Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME (Yorum eklenerek): Tüketici güven endeksi kasımda çöktü!

TÜİK’in açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre sert bir düşüşle %7,3 oranında azaldı;…

YENİLEME (Yorum eklenerek): Tüketici güven endeksi kasımda çöktü!

TÜİK’in açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre sert bir düşüşle %7,3 oranında azaldı; Ekim ayında 76,8 olan endeks, Kasım ayında 71,1 oldu.

Kasım’daki 71,1 seviyesi serinin açıklanmaya başladığı 2012 yılından  bu yana görülen en düşük seviye.  Nedeni ise açık bir şekilde .çok yüksek tüketici fiyatları enflasyonu. Hane halkına göre “bugünkü” maddi durumları geçen 12 aydan daha kötü; “gelecek 12 ayda” ise daha kötü olacak.  “Bugün” dayanıklı tüketim malı alabilecek gelir seviyesine sahip olmadığını açıklayan hane halkı açısından gelecek 132 ayda da ekonominin gidişatı bozulma eğiliminde kalacak.

Basına yansıyan seçim anketleriyle beraber değerlendirildiğinde, ekonomik krizin AKP’deki oy kaybının temel nedeni olması zaten sonuçlara yansımakta.  Fakat, tüketicinin güven endeksindeki kasım ayına özel sert düşüş, TL’deki değer kaybından da çok etkilendiğini, TL değer kaybı-enflasyon döngüsü altında tüketimden iyice uzaklaştığını anlatıyor. Reel faizi aşırı negatif seviyelere çekerek TL’de yaratılan değer kaybı bir taraftan TL’deki oynaklık nedeniyle ihracatçıların da şikayet konusu olurken, kasım Tüketici Güven Endeksi’nin sonuçlarına göre iç tüketim tarafını çökertmiş durumda.

Önümüzdeki aylarda, para politikasının yeni yaklaşımında değişim beklenmiyor.  Aksine, aralıkta bir 100 baz puanlık faiz indirimi daha beklenmekte.  TL’nin değeri erimeye devam ederken, resmi enflasyonun dahi %25-30 aralığına yöneleceği gerçeği iç tüketim tarafında olası gidişatın da habercisi.

GA.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım 2021

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Ekim ayında 60,7 iken, Kasım ayında %7,5 oranında azalarak 56,1 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Ekim ayında 75,6 iken, Kasım ayında %8,8 oranında azalarak 68,9 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Ekim ayında 74,2 iken, Kasım ayında %8,1 oranında azalarak 68,2 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Ekim ayında 96,6 iken, Kasım ayında %5,4 oranında azalarak 91,4 oldu.

tuik.gov.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler