Sosyal Medya

Ekonomi

E-ticarette Ramazan Hareketliliği Yaşandı, Satışlar Arttı, En Çok Sipariş Gece Yarısı Verildi!

Pandemi Kapsamında Uygulanan Kısıtlamalar Hem E-ticaretteki Trafiği Hem de Trafiğin En Yoğun Olduğu Saatleri Değiştirdi. E-ticarette Ramazan Hareketliliği Yaşandı, Satışlar Arttı, En Çok Sipariş Gece Yarısı Verildi...

E-ticarette Ramazan Hareketliliği Yaşandı, Satışlar Arttı, En Çok Sipariş Gece Yarısı Verildi!

Pandemi Kapsamında Uygulanan Kısıtlamalar Hem E-ticaretteki Trafiği Hem de Trafiğin En Yoğun Olduğu Saatleri Değiştirdi. E-ticarette Ramazan Hareketliliği Yaşandı, Satışlar Arttı, En Çok Sipariş Gece Yarısı Verildi.

Pandemi kapsamında alınan önlemlerin ardından uygulanan saat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı, hem e-ticaretteki satış adetlerini hem de alışverişin zaman dilimini değiştirdi. E-ticaretteki en aktif zaman aralığı adeta yeniden düzenlenirken, bu yılın Ramazan ayında neredeyse tüm ürün gruplarının satışlarında artış yaşandı. Hem dünyanın hem de Türkiye’nin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Related Digital’in verilerine göre; 19:00-22:00 saatlerini kapsayan e-ticaretteki en aktif zaman aralığı, Ramazan ayında 23:00-04:00 olarak değişti. En çok temel gıda ile hijyen/temizlik kategorisindeki ürünler satın alındı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Pandemi dolayısıyla gelen kısıtlamalar insanları normal alışveriş alışkanlıklarının dışına çıkmaya zorladı. Daha öncesinde e-ticaret kanalı kullanmayan kişiler pandemi ile birlikte e-ticaretle tanıştı” dedi.

Türkiye’de pandemi kapsamında alınan önlemler gereği Ramazan ayında uygulanan saat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı, hem e-ticaret trafiğini hem de trafiğin en yoğun olduğu zaman dilimini değiştirdi. Pandemi önlemlerinin ardından marketlerin erken saatlerde kapanmasıyla çoğu kişi alışverişlerini yapmak için soluğu e-ticarette aldı. Evden çalışanların dahi mesai bitiminden sonra gıda alışverişi yapabilmeleri için yeterli zamanı bulamamaları, söz konusu hareketliliği daha da artırdı. Türkiye’nin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Doğuş Grubu çatısı altındaki Related Digital’in verilerine göre; en aktif e-ticaret saatleri 19:00-22:00 iken Ramazan ayında bu zaman aralığı 23:00-04:00 olarak değişti. Önceki yıllarda hız ve kolaylık sebebi ile tercih edilen e-ticaret alışverişi, 2020’nin Ramazan ayında olduğu gibi bu yılın aynı döneminde de yükselişe geçti. E-ticaret alışverişinde yaşanan yükselişte en büyük pay ise mobil uygulamalara ait.

Online’da harcadığımız zaman da e-ticaret seçenekleri de arttı!

Pandeminin şirketlerin dijital dönüşüm hızını geçen yıl 6 kat artırdığını, söz konusu yükselişin bu yıl da devam edeceğini anlatan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Kargo ve lojistik sektörüne yatırımlar arttı. Tüm bunlarla birlikte tüketici alışkanlıkları değişti, online’da harcadığımız süre de arttı. E-ticarette özel günlerde olduğu kadar normal dönemlerde de yaşanan bu hızlı yükselişin bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca büyük zincir marketlerin yanı sıra küçük zincir marketlerin de eve teslim hizmetine geçmesi kullanıcıların e-ticaretteki seçeneklerini de artırdı. Bu mağazalar da lojistik sistemlerini bu yönde geliştirerek yoğun bir şekilde teslimat gerçekleştiriyor. Bu yıl bu konuda da önemli bir yükseliş yaşanıyor. Normalde gıda alışveriş hizmeti sunmayan web sitesi ve uygulamalar bile market zincirleri ile iş birliği yaparak, satış yapmaya başladı. Bu dönem boyunca e-ticarette yaşanan artış en çok ‘temel gıda ürünlerine’ ve tabii ki pandemiden dolayı ‘hijyen/temizlik kategorisindeki ürünlere’ yönelik talebi artırdı. Tüm bunlarla birlikte Ramazan ayında e-ticarette yaşanan hareketliliğin yalnızca bir alanda değil neredeyse tüm sektörlere yansıdığını söylemek mümkün” diye konuştu.

Yemek kategorisi yükselişte!

“Aşina olduğumuz belli başlı firmalar bile artık gıda sektörüne girmeye başladı” ifadelerini kullanan Kılıç, “Marketlerdeki fiyatlara aynı ürünleri eve getirebilmek artık rekabet arttıkça daha da mümkün olmaya başladı. Büyük market zincirleri bile mobil uygulamalar tasarlayıp evlere teslimat yapıyor. Tabii ki her yeni sektör gibi bu sektör de bir noktada doyum noktasına ulaşıp daha sonrasında firma elemeleri olacak. Ama şu an herkes bu pastadan pay almak istiyor. Özellikle de gıda ürünleri arasında temel mutfak ihtiyaçlarımızın yanı sıra yemek kategorisi de ağırlığını koymaya başladı. Bunun sebebi olarak pandemiyi de gösterebiliriz” açıklamasını yaptı.

Erkekler daha fazla alışveriş yapıyor!

“Pandemi dolayısıyla gelen kısıtlamalar insanları normal alışveriş alışkanlıklarının dışına çıkmaya zorladı” ifadelerini kullanan Kılıç, “Daha öncesinde hiçbir şekilde e-ticaret kanalı kullanmamış kişiler pandemi ile birlikte e-ticaretle tanıştı” dedi. Kılıç, genellikle kadınların e-ticaret siteleri üzerinden daha fazla alışveriş yaptığı düşünülse de TÜİK’in 2020 bilişim teknolojileri verilerine göre erkeklerin satın alma oranlarının kadınlara göre yüzde 7 daha fazla olduğunu söyledi.

“Bu dönemde özellikle akşam mesai saatlerinden sonra ve gece yapılan alışveriş oranı arttı” diyen Kılıç, “7/24 market, giyim gibi her türlü satın almaların online kanallar üzerinden yapılabilmesi alışveriş için sınırsız bir zaman aralığı sunuyor. Yaptığınız gıda alışverişinin teslimatını birkaç gün sonrası için seçebiliyor ve saatini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. E-ticaret sitelerinde buna benzer birçok örnek mevcut. Hal böyle olunca alışveriş yapmak için mekan ve zaman kısıtlaması tamamen ortadan kalkmış oluyor” açıklamasını yaptı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler