Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Bülteni: Baltık Kuru Yük Endeksi düşüyor. Dünya ticareti yavaşlıyor

Küresel mali piyasalar dün günü hafif satıcılı bir seyirle tamamladı. Haber ve veri akışında gündemin göreceli sakin, enflasyon cephesine ilişkin…

Piyasa Bülteni: Baltık Kuru Yük Endeksi düşüyor. Dünya ticareti yavaşlıyor

Küresel mali piyasalar dün günü hafif satıcılı bir seyirle tamamladı. Haber ve veri akışında gündemin göreceli sakin, enflasyon cephesine ilişkin beklentilerin ise gergin tarafta kalmaya devam ettiğini gördük.

Türk mali piyasalarına ise, döviz kurundaki volatilite yavaşlayarak devam ederken, son günlerde olduğu üzere, gözler dün de borsa cephesine çevrildi. Borsa İstanbul Bankacılık endeksi XBANK günü %2,9 artışla tamamladı (son 7 günde %11 artış)!

Dünyada ise dikkatler halen daha tedarik zincirindeki kaygılar ve buna bağlı enflasyon sorunu ekseninde cereyan etmeye devam ediyor. Dün bültenimizde grafiksel olarak da gösterdiğimiz ve dünya ticareti için önemli bir gösterge olan Baltık Kuru Yük endeksi son 14 günde %33 değer kaybetti!

Bunu en basit haliyle şu şekilde açıklıyoruz: Pandemi ile üretimin tüketime yetişememesi sonrası bozulan arz / talep dengesi ve çığrından çıkan fiyatların artık alım gücüne zarar vermeye başlaması ile talebin de ivme kaybetmeye yüz tutacağını düşünüyoruz. Yani fiyat artışının duraksamaya hatta düşmeye bundan sonraki süreçte başlayacağına şahit olabiliriz. Bunu hemen enflasyonun düşeceği anlamında yorumlamamak gerekiyor keza ÜFE ile TÜFE arasında her yerde açılan devasa makas, halen daha üreticinin fiyat artışını tüketiciye tam olarak yansıtmadığını gösteriyor.

Baltık Kuru Yük endeksinin başını sert bir şekilde aşağıya çevirmesini son günlerde bültenlerimizde devamlı bir şekilde ele almamızın sebebi aslında çok açık: ticaret dünyada ivme kaybediyor ya da yüksek fiyatlar artık ticareti yavaşlatmaya başladı. Bu bakış açısıyla, talebin de bundan sonraki süreçte yavaşlamaya yüz tutması (alım gücünün darbe yemesi) fiyat artışlarının da kademeli olarak sonunu getirecek.

Bir cümle daha ekleyeyim. Ekli grafiğe bakarak, sebe başına göre hammadde fiyatlarındaki değişimi görebilirsiniz. Bu bağlamda, 72 dolarda açtığımız Brent long pozisyonumuzdan neden 86 dolar seviyesinden kapattığımızı veya neden kıymetli madenlerde kar realizasyonuna gittiğimizi daha iyi anlayabilirsiniz: fiyat seviyelerinde bundan sonraki süreçte kademeli de olsa geri çekilme bekliyoruz. Ucuz kalan gümüş yılın geriye kalanında sürpriz yapar mı hep birlikte göreceğiz. İçimiz 24,85 dolar seviyesinin üzerinde olası günlük kapanışlarda yeniden ‘gıdıklanacaktır’.

Altın ile ilgili majör bir pozisyonumuz bulunmuyor. Yatırımcı ilgisinin kıymetli madenlerden kripto paralara kayması ve daha faiz getirisi olmayan metallerin yükseliş eğiliminde olan ABD tahvil faizleri karşısında güçsüz görünmesi, bizleri de alım yönünde motive edemiyor. Terste kalan altın (ons) yatırımcısının, gram altında devam edecek olası yükselişler karşısında kulvar değiştirerek hisse senedi piyasalarına geçmesi, mantıklı bir yatırım davranışı olacağını düşünüyoruz.

Küresel mali piyasalar genel anlamı ile enflasyon kaygılarının gölgesinde huzursuz bir seyir izlerken, dün dikkat çektiğimiz üzere, Kanada Merkez Bankası sürpriz bir adım atarak piyasalara tahvil alımı ile verdiği desteği durdurma kararı aldı. Merkez bankası faizlerinde öncü göstergesi olan 10 yıllık tahvil faizleri genel hatları ile her yerde yükselmeye (politika faizin artacağına işaret ederek) devam ediyor.

Malumunuz, amiral gemi FED’in de sene bitmeden suyun basıncını (120 milyar dolar büyüklüğündeki parasal teşvikini kademeli olarak) azaltmaya (buna da ‘tapering’ deniyor) başlaması bekleniyor. Paranın yavaş yavaş da olsa suyunu çekecek olması, piyasalar cephesinde var olan iyimserliği de törpüleyebileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda bir tarafta devam eden enflasyon kaygıları da göz ardı edilmeden, geç de olmadan, riskli pozisyonların gözden geçirilmesinde büyük fayda görüyoruz.

Bugün sabah saatlerinde sonuçlanan Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısında gevşek para politikası duruşunu korunduğunu görüyoruz. BOJ,  enflasyonu en az iki yıl daha %2 hedefinin oldukça altında kalacağını tahmin ettiğini söyledi. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nı takip edeceğiz.

TCMB’nin bugün açıklayacağı yılın son Enflasyon Raporu kapsamında enflasyon tahminlerini merakla takip edeceğiz. USDTRY kurunda önümüzdeki hafta açıklanacak Ekim enflasyonuna kadar göreceli düşük volatilite, ay sonu etkisi ile devam edebilir. Akabinde, riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde, hafta sonu Roma Zirvesi kapsamında ABD’li mevkidaşı Biden ile görüşmeyeceğini açıkladı. Kasım ilk haftasında BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) Glasgow’da bir görüşme planlandığını belirttildi. Bu görüşmede F35 ve F16 konuları ve Türkiye’nin F35’ler için gerçekleştirdiği 1,4 milyar dolar tutarında ödemenin nasıl geri alınacağı veya F16’larla mahsuplaşacağı konuşulacak.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında bu sabah da hava olumsuz. ABD borsalarının dün geceyi kan kaybıyla tamamlaması ardından bu sabah vadeli işlemlerde (futures) hafif çaplı yükselişler görüyoruz. ABD dolarını piyasa faizi 10 yıllıklar tedirgin havanın egemen olması ile düne nazaran neredeyse 10 baz puan gerileyerek günü %1,55 seviyesinden karşılıyor. Doların piyasa kuru olan DXY cephesinde ise 93,5-94 bandındaki sessizlik korunuyor.

Makro cephede bugün içeride turizm gelirleri dışarıda ise Almanya işsizlik oranı ve TÜFE enflasyonu, her hafta Perşembe günü olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın banka istatistikleri ile ABD’de işsizlik maaşı başvuruları takip edilecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler