Sosyal Medya

Döviz

Fed güvenilirliğini kazanıyor: Tüketicilerin ABD enflasyon beklentileri tüm zaman ufuklarında düştü

Fed güvenilirliğini kazanıyor: Tüketicilerin ABD enflasyon beklentileri tüm zaman ufuklarında düştü Önümüzdeki yıllarda ABD enflasyonuna yönelik tüketici beklentileri, New York…

Fed güvenilirliğini kazanıyor: Tüketicilerin ABD enflasyon beklentileri tüm zaman ufuklarında düştü

Fed güvenilirliğini kazanıyor: Tüketicilerin ABD enflasyon beklentileri tüm zaman ufuklarında düştü

Önümüzdeki yıllarda ABD enflasyonuna yönelik tüketici beklentileri, New York Federal Rezerv Bankası tarafından yapılan son ankette keskin bir şekilde azaldı. Bu bulgu, Fed’in sürekli yükselen fiyatların hane halkı davranışına girmesi konusundaki endişesini hafifletebilir.

New York Fed’in Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, üç yıl vadeli ABD enflasyonuna ilişkin beklentiler, Temmuz ayında bir önceki ayki %3,6’dan %3,2’ye geriledi. Bu, üst üste ikinci aylık düşüş oldu. Gelecek yıl enflasyonun görünümü %6,8’den %6,2’ye geriledi.

ABD enflasyonu, pandemiye bağlı arz açıkları ve yükselen emtia fiyatlarının yanı sıra mali teşvik ve düşük faiz oranlarıyla desteklenen güçlü tüketici talebinin etkisiyle geçtiğimiz ay kırk yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Ekonomiyi resesyona sokmadan daha yüksek oranlar yoluyla fiyatları dizginlemeye çalışan Fed, yükselen fiyatların Amerikan hanehalklarının enflasyon beklentilerini bozma riski olduğunu söylüyor.

Pompada rahatlama

Son haftalarda benzin fiyatlarındaki düşüş, hanehalkı endişelerinin azalmasında büyük rol oynadı. New York Fed anketi, tüketicilerin önümüzdeki yıl benzinin Mart ayına göre sekiz puandan fazla düşüşle sadece %1,5 oranında artmasını beklediğini ortaya koydu. Gıda fiyatı enflasyonuna ilişkin beklentilerde de sert bir düşüş yaşandı.

Pompadaki rahatlama, Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü verileri açıkladığı Temmuz ayı için daha düşük bir manşet enflasyon oranına katkıda bulunacak. Ekonomistler, Haziran ayındaki %1,3’lük artışın ardından genel tüketici fiyat endeksinin bir ay öncesine göre sadece %0,2 artmasını ve yıllık enflasyonun %9,1’den %8,7’ye gerilemesini bekliyorlar.

Yine de, neredeyse tüm enflasyon önlemleri, geçen ay bazı yavaşlama işaretleri olsa bile, Fed’in %2 hedefinin çok üzerinde seyrediyor.

New York Fed’e göre, önümüzdeki yıl kira fiyatı artışlarına ilişkin beklentiler, Ocak ayından bu yana ilk kez %10’un altına düştü. Fannie Mae tarafından Pazartesi günü yayınlanan ayrı bir anket, kiraların dönem boyunca %7,6 artacağını, konut fiyatlarının %3,5 artacağını tahmin ediyor.

New York Fed’in anketine göre, mevcut yüksek enflasyon dalgasının halen hanehalkı bütçelerini zorlamaya devam etmesi de muhtemel.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler