Ekonomi
Piyasanın “kredi taksiti” tepkisi: KDV de insin
Tüketimi canlandıracak adımları olumlu bulan piyasa daha geniş kapsama ve KDV’de indirim de istiyor

Yılın ikinci çeyreğinde frene basan üçüncü çeyreğine ilişkin ise daralma emareleri veren Türkiye ekonomisini ivmelendirmek için hükümetin ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarına yönelik adımlar piyasadan olumlu karşılık buldu. Vadelerin kredi kartında 12 aya, bireysel ihtiyaç kredisinde 48 aya yükseltilmesinin büyümeyi tetikleyeceğini inanan piyasa temsilcileri, dayanıklı tüketim mallarında da KDV indirimi bekliyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki akşam açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararına göre, kredi kartlarında genel taksit sınırının 9 aydan 12 aya çıkarılması kararlaştırıldı. Telekomünikasyonla ilgili harcamalar ve akaryakıt, gıda ve yemekte ise taksit yasağı uygulamasına devam edilmesine karar verildi. Beyaz eşya hariç elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımlarına da 6 ay taksit sınırı getirildi. Ayrıca havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinin hali hazırda olduğu gibi 9 ay taksit sınırına tabi tutulmasına, yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi tutulması kararı alındı.
Kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında 9 ay olan genel taksit sınırının 12 aya çıkarılması kararlaştırıldı. Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalar tarafından taksitlendirilecek. İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin de borçlu tarafından talep edilmesi durumunda ise en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan sağlanacak. Bu kapsamda canlı kredilerin vadesinin uzatılması suretiyle yeniden yapılandırılması durumunda genel karşılıklarının artırımlı olarak ayrılmasına ilişkin hükümler kaldırılacak. Tüketici kredilerindeki vade sınırı 36 aydan 48 aya çıkarılacak. Konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılacak.
Yorumlar