Sosyal Medya

Genel

Kapalıçarşı’da dükkanlar kapanıyor

Uzun süredir zor durumda olan esnaf, salgınla birlikte tükendi. Tarihi dükkânların sahipleri çareyi satışta buluyor. Kapalıçarşı’da bir yılda 20 dükkân…

Kapalıçarşı’da dükkanlar kapanıyor

Uzun süredir zor durumda olan esnaf, salgınla birlikte tükendi. Tarihi dükkânların sahipleri çareyi satışta buluyor. Kapalıçarşı’da bir yılda 20 dükkân satıldı. Alıcılar İranlılar.

“10 yılda bir dükkân ancak satılırdı, bu yıl 20 dükkân satıldı. Alıcılar da İranlılar. Esnaf çıkış yolu arıyor.”

Pandemide büyük darbe yiyen Tarihi Yarımada’nın en önemli varlığı Kapalıçarşı’da durumu bu sözlerle özetliyor Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat ve “Sıkıntımız büyük” diyor.

Mısır Çarşısı, Mahmutpaşa, Sultanhamam, Mercan ve Kapalıçarşı… Tarihi Yarımada olarak tanımlanan Eminönü ve Beyazıt bölgesinde Osmanlı döneminden beri faaliyet gösteren tarihi çarşılarda da pandeminin yarattığı hasar büyük. Bugüne kadar hiçbir destek alamayan esnaf, bir yandan Fatih Belediyesi’nin emlak vergilerinin ödenmesi için gönderdiği ikazlarla diğer yandan ödeyemediği kira, fatura, aidat gibi giderlerle zor durumda.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği’nin 18 yıllık başkanı Hasan Fırat, pandemiden önce de krizin içinde olan bölgede şimdi kapanan ve el değiştiren işyerlerinin sayısının arttığını söylüyor. Çarşıda ciroların çok azaldığını, sermaye sıkıntıları nedeniyle kapanan kuyumcuların yerini ise kuruyemişçilerin aldığını anlatıyor. Kira sorunları nedeniyle mal sahiplerinin dükkânlarını elden çıkarmaya başladığını dile getiren Fırat, şunları söylüyor:

“Kapalıçarşı dünyaya açılan bir büyük kapıdır. 3 bin 600 işyeri, 25-30 bin arasında çalışanı vardır. Döviz ve altın borsası dahil, çeşitli meslek erbabı bu çatı altındadır. Çarşıda söz, senet olarak kabul edilirdi. Ancak artık güven ortamı kalmadı. Güven ortamı değişirken dükkânlar da el değiştiriyor. Yaşlanan esnaf kira gibi sorunlarla uğraşmak istemiyor. Dükkânları değerinin üzerinde fiyat vererek İranlılar alıyor.”

 

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler