Sosyal Medya

Genel

Araç sahiplerine bir darbe daha: SEDDK değer kaybı formülünden halk değil şirket sahipleri çıktı

SEDDK’nın hazırladığı değer kaybı hesaplama formülünden halk değil şirket sahipleri çıktı. Anayasa ve Danıştay kararlarına aykırı olduğu iddia edilen değer…

Araç sahiplerine bir darbe daha: SEDDK değer kaybı formülünden halk değil şirket sahipleri çıktı

SEDDK’nın hazırladığı değer kaybı hesaplama formülünden halk değil şirket sahipleri çıktı. Anayasa ve Danıştay kararlarına aykırı olduğu iddia edilen değer kaybı hesaplama formülüne göre şirketlerin trafik kazalarında kusursuz olan araç sahiplerine ödeyeceği tazminat tutarı yaklaşık olarak 3’te bire düşecek. Yani düzenleme kabul edilirse 10 bin liralık kaza olduğunda kusursuz olan araç sahibine 3 bin lira ödenecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan trafik kazalarında değer kaybı hesaplama formülü tartışmalara neden oldu. Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner hesaplama yöntemi ile 10 bin liralık bir kazada kusursuz olan vatandaşa 3 bin lira ödenecek 7 bin lira ise sigorta şirketlerinin cebinde kalacağını ifade etti. TSB yetkilileri ise ““Endişeye mahal verecek bir durum söz konusu değil” dedi.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Taslağı değerlendiren Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner, formülün halkın yararı yerine şirketlerin çıkarı gözetilecek şekilde ayarlandığını savundu. SEDDK’nın görüşe açtığı taslak düzenlemenin Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırılık teşkil ettiğini belirten Boyner, “Ali Kemal’i değiştirip Kemal Ali yapmışlar. Anayasa kararlarını hiçe saymışlar. Amaç şirketlerin kasasını doldurmak. Formül böyle çıkarsa yargıya gider yine iptal ettiririz” dedi.

Başkan Boyner, düzenleme yüzünden milyonlarca araç sahibinin kusuru olmadığı halde eskisine göre daha düşük tazminat almak zorunda kalacağını belirtirken, “Bu taslak formülle, kusursuz olduğu halde kaza sonucu aracının değeri düşen araç sahiplerine sigorta şirketlerinin ödeyeceği değer kaybı tazminatı tutarı düşürülmek isteniyor. Formülün hazırlanış amacı budur. Mevcut durumda, kaza öncesi aracının değeri örneğin 100 bin lira olup kaza sonrası 90 bin liraya düşen vatandaşa şirketler 10 bin lira tazminat ödeyip zararı gideriyor. Yeni düzenlemeyle ise 10 bin lira yerine 3 bin lira ödeyecekler. 7 bin lira sigorta şirketlerinin cebine kalacak. Vatandaş mağdur olacak” dedi.

 

 

 

Kaynak: karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler