Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FÖŞ ve Erda Gerçek:  Küresel finansal istikrar tehdit altında. Alman mucizesi bitti mi?

Fed ve AMB'nın bilanço küçültmesi finans sisteminde sorun yaratacak

FÖŞ ve Erda Gerçek:  Küresel finansal istikrar tehdit altında. Alman mucizesi bitti mi?

 

 

Erda Gerçek’le piyasalarda GERCEK:  Bilanço daraltmanın  görünmez eli

 

1991 yılında Londra’da bir yatırımcı konferansında tanıştığım Erda Gerçek’le 11 yıllık borsa kariyerimde sık sık buluştuk ve sohbet ettik. Ortak ilgi alanımız dünya ekonomisi ve Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’dı.  Mesleki işbirliği gerçek bir dostluğa döndü.  Erda ne zaman yoğun akademik ve danışmanlık faaliyetlerinden fırsat bulsa, küçük arkadaş grubumuz bir kahvaltı masasında buluşuruz, dünya ve piyasaları tartışırız. Onun 30 yıllık araştırma ve fon yönetim tecrübesinden çok şey öğrendim.

 

Erda’yla yaptığımız söyleşi dizisinin ikincisinde yatırımcıların ilgi odağı olan Fed-AMB parasal sıkılaştırmasının hisselere  etkisi ve dolar endeksindeki rallinin akibeti başlıklarının ötesine geçmek istedim.

 

Fed artık $9 trilyona yaklaşan bilançosunu daraltıyor.  2023’te AMB da ona eşlik edecek. Bir anlamda, global dolar ve Euro arzı yavaşlayacak. 20 yıl boyunca çok ucuz faizlerden sürekli bu iki para biriminde borçlanan bir reel sektör var karşımızda. Bilanço daraltma bu sektörün maliyetleri ve finansman temin sürecini nasıl etkiler?  Fed parasal sıkılaştırma ve bilanço daraltmaktan vazgeçer mi?  Gelişmekte Olan Piyasalar bu ikili tehdit karşısında nasıl fiyatlanır?

 

FÖŞ

 

 

Erda Gerçek’le piyasalarda GERÇEK

 

FÖŞ yazdı: Likidite deryası kuruyor, kim donsuz yüzüyor?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler