Sosyal Medya

Gündem

Ankara’da gece depremi: Ağbal ve İstanbul Sözleşmesi gitti!

Ankara’dan aynı gecede alınan 2 karar tüm reform umutlarını silip götürdğü gibi, ekonomiyi de şoklara karşı tamamen savunmasız bıraktı. Coşan…

Ankara’da gece depremi:  Ağbal ve İstanbul Sözleşmesi gitti!

Ankara’dan aynı gecede alınan 2 karar tüm reform umutlarını silip götürdğü gibi, ekonomiyi de şoklara karşı tamamen savunmasız bıraktı. Coşan Covid-19 vakaları ve ABD’den gelen yeni S-400 uyarısı eşliğinde, Pazartesi’den itibaren mali piyasalarda “bedel ödeme” başlayacak. Tüm bunlara bakıp acaba  Başkan Erdoğan erken seçime mi karar kıldı diye sormuyoruz da değil.

 

 

Naci Ağbal yerine Yeni Şafak yazarı profesör

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Görevine son verilen Naci Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

 

Buna göre Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’inci maddesi kapsamında görevden alındı.

 

ŞAHAP KAVCIOĞLU KİMDİR?

Bayburt’ta 23 Mayıs 1967’de doğan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi.

 

İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsünü denetim uzmanı olarak bitiren Kavcıoğlu, İngiltere Hastings College’ta işletmecilik üzerine eğitim gördü.

 

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Kavcıoğlu, Esbank TAŞ ve Türkiye Halk Bankası AŞ’de çeşitli görevlerde yer aldı.

 

Kavcıoğlu, 26. dönem AKP Bayburt milletvekiliği görevini yürüttü. Aynı zamanda Yeni Şafak Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı.

 

 

 

İstanbul Sözleşmesi de çöpte

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı:

 

“Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

 

ABD’den S-400 uyarısı

Ankara’yı ikna arayışındaki Biden yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği üzerinden hareket etme politikası da dikkat çekiyor. ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield dün İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya gelirken ana gündem başlığı yine S-400’dü. Satterfield, S-400’lere ilişkin ABD Kongresi’nin aldığı kararı, yönetimin yaptırım adımını hatırlatırken Türkiye’nin Rusya’dan ister S-400 çerçevesinde isterse başka bir askeri anlaşma, savunma sistemi teçhizatı sevkiyatı yapması durumunda ilişkilerin daha zora gireceği mesajı verdi.

Elçi, ABD’nin daha güçlü bir yaptırım kararı verebileceği çıkışı yaptı. “Türkiye’nin S-400’e sahip olmaması” yönündeki Washington tezini yineleyen Satterfield, Türkiye-ABD ilişkilerinde bakışın stratejik müttefik, NATO ortağı olduğunu söyledi.

 

 

YORUM:  Bir gecede bitene rüya ekonomiyi çökertecek

 

Öyle bir hafta ki, Türkiye siyaset tarihinde ayrı bir başlık açtıracak. HDP’ye kapatma davası ve Naci Ağbal’ın tüm dünyadan alkış alan faiz artırım kararı ardından, Erdoğan tüm reform ve modernleşme umutlarını yıkan 2 kararla haftayı tamamladı.

Tüm bu gelişmeler, Cuma akşamı itibarıyla Covid-19 nedeniyle 87 kişinin daha hayatını kaybettiği, 934 yeni hasta dahil olmak üzere 21 bin 30 yeni ‘vaka’ tespit edildiği bir haftada yaşandı.

 

Salgının iyice azdığı ve sosyal mesafe tedbirlerinin ekonomiye zararı azaltma gerekçesiyle geciktirildiği günlerde yaşıyoruz.  Eğer bu şiddetle süren bir salgının ekonomiye zarar vermeyeceğini düşünen varsa, psikiatriste gitsin. Eğer resmi veriler zararı belgeleyemiyorsa, TUIK kendini yenilesin.

Türkiye içerden ve dışardan vuran şoklarla bir haftada zaten zayıf olan ekonomik ve finansal direncini kaybetti.

Pazartesi’den itibaren döviz ve tahvil pazarı yoğun tepki verecek, kur istikrarsızlığı da hem ekonomik güveni hem de enflasyonu vuracak.

Üstelik, bu şoklar sadece başlangıç da olabilir. Henüz nihai analiz için erken, ama Ağbal ve İstanbul Sözleşmesi kararları erken seçim habercisi de olabilir.

ABD büyükelçisi Satterfield rutin bir brifing mi verdi, yoksa yakında Biden’dan gelecek sert uyarılara karşı kamuoyunu mu hazırlıyor, henüz aydınlığa kavuşmadı. Fakat, global piyasaların ABD tahvil faizlerinde alevlenme nedeniyle tedirginliğe düştüğü, Türkiye başta tüm Gelişmekte Olan Piyasalar’dan sıcak para kaçışının başladığı bir ortamda, reform umudunun sönmesi, yaptırım tehdidi ve belki de erken seçim şüphesi  yalnız Erdoğan değil, tüm Türk milletine pahalıya malolacak.

 

FÖŞ

 

The Economist Naci Ağbal’ı yazdı…

 

Fitch’den faiz artırım sonrası: Kredibilitenin inşaası zaman alacak

 

ABD tahvil vadelilerinde biriken kısa pozisyonlar kaosa neden olabilir

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler