Sosyal Medya

Ekonomi

Anketlerde bugün: AKP gelecek seçimde gidecek; Saray’a güven yok

Metropoll Araştırma’nın anketine göre, AKP’nin gelecek seçimi kazanarak iktidarını sürdüreceğini düşünenlerin oranı %38 olurken, seçmenin %54’ü ise AKP’nin gelecek seçimlerde…

Anketlerde bugün: AKP gelecek seçimde gidecek; Saray’a güven yok

Metropoll Araştırma’nın anketine göre, AKP’nin gelecek seçimi kazanarak iktidarını sürdüreceğini düşünenlerin oranı %38 olurken, seçmenin %54’ü ise AKP’nin gelecek seçimlerde iktidardan düşeceğini düşünüyor.

Metropoll Araştırma’nın eylül ayında yaptığı Türkiye’nin Nabzı anketinde, katılımcılara, “AK Parti’nin gelecek seçimlerde iktidardan düşeceğini mi, yoksa iktidarını sürdüreceğini mi düşünüyorsunuz?” diye soruldu.

Katılımcıların % 53,7’si, AKP’nin iktidardan düşeceğini, % 37,8’i ise iktidarını sürdüreceğini savundu. Fikri olmadığını söyleyenlerin oranı %8,5 oldu.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Parti bazında incelendiğinde ise, 2018’de AKP’ye oy veren seçmenin % 66’sı partisinin iktidarını sürdüreceğini söylerken, %26’sı iktidardan düşeceğini savundu.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Saray’a güven yok

Yöneylem’in Türkiye Siyaset Paneli eylül ayı araştırması yurttaşların kurumlara yönelik güven düzeyini ölçtü. Araştırmaya göre yurttaşların %53’ü Cumhurbaşkanlığı’na, %59’u Diyanet İşleri Başkanlığı’na, %60’ı Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK), %52’si Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB), %40’ı ise Sağlık Bakanlığına güvenmiyor.

Diyanet, siyasete karışıyor: Diyanet İşleri Balkanı Ali Erbaş her fırsatta laikliği hedef alan açıklamalarda bulunuyor. Yargıtay binasının açılışında olduğu gibi resmi törenler dualarla gerçekleştiriliyor. Diyanet’in protokol sıralaması ise 40 sıra yükseltildi. Yöneylem, yurttaşların Diyanet kurumuna olan güvenini de ölçtü. Buna göre seçmenlerin %54’ünün Diyanet İşleri Başkanlığı’na hiç güvenmediği, %5’inin pek güvenmediği, toplamda %59’luk bir kesimin Diyanet’e güvenmediği ortaya çıktı. Tamamen güvendiğini belirtenlerin oranının ise sadece %25 olduğu görüldü. Ayrıca MHP seçmeninin de dörtte birinden fazlası Diyanet’e hiç güvenmiyor. Araştırmada ayrıca, “Diyanet İşleri Başkanı’nın siyasi konularla ilgili yorum yapması sizce normal midir, değil midir?” sorusuna seçmenlerin %75’i bunun yanlış olduğunu düşündüğünü ifade etti. Buna karşın seçmenlerin sadece %21’i bunu normal bulduğunu dile getirdi. Yanlış bulanların oranı AKP seçmeninde %45, MHP seçmeninde ise %72’ye kadar çıkıyor.

Eğitim sistemi çöktü: Eğitim sistemi deneme tahtasına döndü. Bakanlar, isimler ve sistemler değişse de başarısızlık değişmedi. İmam hatipler başta olmak üzere dini referanslar en çok eğitim kurumunu tahrip etti. Ankette MEB’e hiç güvenmiyorum diyenlerin oranı %45’lere tırmandı. Pek güvenmiyorum diyenler %7 olurken, genel olarak güvenmeyenler %52’yi buldu. Tamamen güveniyorum diyenler ise sadece %25,5 seviyesinde kaldı.

TÜİK gerçekçi değil: Türkiye’de yurttaşlar enflasyon, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı ve genel olarak ekonomik krizden her gün biraz daha fazla şikâyet ederken, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları tartışmalara yol açıyor. TÜİK’e duyulan güven diğer kurumlara kıyasla çok daha düşük ölçüldü. %52’lik bir kesimin TÜİK’e hiç güvenmediği, %8’in ise pek güvenmediği, toplamda %60’lık bir kesimin güvensizlik yaşadığı ortaya çıktı. Yurttaşların sadece %18’i TÜİK’e tamamen güveniyor. Parti tercihleri açısından TÜİK’e güvenenlerin ağırlıklı olarak AKP’liler olduğu, MHP’lilerin önemli bir kısmının da TÜİK’e tereddütle yaklaştığı görülüyor.

saray-a-guven-yok-931598-1.

 

***

En yakıcı sorun ekonomi

Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenler aylardır açık arayla ekonomik kriz olarak yanıtını veriyor. Yöneylem’in araştırmasında işsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, 100 seçmenden 86’sı tarafından öncelikle dile getiriliyor. Ayrıca araştırmaya katılan panelistlere “Geçen ay aileniz, arkadaşlarınız, çevrenizle en çok hangi konularda konuştunuz, sohbet ettiniz?” şeklinde açık uçlu, herhangi bir seçenek sunulmaksızın diledikleri kadar konuyu sıralamaları da istendi. Eylül ayında yurttaşların en çok konuştuğu konu, diğer aylarda olduğu gibi yine ekonomi oldu. Katılımcıların yarıdan fazlası işsizlik, geçim sıkıntısı ve enflasyondan şikayetçi.

Birgün, T24, Metropoll

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler