Sosyal Medya

Ekonomi

Bankalar on milyarlarca batığı satmak için BDDK kararını bekliyor

Sorunlu alacakların takibe atılmadan önce 180 gün beklenmesi kararı 30 Eylül’de bitiyor. Eğer BDDK bir kez daha uzatmaz ise yaklaşık…

Bankalar on milyarlarca batığı satmak için BDDK kararını bekliyor

Sorunlu alacakların takibe atılmadan önce 180 gün beklenmesi kararı 30 Eylül’de bitiyor. Eğer BDDK bir kez daha uzatmaz ise yaklaşık 15 milyar liralık batık yüzde 2 ile 5 gibi bir değerle varlık şirketlerine satılacak.

BDDK pandemiyle birlikte sorunlu kredi ödemelerinin takibe atılması için bekleme süresini 90 günden 180 güne çıkarmış ve esneklik 30 Eylül 2021’e kadar da uzatılmıştı. 2019 yılında 10 milyar liralık bir tahsili gecikmiş alacak satışı yapılmışken esnekliğin etkisiyle 2020 yılında bu rakam 1 milyar liraya kadar gerilemişti.

YÜZDE 2 İLE 5 DEĞERİNE

Paramedya.com’a göre bankalar ellerindeki sorunlu alacakları varlık şirketlerine yüzde 2 ile yüzde 5 arası bir değerle varlık şirketlerine devrediyor. Varlık şirketleri ise oluşturdukları ekiplerle bu alacakları tahsil etmeye çalışıyordu. Son dönemde vatandaşları taciz etmeleriyle de gündeme gelen varlık şirketleri, süre uzatımının bitmesiyle yeniden gündeme gelecek.

 

 

Bu yıl 15, 2023’e kadar 73 milyar batık satılabilir

 

DÜNYA Gazetesi’nde yer alan habere göre, Varlık Yönetim Şirketleri Sektör Temsil Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sorunlu kredileri takibe atma süresinde sağladığı esnekliğin önümüzdeki ay uzatılmaması durumunda yıl sonuna kadar bankaların 10-15 milyar liralık tahsili gecikmiş alacak satışı yapabileceklerini dile getirdi.

2019 yılında 10 milyar liralık bir tahsili gecikmiş alacak satışı yapılmışken esnekliğin etkisiyle 2020 yılında bu rakam 1 milyar liraya kadar gerilemişti.

PwC şirketinin “Türkiye Tahsili Gecikmiş Alacaklar (TGA) Satış Piyasası” raporuna göre 2008 ve 2020 yılları arasında varlık yönetim şirketleri finansal kuruluşlardan ana para tutarı toplam 62.6 milyar TL olan tahsili gecikmiş alacak satın aldı. 2021 ve 2023 yılları arasında temel ekonomik büyüme senaryosuna göre, toplam 73 milyar TL tutarında tahsili gecikmiş alacak satışı olacağı öngörülüyor.

Ancak geçen yıldan bu yana devrede olan ve ay sonu itibariyle uygulamadan kaldırılması beklenen esneklik bankaların alacak satışını da yavaşlattı. Eylül sonunda bu esnekliğin bitmesiyle yeniden tahsili gecikmiş alacak satışlarının hızlanması bekleniyor.

 

Ballı, “Sektörümüzün büyüme potansiyelinin yalnız tahsili gecikmiş alacaklar açısından bile önemli bir hacme ulaşacağını görmekteyiz. Söz konusu rapordaki değerlendirmeler de dikkate alındığında 2021 yılı son çeyreğinde varlık yönetim şirketleri olarak bankalardan ciddi bir satış olmasını bekliyoruz” dedi. Ballı, yaptıkları tahmine göre özel bankalardan yılın son çeyreğinde 10-15 milyar dolarlık bir satış gerçekleşebileceğini vurgulayarak, tahsili gecikmiş alacak yönetiminin varlık yönetim şirketlerine bırakılmasıyla bankaların işlerine odaklanabileceğini söyledi.

 

Erol Taşdelen: Bankalar sermaye artırmalı, sorunlu krediler özkaynakların yüzde 88 seviyesine geldi

 

FÖŞ yazdı:  Tüketici kredileri sorun mu?

 

Recep Erçin yazdı:  Kamunun mali desteği KOBİ iflaslarını önledi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler