Sosyal Medya

Döviz

ABD üretici fiyatları enflasyonu da beklentinin çok üzerinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu Nisan ayında tahmin edilenden daha fazla arttı ve Amerikalı tüketicilere uzanan artan enflasyonist baskı dalgasının işaretlerine…

ABD üretici fiyatları enflasyonu da beklentinin çok üzerinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu Nisan ayında tahmin edilenden daha fazla arttı ve Amerikalı tüketicilere uzanan artan enflasyonist baskı dalgasının işaretlerine katkıda bulundu.

Çalışma Bakanlığı’ndan Perşembe günü alınan verilere göre, nihai talebe ilişkin üretici fiyat endeksi Mart ayındaki %1’lik artışın ardından bir önceki aya göre %0,6 arttı. Gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek ÜFE %0,7 yükseldi.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette, genel beklenti aylık %0,3 artış ve çekirdek rakamda %0,4’lük bir yükseliş yönündeydi. Nisan artışı hem mal hem de hizmetlerde hissedildi.

Üretim maliyetleri tırmanmaya devam ederken, Çarşamba günü yayınlanan tüketici fiyatları enflasyonu da maliyet artışına uyum sağlar nitelikte ve Fed’in geçici olarak gördüğü enflasyonun yolu ve dayanıklılığı hakkında zaten hararetli bir tartışmanın alevleri de körüklenmiş durumda.

ÜFE, üretim maliyetlerindeki değişiklikleri takip ediyor ve salgın iyileşmesine bağlı arz darboğazları ve kıtlık emtia fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Aynı zamanda, işçilik maliyetleri de toparlanmaya başladı. Birlikte, şirketler daha yüksek maliyetleri tüketiciye yansıtmadığı ya da verimliliği artırmadığı sürece, artışlar kar marjları için bir tehdit oluşturuyor.

Fed yetkilileri, ertelenen talep ve darboğazlardan kaynaklanan fiyat baskılarının büyük olasılıkla geçici olacağını söylese de, bir çok ekonomist de enflasyondaki toparlanmanın daha kalıcı olmasını bekliyor.

Mondelez International Inc.’in mali işler müdürü Luca Zaramella, yiyecek ve içecek üreticisi şirketin 27 Nisan’daki telekonferansında “Daha fazla enflasyon geliyor. Daha yüksek enflasyon, etkiyi dengelemek için bazı ek fiyatlandırma ve bazı ek verimlilikler gerektirecek” demişti.

Genel tüketici fiyat endeksinde 2009 yılından bu yana en güçlü aylık artışı gösteren Çarşamba günkü TÜFE verileri, şirketlerin girdi-fiyat enflasyonunun en azından bir kısmını tüketicilere aktardığını gösteriyor. Raporda ayrıca uçak bileti ve otel konaklamalarındaki rekor aylık fiyat artışları da , ekonominin daha geniş çaplı bir şekilde yeniden açılmasının etkisini yansıttı.

Genel ÜFE yıllık %6,2’ya hızlandı ve nisan 2020’de görülen dip seviyeye kıyasla  çok yüksek. Hatta 2010’dan bu yana en yüksek seviye.

Ekonomistler tarafından en değişken bileşenleri çıkardığı için sıklıkla tercih edilen bir ölçek olan gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları bir önceki aya göre %0,7 oranında arttı ve bir yıl önceye göre %4,6 yükseldi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Boş laf karın doyurmuyor…’

    Türkiye ekonomisinin gerçeklikten kopmuş fotoğrafı sorunların kendisinden daha büyük bir problem teşkil ediyor...

  • Borsa İstanbul’da gong Üçay Mühendislik için çaldı

    Enerji, elektromekanik, iklimlendirme ve e-mobilite alanındaki faaliyetleri ile döngüsel ekonomiye katkı sağlayan Üçay Mühendislik’in gong töreni bugün Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi...

  • Metal İşkolunda müzakerelerin 140. gününde anlaşmaya varıldı…

    MESS, muhatabı üç işçi sendikası ile son iki dönemde olduğu gibi, bu dönemde de üçlü mutabakatla eş zamanlı olarak Grup Toplu İş Sözleşmelerini imzaladı...

  • Haftalık Para Hareketleri: TCMB rezervleri doldu taştı, yabancı tahvile üşüştü

    16 Ocak haftasında Türkiye finansal piyasalarında güçlü sermaye girişleri ve rezerv artışı dikkat çekti. TCMB’nin brüt ve swap hariç net rezervlerinde sert yükseliş yaşanırken, yabancı yatırımcılar tahvil ve hisse senetlerine alımlarını hızlandırdı. Döviz mevduatlarında artış sürerken, KKM’de çözülme neredeyse tamamlanma aşamasına geldi. Tahvil faizlerindeki gerileme ve yabancı ilgisi, parasal sıkılaşma sürecine olan güvenin güçlendiğine işaret ediyor.

  • Euro Bölgesi Tüketici Güveni Ocak’ta Beklentilerin Üzerinde Kaldı

    AB Komisyonu, Ocak ayına ilişkin tüketici güveni verilerini açıkladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde tüketici güveni -12,4 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin üzerinde kaldı. Aralık ayına kıyasla endeks 0,8 puan düşüş gösterdi; piyasa beklentisi ise -13,6 seviyesindeydi.

  • ANALİZ: TCMB’nin “Şahin” Sürprizi: Faiz İndirimleri Sürecek Mi?

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentilerinin aksine "temkinli" bir duruş sergileyerek politika faizini 100 baz puan indirdi. Piyasa oyuncularının genel konsensüsü olan 150 baz puanlık indirim beklentisinin altında kalan bu karar, finansal piyasalarda kartların yeniden karılmasına neden oldu. Politika faizinin %38’den %37’ye çekilmesi, ekonomi çevrelerinde "TCMB enflasyon hedeflerinde ne kadar kararlı?" sorusunu gündemin ilk sırasına taşıdı.

  • ING Global’den TCMB’nin Yılın İlk Faiz Kararı Sonrası Yeni Faiz Tahmini Geldi

    Hollanda merkezli büyük bankalardan ING Global, TCMB’nin faiz kararını takiben yayımladığı raporda, mevcut ekonomik görünüm doğrultusunda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini sürdürmesini beklediğini ifade etti. Banka, önümüzdeki dönemde atılacak adımların büyüklüğünün ise "100–150 baz puan aralığında kalacağını" öngördü.

  • Bakır fiyatlarındaki sıçrama madenciler için “sahte umut” mu?

    Bakır fiyatları son bir yılda yüzde 50’ye yakın yükselerek Londra Metal Borsası’nda ton başına 13 bin doların üzerine çıktı. Ancak analistler, bu yükselişin büyük ölçüde geçici faktörlerden kaynaklandığını ve yeni maden yatırımlarını kalıcı biçimde teşvik etmek için yeterli olmayabileceğini vurguluyor. ABD tarifeleri, arz sıkışıklığı ve jeopolitik belirsizlikler fiyatları desteklerken; talep görünümündeki soru işaretleri, geri dönüşüm arzı ve yatırım maliyetleri bakır piyasasında temkinli duruşu öne çıkarıyor.

  • Commerzbank Analisti Yorumladı: ABD ve Avrupa Gerilimi Hangi Para Birimine Avantaj Sağlar?

    Commerzbank analisti Baur, ABD ile Avrupa arasında yeniden bir gerilim oluşması durumunda, dolar dışındaki para birimlerine olan yönelimin hız kazanabileceğini ve böyle bir ortamda euronun öne çıkabileceğini ifade etti. Commerzbank analisti Volkmar Baur’a göre Avrupa, küresel çapta euroya duyulan güveni artıracak koşulları sağlayabilir.

  • ABD Ekonomisi Büyüme Verileri Belli Oldu

    ABD ekonomisi, üçüncü çeyrekte ihracattaki artış ve stoklardan kaynaklanan olumsuz etkinin azalmasıyla birlikte ilk tahminlerin üzerinde bir büyüme kaydetti. Güçlü ihracatın desteğiyle geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verileri yukarı yönlü revize edildi.

  • Bakan Işıkhan Açıkladı: Emekli Zam Farkları ve Ek Ödemeler Ne Zaman Yatacak?

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlara yapılacak ödemelere ilişkin tarihi kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 2026 yılına ait zam farkları ile harp ve vazife malullüğü aylığı alanların 2025 yılı ek ödemeleri belirlenen tarihte hesaplara yatırılacak.

  • TÜİK: 2025’in Üçüncü Çeyreğinde Yurt İçi Seyahat Sayısı 27 Milyonu Aştı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı hanehalkı yurt içi turizm istatistiklerinin üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde yurt içinde ikamet eden 21 milyon 548 bin kişi seyahate çıktı.

  • HSBC’den Türk Tüketici Sektörü Hakkında Yeni Analiz

    HSBC, 22 Ocak 2026 tarihli raporunda Türk tüketici sektörüne ilişkin değerlendirmelerini güncelledi. Kurum, sektörde faaliyet gösteren birçok şirket için hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ederken, makroekonomik koşullardaki iyileşmenin şirket kârlılıklarını destekleyeceğine dikkat çekti.

Benzer Haberler