Sosyal Medya

Ekonomi

Tüketici güven endeksi-moraller “bugün” için bozuk “seçim sonrası” iyileşme var

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen “Tüketici Eğilim Anketi” sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi,…

Tüketici güven endeksi-moraller “bugün” için bozuk “seçim sonrası” iyileşme var

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen “Tüketici Eğilim Anketi” sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, eylülde geçen aya göre yüzde 0,3 arttı. Ağustosta 72,2 olan endeks, bu ay 72,4 olarak açıklandı.

Anketin detaylarından anlaşılan, bugünkü ekonomik koşulların tüketicinin alım gücünde yarattığı darbenin tüketim seviyesine yansıdığı. Seçimden sonraki dönemde ise maddi durumda aşırı biz düzelme olmasa da iyimserliğin artarak tüketime dönebileceğini gösteriyor anket detayları.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül 2022

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi ağustosta 53,8 iken eylülde yüzde 1,5 düşüşle 53’e geriledi.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise ağustosta 72,2 iken eylülde yüzde 1,1 azalışla 71,4’e indi.

Ağustosta 72,8 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1,6 yükselişle bu ay 74 olarak gerçekleşti.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi de ağustosta 89,8 iken eylülde yüzde 1,3 artışla 91’e yükseldi.

Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler