Paraanaliz

ANALİZ: Borsa siyasete yenik düşüyor

 

Dün seansı %3.58 kayıpla kapatan BİST-100 Endekis, bugün %0.5-0.7 civarında cüzi kazancını korumaya çalışıyor. BİST-100’deki panik atağı, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) Hisse Endeksi’nin 2 haftalık zirve yaptığı güne denk geldi.

Bugün de gerileyen dolar ve ABD tahvil faizlerinin rüzgarıyla GOP hisseleri yükseliyor. Ancak, uzmanlar ve basın kaynaklarına göre BİST’in bu pozitif havadan destek alması oldukça güç.

 

Diken.com.tr siyasetin Borsa’ya olumsuz yankısını şöyle ifade etti:

“Organize suç örgütü lideri Peker, bir süredir yurtdışından çektiği videolarla başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’ye yakın bazı isimleri hedef alıp, önemli iddialar ortaya atıyor ve bazı itiraflarda bulunuyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bugün partisinin grup toplantısında erken seçim çağrısı yaparak, “Vakit tamam. Seçim zamanıdır. Haydi Erdoğan, er meydanına bekliyorum seni” demişti”.

 

BloombergHT:  Borsa siyaset fiyatlamasına tepki verdi

 

BloombergHT de bir haberinde Borsa-siyaset ilişkisine vurgu yaparak, Türk mali varlıklarının Gelişen Piyasalar’dna negatif ayrışmasını gündeme getirdi:

 

Salı günü fiyatlamalar üzerinde erken seçim olasılığına ilişkin değerlendirmelerin etkisi olduğu belirtildi. Endeks pozitif başlangıç yaptığı günü öğleden sonra gelen sert satışların etkisiyle yüzde 3,58 düşüşle 1.400 puandan tamamlamıştı.

QNB Finansinvest’in değerlendirmesinde 1437 seviyesinin aşağı kırılması ile kısa vadeli görünümün zayıfladığı belirtilirken bu seviyenin direnç haline geldiği, 1380 puanın ise destek seviyesi olduğu belirtildi.

 

Küresel piyasalarda pozitif fiyatlama

ABD enflasyonuna ilişkin endişelerin bir miktar gerilemesi küresel piyasalarda pozitif fiyatlamaların baskın olduğu görüldü. Salı günü dolar endeksi Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi de son iki haftada yüzde 1,70’den yeniden yüzde 1,60’ın altına geriledi. ABD hisse senedi endekslerinde ise teknoloji hisselerinde hafif yükselişler diğer sektörlerde bir miktar satış gözlendi. Yeni işlem gününde ABD vadelilerin ve Asya piyasalarının alıcılı olduğu görüldü.

 

Borsa’da  yön ne tarafa?

 

Şeker Yatırım sabah raporunda kapsamlı bir Borsa değerlendirmesi yaptı. Şu bulguları önemli bulduk:

 

Yurtdışı borsalar günü genel olarak sınırlı negatif eğilimle kapatırken, TL varlıklar ve BIST güçlü negatif ayrıştı. Erken seçim söylenti ve spekülasyonları, TL varlıkların güçlü negatif ayrışmasında ana etken oldu. BIST’te birkaç gündür zayıf görünüm sergilerken, kar satışı yaşanma riskin yükseldiğine işaret ediyorduk. Söz konusu söylentiler ve siyasi taraftaki gelişmeler endeksteki bu zayıf görünümle birlikte hem BIST’te hem de TL varlıklarda satışları tetiklediğini düşünüyoruz. DXY dolar endeksi ve ABD 10yy tahvil faizlerinde düşüş devam etmesine karşın TL değer kayıplarını ve negatif ayrışmasını devam ettirdi. CDS’ler ise günü sakin bir eğilimle 401 seviyesinden kapatırken, CDS’lerdeki fiyatlama şuan için TL varlıklara yönelik bir sistematik risk fiyatlaması olmadığına işaret ediyor.

 

Global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ederken, ABD enflasyon endişeleri Fed üyelerinden gelen sözel yönlendirmelerle kısa vadede zayıfladı. VIX endeksi 19 seviyesi altına gerilerken ABD borsalarda volatilitenin düştüğüne ve güçlü kar satışları yaşanma riskinin zayıfladığına işaret ediyor.

Hükümet kanadından erken seçim söylentilerini yalanlayacak açıklama gelmedikçe BIST’te tepki yükselişleri oluşsa da kısa vadede satışlar ve aşağı yönlü dalgalı seyir devam edebilir. Ancak, erken seçim söylentilerinin yalanlaması durumunda ise endekste güçlü tepki alımları oluşması beklenir.

Buna bağlı olarak, kısa vadede yurtiçi siyasi gelişmeler ve gelecek açıklamalar piyasaların ana gündemi olacaktır. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri sınırlı pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında genel olarak pozitif eğilim var. Endeksin güne tepki yükselişiyle başlaması beklenirken, gün içinde dalgalı seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Piyasa Bülteni: Dünya Mersin’e, TL varlıklar tersine

 

Atilla Yeşilada: Dolar’da 3 kritik hafta

 

TL’ de neden Türkiye battı fiyatlaması başladı? Dr. Artunç Kocabalkan – Işık Ökte

Exit mobile version