Sosyal Medya

Borsa

YENİLEME (hisse senetlerine etki) Doğal gaza yüzde 20 zam

Doğalgaz tarifelerine zam BOTAŞ 1 Aralık itibariyle konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatını değiştirmeyerek 1000 metreküp doğal…

YENİLEME (hisse senetlerine etki) Doğal gaza yüzde 20 zam

Doğalgaz tarifelerine zam

BOTAŞ 1 Aralık itibariyle konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatını değiştirmeyerek 1000 metreküp doğal gaz için 1488 TL olarak sabit tutarken, sanayi için yaklaşık %20 artışla 4200 TL ve elektrik üretim santralleri için ise %20 artışla 4800 TL olarak belirledi. Elektrik üreticilerine yapılan tarife değişikliği spot elektrik fiyatlarını yukarı çekecektir dolayısıyla nereyse tüm elektrik üretim şirketleri için olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Özellikle portföyünde doğalgaz ağırlığı ve YEKDEM ağırlığı daha düşük olan şirketler daha olumlu etkilenecekler. Takip listemizdeki hisseler içerisinde bu tarife en çok uyan ve zam haberinden en olumlu etkilenecek hisse ALARK olarak öne çıkıyor. Ayrıca portföylerinde yerli kömür bulunan CANTE ve ODAS ile portföyünde YEKDEM satış payı görece düşük olan/spot satış payı yüksek olan GWIND ve kısmen de AYDEM en çok olumlu etkilenecek hisseler olarak öne çıkıyor.
9A21 finansallarında Şişecam’ın Türkiye’den tedarik edilen doğalgaz maliyetinin payı %10 seviyesinde. Diğer tüm değişkenler sabit tutulduğunda, Türkiye’den tedarik edilen doğal gaz fiyatındaki %20 artış Şişecam’ın konsolide brüt kar marjında yaklaşık 1.5 yüzde puan düşüşe neden oluyor. Şişecam bu zamana kadar doğalgaz fiyat artışlarını çoğunu satış fiyatlarına yansıtabildi. Doğalgaz maliyetlerindeki artış marjlar için olumsuzken, diğer taraftan yüksek döviz gelirleri nedeniyle TL’deki değer kaybı şirketin marjlarını olumlu etkiliyor. Bu nedenle 4Ç21’de şirketin marjlarında major gerileme beklemiyoruz.

Doğalgaz fiyat artışının elektrik fiyatlarına yansımasıyla çimento şirketlerinin üretim maliyetlerini arttırıcı etkide bulunuyor. AKCNS elektrik maliyeti değişken maliyetlerin yaklaşık %25’ini oluşturuyor.

 

Kaynak:  İş Yatırım Araştırma

 

BOTAŞ, Aralık ayına ilişkin satış tarifesini yayınladı. Yeni tarife, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza yüzde 20 zam yapıldı. Konut aboneleri için herhangi bir artış yok.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Aralık ayına ilişkin satış tarifesini açıkladı. Artan maliyetler karşısında, ‘Büyük Sanayi ve Ticari Kuruluşları’ abone grubu ile elektrik üretimi amaçlı doğal gaz kullanımına yüzde 20 zam yapıldığı fakat konut kullanımında herhangi bir artış olmadığı belirtildi.

İKİNCİ ZAM

BOTAŞ, Aralık ayına ilişkin satış tarifesini yayınladı. Tarifeye ilişkin açıklamada, Türkiye’deki konutların, ‘Avrupa’nın en düşük fiyatlı doğal gazı’ kullanmakta olduğu belirtildi. Bu yıl içerisinde dünyanın genelinde gözlemlendiği söylenen fiyat artışlarının ise Türkiye’de yansıtılmamaya çalışıldığı ifade edildi.

BOTAŞ, Kasım ayında da sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 48 zam yapmıştı.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler