Sosyal Medya

Ekonomi

PMI Eylül’de 52,5 olarak gerçekleşti

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen son PMI® anket verileri, Türk imalat sektöründeki büyümenin üçüncü çeyrek sonunda da…

PMI Eylül’de 52,5 olarak gerçekleşti

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen son PMI® anket verileri, Türk imalat sektöründeki büyümenin üçüncü çeyrek sonunda da sürdüğüne işaret etti. Üretim ve yeni siparişler üst üste dördüncü ay artarken talepte son dönemde görülen iyileşme istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki artışın devam etmesini sağladı. Firmalar, kapasitelerini genişletmelerine rağmen son 14 ayda ilk kez birikmiş işlerinin arttığını bildirdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi
göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Ağustos’ta 54,1 olarak ölçülen manşet PMI, Eylül’de 52,5’e gerilemesine rağmen sektörün faaliyet koşullarında aylık bazda güçlü bir iyileşmeye işaret etti.

Faaliyet koşullarındaki iyileşme trendi, üretim ve yeni siparişlerde devam eden büyümeye bağlı olarak dördüncü aya ulaştı. Ancak Eylül ayındaki artışlar önceki aya göre yavaş gerçekleşti. Toplam iş hacminde devam eden büyüme, yeni ihracat siparişlerinin yine belirgin şekilde artmasından destek buldu.

Yeni siparişlerdeki iyileşme ve kapasite artırmaya yönelik çabalar, firmaların istihdam düzeyini Eylül ayında da güçlü bir şekilde yükseltmesini sağladı. Buna rağmen, yeni siparişlerde süregelen büyümenin etkisiyle, birikmiş işler Temmuz 2020’den beri ilk kez artış gösterdi. İmalatçılar, üretim gereksinimlerindeki yükselişe bağlı olarak satın alma faaliyetlerini de genişletti ve girdi stokları üst üste ikinci ay arttı. Ayrıca, firmaların tedarik zincirlerindeki kesintilerden korunmak için güvenlik stoku oluşturmaları, üretim öncesi stoklarda 2017’nin sonlarından bu yana gözlenen en hızlı artışa yol açtı.

Üçüncü çeyrek sonunda tedarik zincirlerindeki aksaklıkların hafiflediğine yönelik bazı işaretler dikkat çekti. Ham madde yetersizliği ve ürün ithalatındaki gecikmeler, tedarikçilerin teslimat sürelerinin daha da artmasında rol oynadı. Öte yandan, tedarikçi performansındaki bozulma son bir yılın en ılımlı düzeyinde kaydedildi.

Girdi maliyetleri keskin bir şekilde yükselmeye devam etti. Firmalar, arz kısıtlarına bağlı olarak ham madde fiyatlarındaki artışların sürdüğünü bildirdi. Döviz kuru gelişmeleri de girdi maliyetlerini yükselten bir diğer faktör oldu. Girdi maliyetlerindeki yükseliş Ağustos ayındakine çok yakın bir oranda gerçekleşti.
Buna bağlı olarak, imalatçılar satış fiyatlarını hızlı bir şekilde yükseltmeyi sürdürdü ve nihai ürün enflasyonu Eylül’de hafif bir artış kaydetti.

Yorum:
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Türk imalatçıları, son dönemde üretim ve yeni siparişlerde gözlenen toparlanmayı sürdürebildi ve her iki gösterge de Eylül ayında artış kaydetti. Hatta yeni siparişlerde süregelen artışlar, firmaların yeni personel alımını sürdürmesine rağmen operasyonel kapasite üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Tedarik zincirlerindeki aksamaların yılın başlarındaki kadar belirgin olmadığına ilişkin bazı işaretler dikkat çekti. Yine de firmalar girdi temin etmeye çalışırken daha uzun teslimat süreleri ve keskin fiyat artışlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu sorunlara karşı önlem alma çabalarının sonucunda girdi stokları 2017 sonundan beri en yüksek oranda arttı. Bu gelişme, önümüzdeki aylarda firmaların iş yükünün üstesinden gelmesine bir miktar yardımcı olacaktır.”

BAKMADAN GEÇME

  • İstanbul’da Vapur Seferleri Kar Yağışının Ardından Yeniden Normalleşti

    İstanbul’da etkili olan yoğun kar yağışı, şehir genelinde ulaşımı olumsuz etkiledi. Özellikle deniz ulaşımı, kötü hava koşullarından ciddi şekilde etkilendi; birçok vapur seferi güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Dün, İstanbul Boğazı ve çevresindeki hatlarda planlanan seferlerin büyük bir kısmı gerçekleştirilemedi, yolcular zor anlar yaşadı.

  • Zayıf Yen İş Dünyasını Endişelendiriyor: Japon İş Dünyası, Yükselen İthalat Maliyetleri Nedeniyle Uyarıda Bulundu

    Japonya’nın önde gelen iki büyük iş dünyası örgütü, hükümeti zayıf yenin yol açtığı ekonomik sorunlara karşı adım atmaya çağırdı. Dövizdeki değer kaybının ithalat maliyetlerini artırarak hem hane halkı hem de işletmeler üzerinde baskı oluşturduğunu belirten grup temsilcileri, yerel basına yaptıkları açıklamalarda kaygılarını paylaştı.

  • Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan 100 Milyon Dolarlık Kredi Sağladı

    Akbank, Asya Kalkınma Bankası’ndan (ADB) 5 yıl vadeli 100 milyon ABD doları tutarında finansman sağladı. Bu kredi, Akbank’ın ADB ile gerçekleştirdiği ilk işlem olmasının yanı sıra, ADB Yönetim Kurulu tarafından Türkiye’de özel sektöre yönelik onaylanan ilk finansman olma özelliğini taşıyor.

  • ABD’den Mobilya ve Dolap Ürünlerinde Vergi Artışına Erteleme Kararı

    ABD Başkanı Donald Trump, döşemeli mobilyalar ile mutfak dolapları ve banyo ünitelerine yönelik planlanan gümrük vergisi artışlarını bir yıl süreyle erteleme kararı aldı. Beyaz Saray’ın yılbaşı gecesi yaptığı açıklamada, eylül ayında duyurulan ve 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülen vergi artışlarının, tüketici fiyatları üzerindeki olası etkiler nedeniyle askıya alındığı belirtildi.

  • İSO: Türkiye İmalat PMI Aralık’ta Yükseldi

    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Aralık ayında bir önceki aya kıyasla artış göstermesine rağmen eşik değer olan 50’nin altında kalarak yılı daralma sinyaliyle tamamladı. Endeks, Aralık itibarıyla son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

  • Kamu Konutlarının 2026 Yılı Kira Bedelleri Açıklandı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak kamu konutlarının 2026 yılına ait aylık kira bedellerini belirledi.

  • Ticari İşletmelerde Geç Ödemelere Yeni Temerrüt Faizi Oranı Belli Oldu

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari işletmelerde geç ödemelere uygulanacak temerrüt faizi oranını yüzde 43 olarak belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, mal ve hizmet tedarikine ilişkin alacaklarda, sözleşmede temerrüt faizi oranının yer almaması ya da ilgili hükümlerin geçersiz olması durumunda bu oran uygulanacak.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Bu sene reform mu yapacağız?

    Zorlu bir 2025 senesini geride bırakarak, belki çok umutlarla değil, ama yeni bir yıla girdik. Bu sene ne senesi? Reform…

  • Meysu Gıda Halka Arz Oluyor!

    Türkiye’nin köklü içecek üreticilerinden Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı...

  • Bloomberg’den Dikkat Çeken Türkiye Analizi: Vergi Artışları Neden Düşük Tutuldu?

    Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele politikalarına destek vermek amacıyla akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklerde uygulanan maktu ÖTV artışları, üretici enflasyonunun altında tutuldu. Vergi düzenlemelerinin, fiyat artış hızını yavaşlatmayı hedefleyen dezenflasyon politikasıyla uyumlu biçimde belirlendiği ifade edildi. Bloomberg’in aktardığına göre, Türkiye’de dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla bazı vergi artışları sınırlı düzeyde gerçekleştirildi.

  • Yurt Genelinde Kar Yağışı Eğitimi Vurdu: Peki Hangi İllerde Okullar Tatil Edildi?

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile valiliklerin peş peşe yaptığı uyarıların ardından Türkiye genelinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Soğuk hava, kar ve buzlanma nedeniyle birçok ilde ulaşımda aksamalar yaşanırken, öğrenciler için beklenen “kar tatili” kararları da ardı ardına açıklandı. Olumsuz hava koşulları sebebiyle çok sayıda ilde eğitime geçici olarak ara verildi.

  • Para Transferlerinde Yeni Dönem Başladı: ATM’de Kartını Takan O Yazıyı Görecek

    Banka hesapları arasında gerçekleştirilen para transferlerine yönelik yeni yükümlülükler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, gün içinde mobil bankacılık, internet bankacılığı veya ATM aracılığıyla yapılan para transferlerinin toplam tutarı 200 bin TL’yi aşarsa, kullanıcılardan işlem detaylarına ilişkin açıklama istenecek.

  • Hazine, Ocak’ta 487,7 Milyar TL İç Borçlanma Hedefliyor

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2026 yılı Ocak-Mart dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, Ocak ayında toplam 613,3 milyar TL’lik iç borç servisi öngörülürken, karşılanacak iç borçlanma miktarı 487,7 milyar TL olarak planlandı.

Benzer Haberler