Paraanaliz

Bloomberg’den borsa analizi: Superonline gösterge olacak

Turkcell bünyesindeki internet servis sağlayıcısı Superonline’ın halka arzına yönelik yatırım bankalarından gelecek talep miktarı, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışına dair fikir verecek.

Bloomberg ajansına konuşan kaynaklara göre Türkiye’nin en büyük mobil operatörü Turkcell, Superonline’ın halka arz sürecinin yönetimi için yerli ve yabancı yatırım bankalarıyla görüşmeye başladı.

Kontrolü Türkiye Varlık Fonu’nda (TVF) bulunan Turkcell yeterli yatırımcı talebi olmaması durumunda halka arzı erteleme yoluna gidebilir.

İşler şirketin istediği gibi giderse Superonline, Turkcell’in halka arz edilen ilk iştiraki olacak.

Turkcell’in yüzde 26.2’si TVF, yüzde 19.8’i ise Rus milyarder Mikhail Fridman’ın yatırım aracı LetterOne’da, geri kalan hisseler Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Ağbal kararından sonra

Bloomberg ajansının analizine göre Superonline için banka ve yatırımcılardan toplanacak talebin büyüklüğü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası başkanını değiştirerek piyasaları altüst etmesinden sonra Türkiye’deki halka arzların geleceğine dair fikir verecek.

Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilişinden bu yana üç Türk firması halka arzını tamamladı. Bu işlemlerin yerli yatırımcılardan gelen taleple yapıldığı, aynı dönemde yabancı yatırımcıların yaklaşık 2 milyar doları Borsa İstanbul’da çıkardığı görüldü.

Yerli akını

Son bir yılda yüzde 50’ye yakın prim yapan Borsa İstanbul, yerli yatırımcının yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Bu da firmaları halka arz konusunda cesaretlendiriyor.

Öte yandan, 2013 yılından bu yana dolar bazında en ucuz dönemin yaşandığı Borsa İstanbul’da, buna rağmen yabancı yatırımcıların son dönemde hız kazanan çıkışı son sürat devam ediyor.

Ağbal kararından sonra zarar etme pahasına Türk piyasasından çıkmayı tercih eden yabancı fon yöneticileri, Türkiye’de ekonomi anlayışında değişiklik olana kadar Türk varlıklarından uzak durmayı öneriyor.

 

diken.com

Exit mobile version