Paraanaliz

YENİLEME (Reuters döviz yorumu eklendi) ABD’li yetkililer: Biden “Ermeni soykırımını” tanımaya hazırlanıyor

Reuters: Dolardaki yükselişin nedenleri, Biden’ın 24 Nisan mesajı ve Erdoğan’ın ‘Gerekirse yine rezerv satarız’ mesajı

 

TSI 17:30’da dolar/TL 8.30-31 bandında

 

Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan’da “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanacağı yönündeki beklentinin doları yükselttiğini belirtti. Reuters’ın analizinde, Biden’ın Cumartesi günü yapması beklenen açıklamanın Ankara’nın tepkisine neden olarak iki ülke ilişkilerini daha da bozabileceğini belirtti.

Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekirse Merkez Bankası rezervlerinden yeni satışlar olabileceği yönündeki sözlerinin de TL üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın tepkisi fiyatlanıyor

İsveçli ekonomist Erik Meyersson ise Twitter’da yaptığı değerlendirmede Biden’ın “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanacağı beklentisinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu gelişmeye muhtemel tepkisini de fiyatladığını kaydetti. Meyersson, Türkiye’nin F-35 programından resmen çıkarılmasının da dolardaki harekette etkili olduğunu düşündüğünü belirtti.

“Güven sorunu”

Uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Asset Management’tan Timothy Ash sosyal medyada yaptığı yorumda, güven eksizliğine dikkat çekerek, TL’nin dolar karşısında değer kazandığı dönemlerde bile bunun piyasaya yapılan müdahalelerden kaynaklandığının düşünüldüğünü savundu.

 

 

 

Başta NY Times ve Washington Post olmak üzere Amerikan medyasının ABD’li yetkililere dayandırdığı haberlerde Başkan Joe Biden’ın “Ermeni Soykırımını Anma Günü” olarak kabul edilen 24 Nisan’da, 1915’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1,5 milyon sivil Ermeni’nin sürgün sırasında öldürülmesini “soykırım” olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi.

Yetkililer, ABD’nin “Ermeni soykırımını” kabul etmesiyle, insan hakları konusunda verilecek mesajın Türkiye ile ittifakı yıpratma riskinden daha ağır basacağı görüşünün hakim olduğunu belirtti.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki yönetimin Cumartesi günü konuyla ilgili “söyleyecek daha çok şeyi” olacağını belirterek, daha fazla ayrıntı vermedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan Çarşamba günü verdiği bir röportajda, “ABD’nin (soykırımı) tanıması birçok ülke için bir tür ahlaki işaret olacaktır” ifadesini kullandı. Ayvazyan, ABD’nin “Ermeni soykırımını” tanımasının “Ermenistan veya Türkiye ile ilgili bir durum” olmadığını belirterek, “Bu, geçmiş, şimdiki ve gelecekteki soykırımı tanıma ve kınama yükümlülüğümüzle ilgili” dedi.

Joe Biden Cumartesi günü “soykırımı” kabul ettiğini açıklarsa, görev başındayken “soykırımı” tanıyan ilk ABD başkanı olacak. 1981’de dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ilk kez “Ermeni soykırımına” atıfta bulunulan yazılı bir açıklama yapmıştı.

Kongre üyelerinden “soykırımı tanıyın” mektubu

ABD Kongresi’ndeki iki partiden 100’ün üzerinde üye Başkan Joe Biden’a yazdıkları açık mektupta, 24 Nisan’da yapacağı açıklamada 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak resmen tanıması çağrısında bulundu.

ABD’de Senato 2019 yılında, 1915 olaylarını oy birliğiyle soykırım olarak kabul ettiğini açıklamış, ancak Donald Trump yönetimi, 1915 olaylarını “soykırım” olarak görmediklerini ilan etmişti. Dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, “Yönetimin duruşu değişmedi” ifadesini kullanmış, “Görüşümüzü, Başkan’ın geçen Nisan ayındaki açıklamasında yansıttık” demişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da ABD Kongresi’ndeki Ermeni Soykırımı kararına tepki göstererek, Kızılderililere yapılanları Amerika’nın yüz karası olarak nitelemiş ve İncirlik Hava Üssü’nün ABD’nin kullanımına kapatılabileceğini söylemişti.

Exit mobile version