yargıdır, mahkemelerdir. Mahkemelerin bağımsız olması lazım. Anayasa’nın 138’inci maddesini okuyayım. Hiç kimse makam, mevki ya da kişi yargı yetkisinin kullanılması bakımında mahkemelere talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimlerin bugün iradeleri yok ve baskı altında. Bakın şöyle bir uygulamayı düşünün, elinizi vicdanınıza koyun. En altta bir hâkim var, karar veriyor. Karar gider yukarıya, oradan Anayasa Mahkemesi’ne. Anayasa Mahkemesi der ki bu karar yanlıştır düzeltin. Anayasa Mahkemesi’nin karalarını bütün makam ve mevkileri bağlar. En alttaki hâkim, ‘Anayasa Mahkemesi kararını uygulamam’ diyor. O zaman yargıya nasıl güveneceksiniz. Bunu uygulamayan hâkimi de terfi ettireceksiniz. Hakimlik can ve mal güvenliği demektir. Bir haksızlıkla karşılaştığımda ilk başvuracağım yer hakimdir. Orası adalet değil de adaletsizlik dağıtıyorsa o zaman oturup düşünmemiz lazım.

‘İŞİ EHLİNE TESLİM ETMEK LAZIM’ Farklı düşünceleri dile getirmek bir ülkenin büyümesini sağlamak demektir. Atalarımız diyor, ‘akıl akıldan üstündür’ diye. İstişarenin olmadığı yerde bir devlet yönetilir mi? Garip uygulamayı anlatayım size. Sistem değişti, kanun tekliflerini milletvekilleri verecek. Seçildiniz, vekil oldunuz. Geldi birisi dedi ki ‘Ya şu tıbbi cihazlarla ilgili kanun teklifi hazırlar mısınız?’. Ya tıbbi cihazı biliyor musun, nasıl hazırlayacaksın?… Her işi ehline teslim etmeniz lazım.

‘DÜZELTMEZSEK SONU FELAKET OLUR’

Kanun teklifini verenler TBMM komisyonlarında hangi kanun teklifinin altına imza attıkların dahi bilmiyorlar. Böyle bir sistem olmaz. Bunları değiştirmemiz lazım. Tutarlı bir sistemi inşa etmemiz lazım. Bir kişiye devlet teslim edilemez. Dünyanın hiçbir yerinde bir kişiye devlet teslim edilmemiştir. Osmanlı’da padişah vardı, vezir ve ulema heyeti de vardı. Devleti bir kişiye teslim etmişiz. Olmaz, yanlıştır. Bizim oturup düşünmemiz lazım, beraber. Bunu düzeltemezsek, sonu felaket olur. Nasıl felaket olur? İşte yaşıyorsunuz zaten. Türk lirasının nasıl erdiğini görüyorsunuz. Nasıl eriyor; en çok milliyetçiyiz, yerliyiz diyen insanların iktidarında eriyor.

 

Haberin devamı için: https://www.karar.com/guncel-haberler/kilicdaroglundan-ilk-dort-madde-cikisi-tartismalarin-tamami-yapay-hic-1635659

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler