Paraanaliz

Güldem Atabay: Son çare olarak Ağbal’dan TL’ye hayat öpücüğü

Merkez Bankası’nın duvara karşı son sürat ilerleyen Türkiye ekonomisine kazasız belasız fren yaptırarak başka bir yola sokmasıiçin bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kasım ayında göreve getirilen başkanı Naci Ağbal, bugünkü faiz artışı kararı ile tebrikleri hak ediyor.

Yüksek faiz bir ekonomi için büyümeyi yavaşlatması ve istihdam artışını durdurması açısından iyi değildir.  Bu ilişki, aynen yüksek enflasyonun yüksek faizin nedeni oluşu gibi tartışmaya açık olmayan net bir ilişkidir.

Fakat Ağbal övgüyü hak ediyor çünkü Ağbal’ın faiz artırmadan yoluna devam edebilmesi için gerekeni yapması gereken diğerleri hiçbir şey yapmıyor. Elini taşın altına koyan bir tek merkez bankası başkanı olarak belki de giderek yalnızlaşıyor.

Yorumlara bakınca, faiz lobisine hizmet ettiğini söyleyenler, borç sorunu nedeniyle Türkiye ekonomisini batıracağını iddia edenler ve yüksek faizden para kazanacağı için mutlu olan yatırımcılar var.  Ağbal ekibiyle beraber verdiği kararla kimseye kendini beğendirememiş görünüyor.

Konu zaten bu değil.  Bakın konularımız ne?

Tüm bu dertlerle başa çıkmak için, üçayaklı plandan şimdilik sadece para politikası hareket etmiş, bekleneni vermiş durumda.   Ağbal’ın bu son kararı sanılmasın ki yabancı yatırımcı çekmek ve onları mutlu etmek üzerine kurgulanmış.  Enflasyonun açıklanandan daha yüksek olduğu düşünülürse, enflasyon artışını yavaşlatmakta bile ne derece etkili olacağı tartışmalı.

Yiğidi öldür, hakkını yeme…Ağbal bu son faiz adımıyla sadece gelen büyük darbeye karşı Türk lirasına bir kez daha korunma pozisyonu aldırarak Erdoğan-Bahçeli ikilisine akıllı adımlar atmak için zaman kazandırmayı amaçlıyor. Aynen Kasım-Mart döneminde bu ikiliye hediye ettiği ve harcamayı tercih ettikleri zaman gibi.

Exit mobile version