Dolar/TL50,02
0.07%
Euro/TL56,38
0.81%
Gram Altın6.507,74
2.78%
BIST 10011.496,23
4.88%
Brent Petrol$101,83
1.71%
Gümüş/Ons$51,80
4.10%
Gedik Yatırım
Ekonomi

Destek yine kredi olarak planlanıyor

Pandemi döneminde büyük zorluk yaşayan esnafın tepkileri artarken, hükümetten bir adım geliyor.

17 Mayıs 2021

Destek yine kredi olarak planlanıyor

Pandemi döneminde büyük zorluk yaşayan esnafın tepkileri artarken, hükümetten bir adım geliyor.

Bloomberg’ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemiden zarar gören esnafa dönük toplamda 5 milyar TL’lik yeni kredi paketi açıklayacak.

Son hazırlıkları yapılan paketin, bugün kabine toplantısı sonrasında açıklanması bekleniyor. Pakete ilişkin metnin bankalara gönderildiği aktarıldı.

FAİZ YÜZDE 18

Yıllık cirosu 10 milyon TL’ye kadar olan işletmelere, kamu bankaları ve özel bankalar tarafından 6 ayı geri ödemesiz 18 ay vadeli kredi imkanı sunulacağı belirtildi.

Merkez Bankası (TCMB) politika faizi yüzde 19, ortalama ticari kredi faizi yüzde 21,1 seviyesindeyken, yeni pakette esnafa yüzde 18 faizle kredi kullandırılacak. Krediler Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) yüzde 90’lık kefaletiyle verilecek.

Kredinin ciro büyüklüğüne göre 50 bin TL ile 200 bin TL arasında olacağı belirtildi.

Diğer yandan, mikro ve küçük ölçekli işletmelere ilave istihdam sağlamaları durumunda ucuz kredi sağlanmasına yönelik düzenleme ile 10 milyar TL’lik kaynak kullanılması ve 100 bin ilave istihdam sağlanması hedefleniyor.

Ekonomi torba teklifinin görüşüldüğü Meclis Plan Bütçe Komisyonu sunum yapan teklifte ilk imza sahibi AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, mikro ve küçük ölçekli işletmelerin likidite sıkıntılarını karşılamak ve istihdamı desteklemek için 50’nin altında çalışanı bulunan işletmelere dönük düzenlemeye gittiklerini belirtti. Güneş, “Buradan faydalanacak kişi sayısı işletme başına maksimum 5 kişidir. Kişi başı aylık bin 341 TL , yıllık kişi başı 16 bin 98 TL olup maksimum 5 kişi çalıştırıldığında elde edilebilecek tutar 80 bin 493 TL'dir. Bu kadarlık bir meblağı kullandığında kredinin faizinden düşme imkânını sağlıyoruz. Bir işletme, yaklaşık olarak 500 bin TL'ye kadar kredi kullanılabilecektir. Krediler ilk 6 ay ödemesiz olup 24 ay vadelidir. Burada yaklaşık 10 milyar TL'lik bir kaynak kullanılması ve 100 bin ilave istihdam sağlanması beklenmektedir. Fona maliyeti de yaklaşık olarak 1,6 milyar TL olarak öngörülmektedir” dedi.

Dünya Gazetesi-Sözcü Gazetesi

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

İTO’da Güven Tazeleme: Şekib Avdagiç 251 Oyla Yeniden Başkan Seçildi
Ekonomi

İTO’da Güven Tazeleme: Şekib Avdagiç 251 Oyla Yeniden Başkan Seçildi

Türkiye’nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası (İTO), 22’nci dönem yönetimini belirlemek üzere sandık başına gitti. Yaklaşık 850 bin üyesiyle Türkiye’de ortalama her 3 şirketten 1’inin üyesi olduğu oda, yeni dönem meclis üyeleriyle 4 yıl boyunca görev yapacak yönetim kurulunu belirledi.

4 Kasım 2026
TÜİK Açıkladı: Türkiye'nin Nüfusu 86,5 Milyonu Aştı
Ekonomi

TÜİK Açıkladı: Türkiye'nin Nüfusu 86,5 Milyonu Aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin dönemlik nüfus istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, ülke nüfusu istikrarlı artışını sürdürerek 86 milyon 502 bin 286 kişiye ulaştı.

4 Kasım 2026