Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BM İklim Raporu sızdı: Kıyamet çok yakın!

Birleşmiş Milletler ’in hazırladığı taslak haldeki bir iklim değişikliği raporu, kıyamete çok yakın olduğumuzu söylüyor… Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim…

BM İklim Raporu sızdı: Kıyamet çok yakın!

Birleşmiş Milletler ’in hazırladığı taslak haldeki bir iklim değişikliği raporu, kıyamete çok yakın olduğumuzu söylüyor…

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan, şu anda taslak haldeki bir iklim değişikliği raporu, iklim değişikliğinin etkilerinin kötüleştiğini, bu nedenle gezegenin büyük zarar görmesinin eşiğinde olduğumuzu gösterdi.

Agence France-Presse (AFP), tarafından sızdırılan 4.000 sayfalık raporun ana mesajı oldukça net; insanlar gezegeni mahvetti. Çok kısa bir süre sonra da ektiklerimizi biçeceğiz…

Raporda, 10 – 20 yıl içerisinde beklenen felaketler şu şekilde:

  • Canlı türlerinin büyük çaplı kitlesel yok oluşu
  • Tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklar
  • Artan salgın hastalıklar
  • Deniz seviyesinin yükselmesi
  • Tüm ekosistemin çökmesi

Raporda “En kötüsü henüz gelmedi. Çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatı, bizimkisinden çok daha kötü etkilenecek” ifadelerine yer verildi.

“Dünyadaki yaşam kurtulabilir, insanların şansı yok”

Edinilen bilgiye göre raporun önümüzdeki Şubat ayında yayınlanması bekleniyor. Raporu sızdıran AFP, bu yayın tarihinin yakın zamanda düzenlenecek iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve gıda güvencesi başlıklı Birleşmiş Milletler zirvelerini etkilemek için çok geç olduğu görüşünde.

Raporda, “Dünyadaki yaşam, yeni türler geliştirerek ve yeni ekosistemler oluşturarak bu dramatik iklim değişikliğinden kurtulabilir. Ancak insanların kaçışı yok” ifadelerine yer verildiği iddia edildi.

Bazı ülkeler 2015 Paris Anlaşması gibi iklim değişikliği hedefleri için aşama kaydetse de, rapora göre iklim değişikliği kaynaklı yıkım şimdiden harekete geçti.

Bunu yavaşlatmak için, dünyanın tüm cephelerde agresif ve hızlı hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde geri dönülemez bir eşik aşılabilir.

Raporda, “Bireysel, toplumsal, endüstriyel, kurumsal ve hükümet seviyesinde, tüm seviyelerde davranışların ve çalışma biçiminin değişmesi gerekiyor. Yaşam ve tüketim biçimimizi baştan tanımlamalıyız” ifadelerine de yer verildi.

GıdaTarım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler