Sosyal Medya

Genel

Halley: “Altında ralli için 1.920 dolar aşılmalı”

Uzmanlara göre altında ralli için 1.920 dolar aşılmalı. Aşağıda 1.840 doların altına sarkan fiyatlar olumsuz sinyaller gönderebilir. Nisanda başlattığı atağı…

Halley: “Altında ralli için 1.920 dolar aşılmalı”

Uzmanlara göre altında ralli için 1.920 dolar aşılmalı. Aşağıda 1.840 doların altına sarkan fiyatlar olumsuz sinyaller gönderebilir.

Nisanda başlattığı atağı bu ayın başında 1.918 dolara kadar taşıyan ancak geçen haftayı düşüşle kapatan altının, bu hafta 1.900 doları aşma çabaları sonuçsuz kaldı.

Sarı metal hafta boyunca ABD’den gelecek enflasyon verisine odaklandı. Enflasyon altın fiyatlarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

Çünkü fiyatların arttığı dönemde altın yatırımcı tarafından güvenli liman aracı olarak görülüyor. Diğer yandan artan enflasyonun gevşek para politikasından çıkışı tetiklemesi fiyatları baskılayabilir.

Değeri 12 trilyon dolar olarak hesaplanan 197 bin tonluk altın piyasalarının son haftalarda gözü kulağı enflasyonun seyrinde.

Enflasyonun yükselmesi altına yatırımın artacağı beklentisi yaratırken bir yandan da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltmayı tartışacak olması farklı dinamikleri tetikleyebileceğine değinen analistler karışık seyre karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

Önümüzdeki hafta 15-16 Haziran’da gerçekleştirilecek Fed’in faiz toplantısı sonrasında Jerome Powell’ın yapacağı açıklama bu açıdan önemli olacak. Powell’den faizlerin artmayacağı sinyali gelirse ons altında yeni bir ralli yaşanabileceği belirtiliyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, altının yukarı yönlü destek bulması için 1.920 doların aşılması gerektiğini, bunun olması halinde 1.950 ve 1.965 doların hedefleneceğini söylüyor. Fiyatlarda en yakın destek olarak ise 1.860 dolar izlenirken, buranın altında 1.840 doların kırılması halinde ise sarı madende olumlu havanın bozulabileceği uyarısı yapılıyor.

Fitch Solutions ortalama 1.780 $ beklentisini koruyor

Uzun vadede ise fiyatlar için olumlu ancak temkinli senaryolar geçerliliğini koruyor. Fitch Solutions tarafından yapılan değerlendirmede 2021 yılında şimdiye kadar ortalama 1.804 dolar düzeyinde bulunan ons altının 1.780 dolar olan beklentisi korundu.

Altın fiyatının yukarıda 2.075 dolarda güçlü bir direncinin bulunduğunu kaydeden kuruma göre aşağıda ise 1.730 dolarda güçlü bir destek görülüyor. Değerlendirmede altın fiyatının yılsonuna gerileme göstereceği tahmin ediliyor. 2022 yılı için fiyat tahmini ise 1.700 dolar.

Yılsonundan önce 2.000 $’a gidebilir

Fransız finans kuruluşu Societe Generale de benzer görüşte. Fransız banka, fiyatların yılsonuna kadar 2.000 dolara yükselebileceği yönündeki düşüncelerini koruduklarını ancak bu tahmine olan inançlarının zayıflamaya başladığını belirtiyor. Bankanın analistleri bu hafta yayınlanan bir raporda, artan enflasyon baskının altın fiyatlarında belirleyici olmaya devam edeceğini söylüyor ve yatırımcının nominal faiz oranlarından ziyade reel faize odaklanması gerektiğini tavsiyesinde bulunuyor.

Yatırım talebine bakıldığında Societe Generale analistleri, bu yıl 100 tonluk girişin fiyatları ons başına 2.000 dolara çekmeye yeterli olacağını söylüyor. Analistler, enflasyon baskılarının yanı sıra, ülkelerin COVID-19 pandemisi tarafından harap olan küresel ekonomiyi desteklemek için gereken aşırı harcamalarla uğraşırken, potansiyel bir borç krizinin de izlenmesi gereken bir senaryo olduğunu vurguluyor. Banka, “Bir veya daha fazla ülke borcu krizi ortaya çıkarsa, altın yatırımının arttığını görürüz. Ancak ABD doları da güçleneceği için ters rüzgarlar olabilir” diyor. Böyle bir senaryoda altın fiyatlarından 200 doların silinebileceğini öngören banka ayrıca ekonomik koşulların iyileşmesinin değerli metal için en büyük tehdit oluşturabileceğini vurguluyor.

