Paraanaliz

Sektörel Güncel Gelişmeler: Makro ihtiyati önlemler perakende ticaret üzerinde etkili oluyor

Perakende satış hacmi Temmuz’da yıllık bazda %12,3 arttı. Bu dönemde gıda ve gıda dışı grupta satış hacmi artmaya devam ederken, söz konusu artışın 2020’deki düşük bazın 2021 yılı
gerçekleşmeleri üzerindeki olumlu etkisinin azalması paralelinde, bir önceki aya göre yavaşladığı izlendi. Temmuz’da satışlardaki ivme kaybının en belirgin yaşandığı alt sektörler mobilya ile elektronik eşya grubu oldu. İnternetten yapılan harcamalar ise görece güçlü seyrini korudu.

Pandemi kaynaklı kısıtlamaların gevşetilmesi ve tüketim iştahındaki artış, pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan AVM’lerin ciro ve ziyaretçi sayılarına olumlu yansıdı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcılar Derneği tarafından yayımlanan verilere göre, Temmuz ayında AVM ciroları bir önceki yılın aynı ayına göre reel bazda %51,8 arttı. Bu dönemde ziyaret sayısı endeksi de aylık %31,1, yıllık %35,6 oranında yükseldi.

Eylül’de aylık bazda %4,8 artarak 115,6 değerini alan perakende sektörü güven endeksi, son 10 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Alt endeksler itibarıyla bakıldığında gelecek 3 aya ilişkin satış hacmi, toplam çalışan sayısı ve tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentilerindeki iyileşme dikkat çekti. BDDK 16 Eylül 2021 tarihinde aldığı karar ile kredi tutarı 50 bin TL’nin üzerinde olan tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırını 36 aydan 24 aya indirdi. Piyasa yetkilileri, söz konusu düzenlemenin alım gücünde yaşanan düşüş de dikkate alındığında tüketim harcamaları üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabileceğini tahmin ediyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

Exit mobile version