Ekonomi
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: IMF iktidardan insaflı çıktı
IMF’nin yıllık Türkiye ekonomisi gözden geçirme raporu geçen hafta yayımlandı. Tahmin edilebileceği üzere Washington’da yerleşik uluslararası mali kuruluşun piyasacı ezberlerinden…

IMF’nin yıllık Türkiye ekonomisi gözden geçirme raporu geçen hafta yayımlandı. Tahmin edilebileceği üzere Washington’da yerleşik uluslararası mali kuruluşun piyasacı ezberlerinden vazgeçemediği, buna karşın salgın döneminde halka ve küçük işletmelere yönelik nakdi yardımlar konusunda Türkiye ekonomisini yönetenlerden daha insaflı davrandığı, bütçeden daha fazla kaynak ayırabileceğini vurguladığı görülüyor.
IMF raporunun değerlendirmesine ayırdığımız bugünkü yazımız üç bölümden oluşuyor; önce çalışmanın temel bulgularını özetliyor, ikinci bölümde olumlu bulduğumuz önerileri sıralıyor, üçüncü bölümde ise kurumun koşullandığı neoliberal zihniyete ilişkin eleştirilerimizi dile getiriyoruz.
TÜRKİYE’NİN POTANSİYEL BÜYÜME HIZI YÜZDE 3,3’E DÜŞTÜ
IMF raporunun temel bulguları madde madde şöyle sıralanabilir:
>> Türkiye ekonomisinin 2021 yılında, 2020’deki keskin yavaşlamanın yarattığı baz etkisiyle yüzde 5,8 büyümesini bekliyor. Ne var ki, 2022-2026 arası 5 yılda büyüme oranını yüzde 3,3’e çekiyor. Buradan ekonominin “potansiyel büyüme hızının” yüzde 3,3 civarında düşük sayılabilecek bir tempoda gelişmesini öngördüğü ortaya çıkıyor.
>> 2021’de büyümeye yüzde 5,3 katkı yapması tahmin edilen net ihracatın, 2023’ten itibaren yine eksiye dönmesini beklediği görülüyor.
>> 2021’de yüzde 16,5 tahmin ettiği yılsonu enflasyonunun, yüzde 12,5’te istikrar kazanacağı projeksiyonu yapılıyor. Böylelikle enflasyonu yüzde 5’e indirme hedefinin gerçekçi bulunmadığı anlaşılıyor.
>> Bu yıl yüzde 12,5’e ineceğini tahmin ettiği işsizliğin de 2026’da hala yüzde 10,5 düzeyinde kalmasını bekliyor. Böylelikle Türkiye’nin en ağır sosyal sorunu işsizliğin alt edilmesinde de fazla mesafe alınmasından umutlu olmadığı ortaya çıkıyor.
>> Türkiye ekonomisinin giderek dış kaynaklara dayalı kredi büyümesinin tetiklediği talebe bel bağladığı vurgulanıyor. Bu sayede yaratılan büyüme cari açığı büyütüyor, dış açığın borçla finanse edilmesi yabancı finansmana daha da fazla gereksinim duyulan bir kısır döngü yaratıyor. Kamu bankalarının hızlı kredi genişlemesinde başı çekmeleri sonucu enflasyon kontrolden çıkıyor, TL’ye güvensizlik dolarizasyon eğilimini artırıyor.
>> IMF verileri bir anlamda “128 milyar dolar nerede?” tartışmasına katkıda bulunuyor. 2020’de ihracat reeskont kredileri, döviz swapleri, altın hareketleri, döviz cinsi net dış ve iç borçlanmalar göz önüne alınıp, Botaş’a döviz satışları düşülünce, Merkez Bankası rezervlerinin 95 milyar dolar artacağı hesaplanıyor. Ne var ki tam aksine net uluslararası rezervlerin 27 milyar dolar düştüğü gözleniyor. Buradan kamu bankaları aracılığıyla 122 milyar dolar civarında döviz satışı yapıldığı sonucu çıkıyor.
>> Rapor haftalık repo oranını yüzde 19’a yükselten parasal sıkılaşmayı olumlu karşıladığını belirttikten sonra; bırakın yılın ilerleyen aylarında faiz indirimini, enflasyonun reel faizleri aşağı çekmesi halinde ilave sıkılaştırmayı salık veriyor.
>> Türkiye ekonomisinin 2020’nin ikinci çeyreğindeki salgın nedenli durgunluğa çabuk refleks verip 2020’yi pozitif büyümeyle kapatan az sayıda ekonomiden biri olması övülüyor. Ne var ki uygulanan önlemlerin, piyasalara likidite pompalamaya dayanan kredi ve garanti temelli olduğu, bütçeden nakdi yardımların çok sınırlı kaldığı belirtiliyor. Yoksullara 1,5 milyon kişi daha eklenmesi acı gerçeği hatırlatılıyor.
>> Böylesine büyük dış finansman gereksinimiyle, döviz mevduat hesaplarının yüksekliğiyle, düşük rezerv düzeyiyle ekonominin şoklara açık olduğunun altı çiziliyor. IMF’ye göre, yeni bir parasal gevşeme, diğer bir ifadeyle faiz indirimi en önemli iç ekonomik risk. Gelişmiş ülkelerdeki olası faiz artışları ve küresel düzeyde riskten kaçış psikolojisinin egemen olması ise başlıca dış riskler. Diğer riskler ise aşılamada aksaklıklar ve olumsuz jeopolitik gelişmeler diye sıralanıyor.
IMF’DEN BAZI YERİNDE ELEŞTİRİLER
IMF raporunda bizim de katılacağımız, hiç olmazsa böyle yapılsaydı diyerek imzamızı atacağımız çok sayıda eleştiriye yer veriliyor. İşte bazı satır başları:
>> Pandemi karşısında para ve kredi genişlemesine dayanan yoğun bir likidite enjeksiyonu yaşandı. Buna karşın sağlık harcamaları; hanehalkına, firmalara ve çalışanlara doğrudan nakit ödemesi destekleri ise GSYH’nin yüzde 2’si civarında çok düşük seyretti. Bütçe açığının GSYH’nin sadece yüzde 0,5’i ile sınırla kalması, Türkiye’nin benzer ülkelerin aksine fazla sıkı maliye politikaları izlediğini gösteriyor.
>> Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin denetimi sıkılaştırılmalı, bilgilerin şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanması sağlanmalı. Bütçe dışı fonlar da aynı biçimde şeffaf ve denetime açık hale getirilmeli. Varlık Fonu’nun yatırım ve borçlanmaları bütçede gösterilmeli ve Sayıştay denetimine tabi kılınmalı.
>> İşsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanılarak kaynaklarının erimesine son verilmeli.
>> Kripto para piyasası yakın denetime tabi kılınmalı, gerekli düzenlemeler getirilmeli ve işlem yapan kurumlar için yeterli sermaye koyma şartı uygulanmalı.
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025İstanbul’da rayiç bedeller 10 kat arttı! Tapu harcı ikiye katlanacak
Yeni rayiç bedelleri piyasayı karıştırdı. Ev sahipleri endişeli, alıcılar ise gergin. Tapu masrafı ikiye, vergi yükü katlandı. İşte detaylar...
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Bu Hafta Kazandıran Yatırımlar Belli Oldu
Temmuzun ilk haftasında Borsa İstanbul yatırımcısını sevindirdi; en çok hisse senedi fonları kazandırdı. Dolar kaybettirdi, altın yine güvenli limandı.
Dünya Ekonomisi
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: ABD Ekonomi Verileri Ne Diyor?
ABD Ekonomisinde İstihdam Habercisi Ne Diyor? ABD’nin özel sektör istihdam raporu, istihdam piyasasında henüz güçlü bir soğuma sinyali göstermiyor. ADP…
Borsa
/ 4 Temmuz 2025ANALİZ: Borsa İstanbul’da Yükseliş Devam Eder mi?
Faiz Kararı Beklentisi Ne Yönde? Borsa İstanbul’da son haftalarda gözlenen yükseliş ivmesi, piyasalardaki beklentilerin yeniden şekillendiğini gösteriyor. Endeks 10.000 seviyesi…
Gündem
/ 4 Temmuz 2025Atilla Yeşilada – Semih Sakallı: Biz bu savaşı kaybettik! & Dolar talebi: Bir şeyler yanlış gidiyor, tedirginlik var
Atilla Yeşilda ve Semih Sakallı Haziran ayı enflasyon verisini, zamları, orman yangınlarını ve Azerbaycan-Rusya gerilimini konuştu.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TL’nin alım gücü haziranda eridi: Reel kur son 3 ayın en düşüğünde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı haziran verilerine göre, Türk Lirası’nın reel alım gücünü gösteren TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) bir önceki aya göre 1,19 puan düşerek 69,97’ye geriledi. Böylece TL'nin reel değeri son 3 ayın en düşük seviyesine indi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025Z Kuşağı Kırık Düzenleri Miras Aldı: Belirsiz Bir Dünyayla Nasıl Başa Çıkıyorlar?
Küresel krizler, ekonomik güvencesizlik ve dijital çağın getirdiği bilgi seli... Z kuşağı, kendinden önceki hiçbir neslin karşılaşmadığı bir yükün altında yaşıyor. Bizim Gen Z de benzer duygular yaşıyor, ama sanılanın aksine siyasetten umudun kesmiş değil. Yeni bir politik mücadele türünün öncülüğünü yapıyorlar
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TÜİK’e göre çekirdek enflasyon hız kesmedi
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, haziran ayında genel TÜFE bir önceki aya kıyasla %2,04 arttı.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehirler açıklandı
Deutsche Bank’ın hazırladığı son rapora göre, son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehir İstanbul oldu.
Atilla Yeşilada
/ 4 Temmuz 2025FÖŞ-ANALİZ: Küresel Büyüme Zayıf Seyrini Haziran’da da Sürdürdü
J.P. Morgan Küresel Bileşik PMI verilerine göre, küresel ekonomik aktivite Haziran ayında ılımlı artış gösterdi. Ancak büyüme hızı uzun vadeli ortalamaların oldukça gerisinde kaldı. Gerek hizmetler gerekse imalat sektöründe toparlanma sınırlı seyrederken, iş dünyasının geleceğe dair güveni de pandemiden bu yana en zayıf seviyelerden birine geriledi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025ChatGPT’nin Zihinsel Maliyeti: Yapay Zekâ Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor
Yapay zekâ platformları giderek yaygınlaşırken, uzmanlar bu araçların insan psikolojisi üzerindeki etkilerine dair kaygı verici bulgulara dikkat çekiyor. ChatGPT ve benzeri sohbet botlarının kullanıcılar üzerinde eleştirel düşünmeyi zayıflattığı, bağımlılık geliştirdiği ve hatta psikoz semptomlarını tetiklediği öne sürülüyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Link Bilgisayar, Yapay Zekâ Teknolojisiyle Geleceğe Yön Verecek
Link Bilgisayar, muhasebe yazılımlarıyla başlayan yolculuğunu yapay zekâ, bulut teknolojileri, IoT ve savunma sanayine uzanan kapsamlı çözümlerle sürdürüyor. Şirketin geliştirdiği Yeşil ERP uygulaması, karbon ayak izini azaltarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. 2025'te güçlü finansal sonuçlara ulaşan Link, ASELSANNET iş birliği, Vitalis birleşmesi ve üniversitelerle yürüttüğü projelerle "dijital dönüşüm partneri" olma vizyonunu daha da güçlendiriyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025DİSK-AR Açıkladı: Emek Gelirlerinde 6 Ayda 218 Milyar TL’lik Kayıp
Enflasyon, vergi ve kesintiler işçi, memur ve emekli maaşlarını eritmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın hazırladığı son Ücret Kayıpları İzleme Raporu, emek gelirlerinde yaşanan büyük kaybı gözler önüne serdi.
Benzer Haberler