 

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

  • Kasım Ayında Merkezi Yönetim Bütçesi 169,5 Milyar TL Fazla Verdi

    Kasım ayında merkezi yönetim bütçesi 169,5 milyar TL fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe Kasım ayında bu seviyede fazla kaydetti.

  • İnşaat Üretimi Ekim Ayında Yıllık Yüzde 28 Arttı

    Türkiye’de inşaat üretimi ekim ayında yıllık bazda yüzde 28,0 artış gösterdi. Bir önceki aya ait veri ise yüzde 29,9’dan yüzde 29,8’e revize edildi. İnşaat üretim endeksi, aylık bazda ise yüzde 0,1 oranında geriledi.

  • Hizmet Üretim Endeksi Açıklandı

    Hizmet üretim endeksi, 2025 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında artış gösterdi. Bu dönemde ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 0,1’lik düşüş yaşanırken, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 5,4 oranında yükseldi. Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 13,4, gayrimenkul hizmetleri yüzde 14,5 artış kaydetti. Buna karşılık mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 azalırken, idari ve destek hizmetleri yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

  • TÜİK: Ücretli Çalışan Sayısı Yıllık Yüzde 1 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Ekim ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ile ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1 artarak 16 milyon 20 bin 394 kişiye ulaştı. Geçen yılın Ekim ayında bu sayı 15 milyon 860 bin 31 olarak kaydedilmişti.

  • Japon Şirketlerinden Güçlü Sinyal: Güven Endeksi 4 Yılın En Yükseğinde

    Japonya’da büyük imalat şirketlerinin iş dünyasına olan güveni, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip edilen Tankan anketi, bankanın bu hafta faiz artırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

  • ANALİZ | Borsada zirve testi: Gözler 11.605 seviyesinde

    Piyasalar, TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında yeni bir denge arayışına girdi. Faiz kararının Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, bankacılık hisselerindeki satışlar dikkat çekti. BIST 100 Endeksi için kritik eşik olarak öne çıkan 11.605 seviyesi, önümüzdeki günlerde yön tayini açısından belirleyici olacak.

  • SABAH Yorumu: 📉 Küresel Piyasa İştahı Azalıyor

    ABD borsalarındaki düşüş ve AI hisselerindeki sorgulamaların etkisiyle Asya piyasaları haftaya satıcılı başladı. Çin'deki zayıf ekonomik görünüm, merkez bankaları kararları ve kritik ABD verileri öncesinde risk iştahı düşerken, altın/gümüş güvenli liman talebiyle öne çıkıyor.

  • Bu hafta piyasaları neler bekliyor? Faiz indirimi sonrası iç gündem, küreselde yoğun veri trafiği

    TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte iç piyasalarda dengeli bir görünüm korunurken, küresel tarafta FED’in genişleyici adımları ve Japonya Merkez Bankası’nın olası faiz artışı öne çıkıyor. Yeni haftada bütçe gündemi, PPK tutanakları ve yoğun küresel veri akışı piyasaların ana yön belirleyicisi olacak.

  • CHP’de ‘Gölge Bakanlar’ kadrosu açıklandı

    CHP, 39. Olağan Kurultay’da tüzüğe eklenen Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) kapsamında yeni bir icracı yapılanmaya geçti. “Gölge Kabine” modeli, aktif politika üretmeyi hedefleyen CAO Yürütme Kurulu’na dönüştürülürken, Kerim Rota “gölge Hazine ve Maliye Bakanı” olarak atandı. Yeni yapı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında çalışacak.

  • Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

    Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

  • Çin verileri kötü, Asya’da sert satışlar

    Çin ekonomisindeki yavaşlama kasım ayında daha da belirginleşti. Perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit sermaye yatırımları beklentilerin altında kalırken, özellikle tüketimdeki zayıflık ve emlak sektöründeki süregelen kriz alarm zillerini çaldı. Ekonomistler, istihdam ve gelir görünümü iyileşmeden talepte kalıcı toparlanmanın zor olduğunu vurguluyor. Asya borsaları karalar bağladı..

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yerli malı stratejik başlık…’

    Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan, eskiden Yerli Malı olarak bildiğimiz, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ndayız…

  • PLASFED YKB Ömer Karadeniz  “Zor bir yılı geride bırakıyoruz 2026 stratejik dönüşüm yılı olacak”

    PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, yüksek faizler, daralan talep ve küresel belirsizliklerle geçen 2025’e rağmen Türk sanayisinde çarkların durmadığını söyledi...

Benzer Haberler