Paraanaliz

Gelecek Partisi / Davutoğlu: 22 Mart krizinin ülkeye ilk maliyeti 525 milyar TL

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Değerlendirme Toplantısı yaptı.  Toplantıda ana onu merkez bankası başkan değişiminde son yaşananların Türkiye ekonomisinde yarattığı maliyet, inandırıcılık sorunu ve tabi çözüm önerileri oldu.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 33’üncü ayında üçüncü büyük ekonomik krizini çıkararak siyaset tarihine geçtiğini söyledi.   Genel Başkan, küresel ekonomi toparlanır, piyasalar olumlu gelişmelerle rekor üstüne rekor kırarken gelen 22 Mart tarihli Ağbal’ı görevden alma kararı sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanma ile TL’deki değer kaybının 84 milyon vatandaş için ilk maliyetinin 525 Milyar TL olduğunu söyledi. Ek olarak da yıllık ilave 150 Milyar TL faiz yükü bindirdiğini ekledi.

Ahmet Davutoğlu, partinin ekonomi kurmaylarıyla yaptığı basın toplantısında  sorunun yönetimde keyfilik olduğunun altını çizerken, yaşananların vatandaşlara karşı sorumsuzluk, hukuka ve kurumlara saygısızlık olduğunu ekledi.  Davutoğlu tüm bu durumun faili olarak da sadece Cumhur İttifakı’nı işaret etti.

Karşı karşıya kaldığımız krizin sadece ekonomik bir kriz olmadığını vurgulayan Davutoğlu bir kanser gibi metastaz yapan kapsamlı bir sistemik krizin hayatın her alanını etkilemekte olduğunun altını çizdi.”Zihniyet sapmalarından toplumsal değer yozlaşmasına, kurumsal bozulmadan  bürokratik liyakata, gerçeklikten kopuk politikalardan siyasi ahlaktan uzak uygulamalara kadar her alana sirayet eden bu sistemik kriz ancak ve ancak aynı ölçekte kapsamlı bir sistemik yenilenme ile aşılabilir” dedi.

Hükümete seslenen Ahmet Davutoğlu, “devlet yönetimi ortak akla değer vermeyi, sağduyulu ve soğukkanlı davranmayı, basiretli karar almayı gerektirir. Laf dinlemiyor diye dört ayda bir Merkez Bankası başkanı değiştirmeye kalkarsanız, değil damadınızın sattığı 128 milyar Dolar, bir o kadar daha rezervimiz olsa size yetmez” dedi.

Davutoğlu ortadaki zor ekonomik tablonun maliyetini detaylandırdı:

Bir günde ülkeye 525 milyar TL maliyet yükleyen iktidarın, bu bedelin ne anlama geldiğini bilmediğini söyleyen Davutoğlu,  525 Milyar TL ile neler yapılabileceğini şöyle sıraladı;

“Enflasyon, dar gelirli vatandaşın cebinden yapılan hırsızlıktır”

Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu olmadığını ancak iktidardakilerin bu sorunları çözemeyeceğini ekleyen Davutoğlu, iktidarı ideolojik saplantıları bir kenara koymaya, kara cahil iktisat teorilerinin yanlışlığını itiraf etmeye ve enflasyonla samimi bir mücadeleye başlamaya davet etti.

Davutoğlu konuşmasında iktidarın acil olarak alması gereken tedbirleri şöyle sıraladı;

Davutoğlu konuşmasını, “İyi niyetle bu uyarıları yapıyor olsak da, bu iktidarın tek bir önceliği var, o da iktidarda kalmak. Merkez Bankası Başkanının görevden alınması örneğinde olduğu gibi, uygulayacakları her politika bugünkü erimeyi daha da hızlandıracağı için kendileri tarafından sabote edilecektir. O nedenle bu iktidar çözümün parçası olamaz, zira bizzat varlığıyla sorunun ta kendisidir” diyerek tamamladı.

 

Exit mobile version