Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Gündem

TİHV 2020 İnsan Hakları Raporu: İktidar salgını istismar ederek, baskıyı artırmak için bir fırsata dönüştürdü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2020 yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu yayınlandı.

24 Haziran 2021

TİHV 2020 İnsan Hakları Raporu: İktidar salgını istismar ederek, baskıyı artırmak için bir fırsata dönüştürdü

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 2020 yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu yayınlandı.

Raporda, 2020 yılında 141 siyasi parti yöneticisi veya üyesi, 90 sivil toplum kuruluşu yöneticisi veya üyesinin tutuklandığı, 25 insan hakları savunucusunun gözaltına alındığı, 2 bin 14 kişinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde gözaltına alındığı belirtilerek, 137 protestocuya toplam 253 yıl hapis cezası verildiği, yaklaşık 62 milyon kişinin toplantı ve gösteri özgürlüğünü, valilik kararları nedeniyle kullanamadığı kaydedildi.

Toplam 41 gazeteciye 173 yıl 11 ay hapis cezası verildiği ifade edilen raporda 616 kişinin ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı, 11'nin tutuklandığı ve 147 kişi hakkında da soruşturma açıldığı bilgisine yer verildi.

"Siyasal iktidarın salgını, baskıyı daha da artırmanın fırsatı haline getirdiği" değerlendirmesi yapılan raporda, 2020 yılında hak ve özgürlüklerdeki geriye gidişte Covid-19 salgınının önemli bir faktör olarak öne çıktığı belirtilerek, "Salgın ile mücadeleyi bir önleme ve halkın sağlığını koruma sorunu olarak değil de militarist bir zihniyetle güvenlik sorunu hâline getiren siyasal iktidar, bu süreci erkini daha da merkezileştirmenin ve toplum üzerindeki baskı ve kontrolünü daha da artırmanın bir fırsatı hâline getirmiştir" denildi.

TİHV İnsan Hakları Raporu’na göre, 2020 yılında yaşam hakkı ihlal edilen en az 3 bin 291 kişi hayatını kaybetti, her gün en az 6 işçi, yıl boyunca 2 bin 427 işçi yaşamını yitirdi, en az 284 kadın ve en az 26 çocuk erkekler tarafından öldürüldü, cezaevlerinde 35 kişi yaşamını yitirdi, 322 sağlık emekçisi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

Haberin devamı burada .

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

2026 Nobel Ekonomi Ödülü’nün Kazananları Belli Oldu
Gündem

2026 Nobel Ekonomi Ödülü’nün Kazananları Belli Oldu

2026 Alfred Nobel Anısına İsveç Merkez Bankası Ekonomi Bilimleri Ödülü'nü, makroekonomik istikrarın mikroekonomik temellerine ilişkin çığır açan çalışmalarıyla Amerikalı ekonomistler Robert E. Hall ve Michael Woodford kazandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, iki akademisyenin araştırmalarının birey ve firmaların karar alma süreçleri ile genel ekonominin dengesi arasındaki kritik bağı ortaya koyduğu belirtildi.

12 Ekim 2026
Tera ve Pusula Fonlarında Dev Çıkış: Başsavcılık 401 Milyar TL’lik Para Hareketini İncelemeye Aldı
Gündem

Tera ve Pusula Fonlarında Dev Çıkış: Başsavcılık 401 Milyar TL’lik Para Hareketini İncelemeye Aldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında, eylül ayının ilk yarısına ait dikkat çekici mali veriler ortaya çıktı. Tera ve Pusula fonlarından yalnızca 16 gün içerisinde 401 milyar TL’yi aşan devasa bir para çıkışı yaşandığı tespit edildi. Savcılık, devasa tutarlara ulaşan bu sermaye hareketlerinin olası bir bilgi sızıntısı ve tedbir kararları öncesi "haberli kaçış" ile bağlantılı olup olmadığını mercek altına aldı.

12 Ekim 2026
Sosyal Medya Paylaşımlarına İnceleme: “Fon Soruşturması”nda Gizli Belge Sızıntısına Başsavcılıktan Adli Soruşturma
Gündem

Sosyal Medya Paylaşımlarına İnceleme: “Fon Soruşturması”nda Gizli Belge Sızıntısına Başsavcılıktan Adli Soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülmekte olan “Fon Soruşturması” kapsamında dijital mecralarda ve sosyal medyada paylaşılan “gizli” belgeler üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Başsavcılık, soruşturmanın gizliliğini ihlal eden paylaşımlar hakkında resen adli süreç başlatıldığını bildirdi.

12 Ekim 2026