Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Global faiz artırımı kasırgası!

Türkiye faiz indirimini tartışırken dünya genelinde enflasyon artışı nedeniyle birçok ülke faizi yükseltmeye başladı. 1 Eylül-22 Ekim arasında 19 ülke…

Global faiz artırımı kasırgası!

Türkiye faiz indirimini tartışırken dünya genelinde enflasyon artışı nedeniyle birçok ülke faizi yükseltmeye başladı. 1 Eylül-22 Ekim arasında 19 ülke faiz artışına imza atarken, faiz indirimi yapan Türkiye dışında sadece bir ülke oldu.

Türkiye enflasyon artışına karşın Merkez Bankası’nın (TCMB) imza attığı faiz indiriminin sonuçlarını tartışırken, dünyada tam tersi bir eğilim var.

Dünya genelinde enflasyon ve enflasyon beklentileri yükselirken, birçok merkez bankası da faiz artışına gitti ya da faiz artışı takvimini öne alma sinyalleri vermeye başladı.

Pandemi nedeniyle 2020’de dünyada genel eğilim merkez bankalarının faiz indirimleri ve varlık alımları yoluyla ekonomileri ve finansal piyasaları desteklemesi yönündeydi.

2021’de ise hem ekonomilerin görece toparlanması hem de enflasyonun artması, tersi bir eğilimin dünya genelinde ortaya çıkmasını beraberinde getirdi.

HANGİ ÜLKE NE KADAR FAİZ ARTIRDI?

Özellikle eylül ayıyla birlikte dünya genelinde birçok ülke faiz artışına gitti. Brezilya, Rusya, Pakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Şili, Paraguay, Peru, Romanya, Jamaika, Uruguay, Kolombiya, Macaristan, Çekya, Yeni Zelanda, Polonya, İzlanda ve Noveç, 1 Eylül-19 Ekim döneminde merkez bankalarının politika faizi artışına imza attığı ülkeler olarak sıralandı.

Son olarak bugün Macaristan’da merkez bankası politika faizini 15 baz puan artışla 1,80’e çekti. Banka, geçen ay da 15 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Macaristan’da tüketici enflasyonu eylülde yüzde 5,5 ile son 9 yılın zirvesine çıkmıştı.

Türkiye için emsal ülkelerden biri olan Brezilya’da politika faizi, artan enflasyonu dizginlemek üzere 2021’de yüzde 2’den yüzde 6,25’ye çekildi.

Brezilya’da yıl başında yüzde 4,52 olan tüketici enflasyonu, eylülde yüzde 10,25’e kadar yükseldi.

SON İKİ AYDA FAİZ İNDİRİMİ YAPAN İKİ ÜLKE VAR

2021 yılında dünya genelinde faiz indirimine giden Türkiye dışında beş ülke daha bulunuyor. Bu ülkeler; Kongo, Uganda, Danimarka, Gana, Endonezya.

Ancak bu ülkelerden sadece Türkiye ve Danimarka, sonbahar döneminde faiz indirimine gitti.

Kongo 17 Haziran’da, Uganda 16 Haziran’da, Gana 31 Mayıs’ta, Endonezya 18 Şubat’ta faiz indirdi.

Enflasyonun yüzde 1,8 olduğu Danimarka’da ise merkez bankası, 30 Eylül’de politika faizini yüzde -0,5’ten yüzde -0,6’ya çekti.

 

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

  • Riskli Varlıklar Parlıyor: Kripto Piyasasında Ralli Sürecek mi?

    Bitcoin, haftalarca dar bir fiyat aralığında işlem gördükten sonra yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak riskli varlıklar ve değerli metallerdeki genel ralliyi takip etti. Bu yükseliş, yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesi ve jeopolitik belirsizliklerin destekleyici etkisiyle gerçekleşti.

  • Allianz Commercial 2026 Risk Barometresi: Siber Tehditler Zirvede, Yapay Zekâ Hızla Yükseliyor

    Allianz Commercial tarafından hazırlanan yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması, Allianz Risk Barometresi’nin 15. sayısını yayımladı. 97 ülke ve bölgeden, 23 farklı sektörde görev yapan 3 bin 338 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle oluşturulan rapora göre, 2026 yılında siber olaylar, özellikle fidye yazılımı saldırıları, tüm şirketler için art arda beşinci kez en büyük risk olarak öne çıktı.

  • Sürücüler Dikkat: 2026 Trafik Sigortası Fiyatları Açıklandı

    2026 yılı trafik sigortası primleri belli oldu ve milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak tarifede, aylık maksimum artış oranı yüzde 0,66 olarak belirlendi. Yeni tarifede, araç sahibinin hasar geçmişi, araç tipi ve bulunduğu il prim tutarlarını önemli ölçüde etkiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral’dan “Gümrük Düzenlemesi” Açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, ‘gümrük düzenlemesine’ dair bir paylaşım yaptı. Saral, “Devletin aldığı her kararın merkezinde millet olmalıdır. Uygulama vatandaşın omzuna yük bindiriyorsa, orada durup samimiyetle hesap yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

  • Restoran Zincirlerinde Büyük Hamle: Tavuk Dünyası ve Dürümle’nin Hisseleri Kime Satıldı?

    Tavuk Dünyası ve Dürümle markalarının hisselerinin yüzde 44’ü, çeşitli yatırım şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma devredildi. Konsorsiyum, bu satın almayla her iki markanın büyüme potansiyelini artırmayı ve operasyonel verimliliğini geliştirmeyi hedefliyor.

  • 2026 Henley Pasaport Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

    2026 Henley Pasaport Endeksi, küresel seyahat özgürlüğünde yeni dengeleri ortaya koydu. Listenin zirvesinde, 192 ülkeye vizesiz erişim imkânı sunan Singapur yer alırken, Türkiye 113 ülkeyle 46. sırada konumlandı. Endekste en güçlü ve en zayıf pasaportlar arasındaki fark 168 ülkeye çıkarak tarihi bir rekora ulaştı. Avrupa ülkeleri ise ilk 10 sırada ağırlıklarını hissettirdi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne Yeni Soruşturma: 18 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Tutuklu bulunan Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de aralarında olduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

  • Borlease Oto 3’ten Finansman Bonosu Ödemelerine İlişkin Açıklama

    Borlease Oto 3, mevcut finansal koşullar nedeniyle finansman bonosu kapsamındaki ödemelerin vadesinde gerçekleştirilemeyeceğini öngördüğünü açıkladı.

  • Dış Ticaret Haddinde Güçlü Artış: Kasımda 92,8’e Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2025 dönemine ait Dış Ticaret Endeksleri verilerini yayımladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,7 artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 2,2 yükseldi. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi yüzde 9,3 düşüş gösterirken, ithalat miktar endeksi yüzde 0,4 arttı.

  • TSPB Başkanı Karagöz: Faiz İndirimleriyle Sermaye Piyasalarına İlgi Artacak

    Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecini sürdüreceğini, buna bağlı olarak yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeniden güç kazanacağını ifade etti. Karagöz, “Kredi notunda olası iyileşmeler ile halka arzlarda yeniden ivme görülecek. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile de yabancı yatırımcı girişleri hızlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

  • Küresel Emtia Piyasalarında Bakır ve Kalay Arz Kaygılarıyla Tarihi Zirvede

    Küresel emtia piyasalarında bakır ve kalay fiyatları, arz tarafındaki sıkıntıların derinleşeceğine yönelik beklentilerle birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Doların güçlü görünümünü sürdürmesine karşın, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin gündemindeki olası ticaret tarifeleri metal fiyatlarındaki yükselişi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı.

  • CBS: İran’daki protestolarda 12 binden fazla kişi ölmüş olabilir 

    İran’da iki haftayı aşkın süredir devam eden rejim karşıtı protestolara yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesinin, bugüne kadar açıklanan rakamların çok ötesinde bir can kaybına yol açmış olabileceği iddia ediliyor. CBS News’e konuşan kaynaklar, ölü sayısının en az 12 bin, hatta 20 bine kadar çıkmış olabileceğini öne sürüyor...

  • Çin’in Ticaret Fazlası  1,2 Trilyon Dolar, ABD ile Yeni Gerilim Endişesi

    Çin’in ihracat performansı 2025’te beklentileri aşarken, ülkenin yıllık ticaret fazlası 1,2 trilyon dolar ile tarihi rekor kırdı. Ancak ABD ile ticaret hacmindeki sert daralma ve Donald Trump’ın yeni tarife tehditleri, küresel ticaret dengeleri açısından yeni gerilim risklerini gündeme taşıyor. Uzmanlar, Çin’in büyüyen dış fazlasının dünya ticaret sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Trump'ın Iran yaptırımları  da yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.

Benzer Haberler