Sosyal Medya

Gündem

Enerjiye ZAM DEĞİL, sanayiciye zulüm

Bu haftaya da sanayici ve elektrik üreticisinin belini kıracak vahşet bir zamla başladık. Sanayiciye verilen doğal gaza %49, elektrik üreticilerine…

Enerjiye ZAM DEĞİL, sanayiciye zulüm

Bu haftaya da sanayici ve elektrik üreticisinin belini kıracak vahşet bir zamla başladık. Sanayiciye verilen doğal gaza %49, elektrik üreticilerine verilene ise %48 zam geldi. İhracatta rekabet gücünü artırmak için TL’nin değer kaybına göz yuman hükümet, tam zıttı bir anlayışla sanayicinin maliyetlerini ikiye katlayarak kendi ayağına kurşun sıkıyor.

 

Elektrik üretim şirketleri ve aracılar ise bu zam sonrasında kar marjları varsa da yitirecekler.  Bir ekonominin en hayati girdisi olan elektriği üretecek şirket bulamayacağız yakında.

 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde kasım ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

 

SÖZCÜ’ye göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olarak belirlendi.

 

Bu ay sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife ekim ayındaki tarifeye göre 1000 metreküp doğalgaz için yüzde 49 artışla 3 bin 482 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgaz için ise 4000 lira oldu.

 

EKİM AYINDA YÜZDE 15 ZAM GELMİŞTİ

 

Doğalgaza ekim ayında da yüzde 15 zam gelmişti. Zam, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yapılırken mesken tarifesi sabit kalmıştı.

 

SANAYİCİ ZAMMI YANSITMAZ MI SANKİ?

 

Hükümet kurnaz ya, tüketiciye verilen doğal gaza zam yapmayınca, vatandaş ona oy verir sanıyor. Böyle TÜFE’ye yansıma da gecikecek.

 

Ama, sanayici girdi maliyetlerindeki artışı tüketiciye yansıtacak, çünkü artık nakit üretemez hale getirildi. Tüm enerji yoğun mal ve hizmetlere zam gelecek.

 

FÖŞ bu ekonomi anlayışının nelere malolacağını anlattı:

 

FÖŞ höykürdü:  Gulu gulu ekonomisine geçtik

 

Murat Şenol:  Enflasyon faiz sarmalı içinde büyüme

 

Hükümet Fak-Fuk paketi hazırlıyor

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler